Menu Close

4 hasznos komposzt csoport, amikbe be kell lépned!

Hasznos komposzt csoportok, amikbe be kell lépned!

Összegyűjtöttem 4 olyan hasznos komposzt csoportot, amikből könnyedén megtanulhatod a komposztálást és sok segítőre is lelhetsz.

Korábban már bemutattam 10 olyan zöld facebookos közösségi csoportot, amibe érdemes belépni, ha érdekel a környezetvédelem. De most kimondottan az őszi avarégetések elkerülése végett olyan csoportokat ajánlok nektek, amikből a csoporttagok segítségével könnyen és egyszerűen megtanulhattok komposztálni.

A komposztálás a legegyszerűbb újrahasznosítás!

Sajnos még ma is sokan a kerti-és konyhai zöldhulladékuktól a legrosszabb módon válnak meg. Míg egyesek elégeti a kertben felgyülemlett avart, fanyesedéket, levágott füvet, addig mások a konyhai zöldhulladékukat egyszerűen a kommunális kukájukba öntik.

Egy korábbi illegális zöldhulladéklerakás Budapesten. / Fotó: hulladekvadasz.hu
Egy korábbi illegális zöldhulladéklerakás Budapesten. / Fotó: hulladekvadasz.hu

De vannak olyanok is, akik egyszerűen illegálisan helyezik el közterületek, erdők vagy árkok mentén a zöldhulladékukat. Továbbá egy fokkal jobb megoldás a házhoz menő zöldjáratok, amik viszont környezetterhelés szempontjából károsak. Ilyen alkalmakkor nagy teljesítményű – főként – dízelüzemű járművekkel hordják el a zsákokba gyűjtött zöldhulladékot.

Viszont, hogy ne így legyen több közösségi facebook csoport jött már létre az utóbbi években, amikből a legnépszerűbb négyet gyűjtöttem össze:

KomPOSZTolok, hogy ne az avart égessem!

A komposztálás az őszi avarégetés legegyszerűbb ellenszere, amivel csökkenthetjük ezen időszak égetés okozta légszennyezését, káros hatásait. Az égetés gyors, de a talaj tápanyagellátására káros is lehet. Ezért a komposztálás sokkal, de sokkal előnyösebb, ha csak a talaj tápanyagpótlását nézzük. 

Alomszék-mulcsozás-komposztálás-biogazdálkodás

A csoport leírása: „Komposztálok, tehát vagyok! Komposztálni annyi, mint kezet nyújtani a természetnek, visszatalálni a rég elvesztett paradicsomba; összeölteni az elvágott köldökzsinórt. A komposzt, a humusz maga az élet, ittlétünk egyik alapköve. A komposztálás tisztelgés a természet előtt, szelíd lázadás saját, bebetonozott, leaszfaltozott énünk ellen. A főszereplők most végre nem mi vagyunk, hanem száz és ezer milliárdnyi honfitársunk ezen a bolygón: baktériumok, gombák, algák, gyűrűsférgek, csigák, ászkák, pókok, százlábúak, ezerlábúak és ki tudja még hányféle csodaszerzet.”

Mulcsolás és komposztálás

Több mint 11 000 taggal rendelkező csoport, ami a mulcsolás és komposztálás témakörében jelenleg a facebookon a legnépszerűbb csoport. Az itt létrejött közösség adminisztrátorai sokat tettek azért, hogy napról napra egyre többen foglalkozzanak a kerti, illetve a konyhai zöldhulladékuk újrahasznosításával.

Talajéltetés – Összhangban a természettel

A csoport leírása: „Várunk csoportunkba minden olyan kertészkedőt, aki tiszteli a természetet, a termőföldet, az életet szolgáló növényeket. Aki hajlandó velünk együtt gondolkodni, miként tudjuk házi kertünkből ellátni családunkat, egészséges táplálékkal.”

A csoport témái: – Komposztálás (hidegkomposzt, termokomposzt, gilisztakomposzt) – Talajtakarás (mulccsal, takarónövényekkel) – Biológiai permetszerek, gyógynövénylevek, komposzttea (aerob, anaerob) készítése – Talajművelési technikák a kiskertben, gyümölcsösben – Permakultúra

4 hasznos komposzt csoport, amikbe be kell lépned! 1

JÖN Alapítvány – Ne égess, komposztálj! őszi kampánya

Az ősz beálltával a lehulló levelek és kerti zöldhulladék problémáját sokan komposztálás helyett égetéssel oldják meg, amivel nem csak a saját, de a környezetük egészségét is veszélyeztetik.

4 hasznos komposzt csoport, amikbe be kell lépned! 2

A szervezetünk kampánya kimondottan az avarégetés súlyosan egészségkárosító országos problémájára hívja fel a figyelmet, illetve a komposztálás népszerűsítését tűzi ki célul. A kampányba több új esemény és megmozdulás is belekerült.

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!