4 hasznos komposzt csoport, amikbe be kell lépned!

Összegyűjtöttem 4 olyan hasznos komposzt csoportot, amikből könnyedén megtanulhatod a komposztálást és sok segítőre is lelhetsz.

Korábban már bemutattam 10 olyan zöld facebookos közösségi csoportot, amibe érdemes belépni, ha érdekel a környezetvédelem. De most kimondottan az őszi avarégetések elkerülése végett olyan csoportokat ajánlok nektek, amikből a csoporttagok segítségével könnyen és egyszerűen megtanulhattok komposztálni.

A komposztálás a legegyszerűbb újrahasznosítás!

Sajnos még ma is sokan a kerti-és konyhai zöldhulladékuktól a legrosszabb módon válnak meg. Míg egyesek elégeti a kertben felgyülemlett avart, fanyesedéket, levágott füvet, addig mások a konyhai zöldhulladékukat egyszerűen a kommunális kukájukba öntik.

Egy korábbi illegális zöldhulladéklerakás Budapesten. / Fotó: hulladekvadasz.hu
Egy korábbi illegális zöldhulladéklerakás Budapesten. / Fotó: hulladekvadasz.hu

De vannak olyanok is, akik egyszerűen illegálisan helyezik el közterületek, erdők vagy árkok mentén a zöldhulladékukat. Továbbá egy fokkal jobb megoldás a házhoz menő zöldjáratok, amik viszont környezetterhelés szempontjából károsak. Ilyen alkalmakkor nagy teljesítményű – főként – dízelüzemű járművekkel hordják el a zsákokba gyűjtött zöldhulladékot.

Viszont, hogy ne így legyen több közösségi facebook csoport jött már létre az utóbbi években, amikből a legnépszerűbb négyet gyűjtöttem össze:

KomPOSZTolok, hogy ne az avart égessem!

A komposztálás az őszi avarégetés legegyszerűbb ellenszere, amivel csökkenthetjük ezen időszak égetés okozta légszennyezését, káros hatásait. Az égetés gyors, de a talaj tápanyagellátására káros is lehet. Ezért a komposztálás sokkal, de sokkal előnyösebb, ha csak a talaj tápanyagpótlását nézzük. 

Alomszék-mulcsozás-komposztálás-biogazdálkodás

A csoport leírása: „Komposztálok, tehát vagyok! Komposztálni annyi, mint kezet nyújtani a természetnek, visszatalálni a rég elvesztett paradicsomba; összeölteni az elvágott köldökzsinórt. A komposzt, a humusz maga az élet, ittlétünk egyik alapköve. A komposztálás tisztelgés a természet előtt, szelíd lázadás saját, bebetonozott, leaszfaltozott énünk ellen. A főszereplők most végre nem mi vagyunk, hanem száz és ezer milliárdnyi honfitársunk ezen a bolygón: baktériumok, gombák, algák, gyűrűsférgek, csigák, ászkák, pókok, százlábúak, ezerlábúak és ki tudja még hányféle csodaszerzet.”

Mulcsolás és komposztálás

Több mint 11 000 taggal rendelkező csoport, ami a mulcsolás és komposztálás témakörében jelenleg a facebookon a legnépszerűbb csoport. Az itt létrejött közösség adminisztrátorai sokat tettek azért, hogy napról napra egyre többen foglalkozzanak a kerti, illetve a konyhai zöldhulladékuk újrahasznosításával.

Talajéltetés – Összhangban a természettel

A csoport leírása: „Várunk csoportunkba minden olyan kertészkedőt, aki tiszteli a természetet, a termőföldet, az életet szolgáló növényeket. Aki hajlandó velünk együtt gondolkodni, miként tudjuk házi kertünkből ellátni családunkat, egészséges táplálékkal.”

A csoport témái: – Komposztálás (hidegkomposzt, termokomposzt, gilisztakomposzt) – Talajtakarás (mulccsal, takarónövényekkel) – Biológiai permetszerek, gyógynövénylevek, komposzttea (aerob, anaerob) készítése – Talajművelési technikák a kiskertben, gyümölcsösben – Permakultúra

4 hasznos komposzt csoport, amikbe be kell lépned! 1

JÖN Alapítvány – Ne égess, komposztálj! őszi kampánya

Az ősz beálltával a lehulló levelek és kerti zöldhulladék problémáját sokan komposztálás helyett égetéssel oldják meg, amivel nem csak a saját, de a környezetük egészségét is veszélyeztetik.

4 hasznos komposzt csoport, amikbe be kell lépned! 2

A szervezetünk kampánya kimondottan az avarégetés súlyosan egészségkárosító országos problémájára hívja fel a figyelmet, illetve a komposztálás népszerűsítését tűzi ki célul. A kampányba több új esemény és megmozdulás is belekerült.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193