Szilveszteri tűzijáték káros hatásai

Kit érdekel egyáltalán a szilveszteri tűzijáték káros hatásai?  Csak egyszer egy évben, igaz? Az év utolsó napján ismét odacsapunk a Földnek.

Ismét eljött az év vége és vele együtt szilveszter ünnepe is. Ilyenkor sokan hatalmas bulival és szilveszteri tűzijátékozással búcsúztatják az óévet. Ezen a napon a balesetek,  az elkóborolt állatok és a detoxikálókba jutók száma kiugróan magas értéket mutat.

Mindez köszönhető annak, hogy a figyelmeztetések ellenére sem vagyunk eléggé óvatosak.

Tudom, hogy ez egy nagyon megosztó téma, de vegyük szépen sorjában milyen környezetkárosítással jár, ha szilveszteri tűzijátékozásra adjuk a fejünket.

Ezért egy videó erejéig összefoglaltam a Youtube csatornámon a féktelen újévi ünneplés káros hatásait:

Zajszennyezés

Talán ez az ami leginkább megosztja az embereket a szilveszteri tűzijátékozással kapcsolatban. Ilyenkor olyan az ember érzése, mintha kitört volna a 3. világháború.

Robbantgatások, durrogtatások, rémülettől ugató kutyák, mindenkit felébreszt, még a holtakat is.

A babonák szerint az óév esti zajkeltés, lármázás elűzi a felhalmozódott gondokat, bajokat, és az év sötét időszakában lesben álló gonosz szellemeket. Ennek modern megfelelője a zajos szilveszteri tűzijáték. A tevékenység elszenvedői az állatok, emberek, akiket rendre felzaklatnak az ilyenkor hallható hanghatások.

Hulladékszennyezés

Talán ez az amivel kapcsolatban a legkevesebb tájékoztatást kapjuk annak ellenére, hogy mit kezdjünk szilveszteri tűzijátékozásunk maradványaival

Szilveszteri tűzijáték káros hatásai 1

Sőt, aki tudatosan kidobná annak sincs sok lehetősége, csak a kommunális kuka. A tűzijáték felépítése szerint a robbanó része nehézfémekkel teli, ami veszélyes hulladéknak minősül, de a veszélyes hulladékgyűjtő helyeken nem veszik át. Erről függetlenül a csomagolás, meg az éppen megmaradt papír elemek mehetnek a szelektívbe, de csak akkor ha nem szennyezettek. Elmondható, hogy szilveszterkor csak Budapesten 100 köbméter hulladék keletkezik.

Levegőszennyezés

Nemzetközi vizsgálatok bizonyítják, hogy a tűzijátékok rendkívüli mértékben szennyezik a levegőt. A tűzijátékok elrobbanás során nehézfémek és más toxikus vegyületek kerülnek a környezetbe. Ezek az anyagok hosszabb ideig megmaradnak a levegőben és utána pedig leülepednek a talajra, így azt is szennyezik.

Több napig is szennyezett maradhat a környezet, ami függ tűzijáték fajtájától, az időjárástól is.

Ezek a vegyületek számos megbetegedést okozhatnak, például asztmát, de hosszú távon akár rákos megbetegedéseket is. A tűzijátékok káros hatásaitól akkor tudunk mentesülni, ha nagy ívben elkerüljük azokat és szilveszter másnapján nem tartózkodunk hosszú ideig a szabadban. Ez az időszak különösen káros az idősekre, és a gyerekekre is.

Balesetek

Szilveszter előtt  minden tűzijátékozó figyelmét felhívják arra, hogy mindenki tartsa be a balesetvédelmi előírásokat. De ennek ellenére is évről évre leszakadt ujjpercekről, felgyulladt tujákról, kiégett nádasokról vagy éppen leégett házakról szólnak a híradások szilveszter másnapján. Mindez a felelőtlenül használt pirotechnikai termékek okán.

Szilveszteri tűzijáték káros hatásai 2

Például 2018 szilveszterén egy eltévedt tűzijáték miatt lángra kapott egy körülbelül 200.000  négyzetméter alapterületű, csirketartásra használt épület Vasszécsenyben, ahol a tűzben az épület megsemmisült és a benne lévő 20.000 napos csibe elevenen szénné égett.

Szilveszteri tűzijáték káros

A hatásai kapcsán az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként te betiltanád a szilveszteri tűzijáték lehetőségét?

Válaszodat írd meg a videóm alá, mert érdekel engem! Köszönöm!

Hasonló érdekes cikkekért olvasd az általam írt Zöld blogom hasábjait.

Gyakran ismétlődő kérdések

Káros a tűzijátékozás?

Technológiafüggő, de általánosságban elmondható.

Miért káros? Mik az alternatívák?

Bővebben részeletezem videómban és cikkemben is.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193