Menu Close

Inspiráló kerti ötletek 10 facebookos csoportban

Inspiráló kerti ötletek 10 facebookos csoportban 1

Kerti ötletek hatalmas tárháza várja azokat, akik a Facebook kerti és kertészeti csoportjaiba belépnek. Íme a szerintem 10 leginspirálóbb csoport.

Minden évben tél végén, tavasz elején indul a kerti szezon, ami miatt év elején hatalmas lelkesedéssel csap bele minden kertészkedő. Nekik szánom segítségül ezt a cikkemet, amiben kerti ötletek tömegével találhatóak a cikkben listázott csoportokban. Ha esetleg kihagytam volna valami egy jó csoportot, akkor jelezd felém.

1. Permakultúra: önellátás és a kertész: 9500 tag

A csoport hivatalos leírása: A permakultúra alapgondolatát az ausztál Bill Mollison publikálta az 1970-es években. Mollison felimerte, hogy ha az emberi társadalom továbbra is ilyen mértékben folytatja a Föld tartalékainak fölélését, akkor el fogja pusztítani az élővilágot, és önmagát is. A permakultúra megoldásként a természetben zajló ökológiai folyamatok minél teljesebb érvényesítését javasolja az ember élőhelyén, és szükségletei megtermelése során.

A permakultúra a természetben zajló ökológiai folyamatokat veszi alapul. / Fotó: Wikipedia
A permakultúra a természetben zajló ökológiai folyamatokat veszi alapul. / Fotó: Wikipedia

Csoportunk a permakultúra egy szeletével: a mezőgazdálkodási vonatkozásokkal foglalkozik: tartalmazza a kiskertet, gyümölcsöst, az állattartást, a vízgazdálkodást, az erdőkertművelést, a CSA rendszereket.

2. Környezetbarát kertészkedés

A csoport hivatalos leírása: Környezetbarát, avagy a vegyszermentes fenntartható kertészkedés híveinek csoportja. A csoport célja a kertészkedésen túl az egészséges életmód, étkezés népszerűsítése.

3. Konyha és kert: 5340 tag

A nevében szinte minden benne van. Gondolom ezért sem tolta túl a létrehozója. Itt is az előbbihez hasonlóan nem rendelkezik a csoport hivatalos leírással.

4. Kertépítés előtt állók és Kertépítők csoportja: 15 000 tag

A csoport hivatalos leírása: Az oldal célja, hogy a kertépítés előtt állóknak ötleteket, tippeket, hasznos tanácsokat adjon a kertépítésről, ténylegesen elvégzett munkák bemutatásán keresztül. Valamint platformot biztosítson a kertépítőknek és e szolgáltatást igénylők számára. Várom a kertépítők munkáiról készült képeket, de a kerttulajdonosoktól is szívesen fogadom, ha elküldi a szépen kivitelezett kertjének a képeit!

5. Biokiskert: 15 600 tag

A csoport hivatalos leírása:Bemutatkozásuk tömör és lényegre törő: Bio és/vagy vegyszermentesen gazdálkodó kiskert tulajdonosok önsegítő csoportja.

6. Talajmegújító kertészkedés: 4 700 tag

Igencsak érdekes névvel és fontos témával rendelkező csoport. Szerintem érdemes belépni és újabbnál újabb tudást szerezni ott.

A csoport hivatalos leírása: Ezt a csoportot azért hoztuk létre, hogy segítsük egymást a magunk, a szűkebb és tágabb környezet és a bolygóbarát kertészkedésben a Talajmegújító Mezőgazadaság (TMMG) kiskertre alkalmazott módszereivel, szemléletével. Lehetőség szerint minél több tudást, személyes tapasztalatot és élményt megosztani egymással! Az idő és kapacitás függvényében találkozók, előadások, szemináriumok szervezése a témával kapcsolatban. A megtermelt termékeink széles körű ismerté tétele. A célunk az, hogy minél több ember egészséges, ÉLŐ talajon termett, egészséges élelmet fogyaszthasson. JÓ MUNKÁT MINDENKINEK!

7. Magaságyás, dombágyás, szalmabála kert, fóliasátor: 8224 tag

A csoport hivatalos leírása: Kerti élménypark és ötletbörze. Aki örömét, bánatát, keservét, boldogságát, büszkeségét, sikerét, kudarcát, tevékenységét, tapasztalatait szeretné megosztani a közzel, tegye itt. Kikapcsolódás és a kertben történő praktikák és időtöltések megosztása. Meglévő tudás és kerti kisérletezések megosztása. Politika mentesség, segítő szándék , nem leszólása a másiknak , ha nem azonos a véleményünk, uralkodjék végre a szeretet, egymás segítése! Ha mégsem lépnél be ebbe a kerti ötletek kategóriájába tartozó csoportba, de érdekel a magaságyás világa, akkor olvasd el a magaságyás készítése házilag című cikkemet.

A kerti ötletek közül például itt van a fahulladékból készült ágyásszegély.
A kerti ötletek közül például itt van a fahulladékból készült ágyásszegély.

A képen látható ágyásszegély házilag való elkészítéséről cikket és videót is készítettem.

8. Kertészkedés, tanácsok, tippek, cserebere: 18 163 tag

A csoport hivatalos leírása: Minden ami a növényékkel kapcsolatos! Fák, virágok, kinti, benti, mindegy. Mehet a cserebere, de csak is saját felelősségre, NEM PÉNZÉRT! Hirdetéseknek helye nincs, csak ha a kérdezőt segíti! Aki sérteget, bántó, törlésre kerül. Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdést tennél fel.

Kerti ötletek legnagyobb tárháza

A cikk végére hagytam azokat a csoportokat, amikben öröm elveszni, annyi, de annyi ötlet és tipp van, hogy hiba lenne kihagyni. Mindezek mellett a cikk levégén megtalálod az én személyes zöld csoportomat is, amibe várlak szerettettel.

9. Kertészkedők klubja: 125 000 tag

Az egyik legnagyobb facebookos közösséggel rendelkező csoport, ahol tényleg mindenféle kertészettel kapcsolatos téma megtalálható.

A csoport hivatalos leírása: Kert, növények, természet: üdvözlünk a kertészkedők klubjában! Mutasd a kerted, kedvenc növényed, kérj tanácsot! Sokan vagyunk (több mint százezren), sokfélék! Következzen néhány moderálási alapelv a békés csoportélet megőrzése érdekében.

10. Hobbikertészek, ide!: 105 116 tag

A csoport hivatalos leírása:

  • A Hobbikertészek Csoportban csak és kizárólag a kertészethez, kertműveléshez, és növényekhez kapcsolódó képeket engedélyezünk megjelenni! Ebbe a kategóriába tartozik a segítségkérés, növényazonosítás, és saját kertünk, növényeink egymásnak történő bemutatása. Minden másfajta kép fennakad a rostán, és nem kerül megjelenítésre (sem cuki kisállatos, sem apróhirdetés, stb, ezeknek mind megvan a saját helye más, ezekkel foglalkozó csoportban)!
  • Csak és kizárólag az éles, jól látható, világos és a teljes növényt tartalmazó képet tudjuk jóváhagyni! Ez alól kivétel az esetleges kártevőkről készült segítségkérő kép.
  • Kép nélküli, csak szöveges posztokat szintén csak a kertészkedés, illetve növényekkel kapcsolatos témakörökben teszünk közzé!
  • Adminjaink jártasak a rengeteg különböző növényfajta azonosításában, ha ilyen irányú kérdést intéztek feléjük, és a kép jóváhagyása után a növényt be is azonosítják, a hozzászólás írásának lehetősége letiltásra kerül, a felesleges kommentáradat elkerülése végett!
  • Reklámozni, politizálni, hirdetni és árulni TILOS, ezek megsértése szintén kizárást eredményez (ahogy jeleztük, erre vannak más csoportok a Facebook-on)
  • Petőfi is megírta: „ki a virágot szereti, rossz ember nem lehet”. Ennek fejében mindenfajta szándékos kötekedés, feszültségkeltés tiltott, az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek, további előfordulásuk esetén ugyanattól a személytől a csoportból történő kizárást vonja maga után!
  • Alapvető helyesírási szabályok alkalmazása, és a netikett betartása (pl. nem írunk CSUPA NAGYBETŰVEL, nem teszünk tizenkettő írásjelet a mondat végére!!!!!!!!!) határozott előny! Ne csak a kertünket, az anyanyelvünket is tartsuk rendben és szépen.
  • Adminnal csak privát üzenetben vitatkozzatok!
  • Érezzétek jól magatokat, hiszen mindannyiunkat a növények szeretete hozott ebbe a csoportba! ?

A maga nevében mindegyik facebookos kertészeti csoport inspiráló és a hiánypótló nemcsak a tartalmuk, hanem a benne lévő emberek miatt.

Milyen kerti ötletek jöhetnek még?

Ha van jó kerti ötleted, akkor írd meg nekem, nekünk az én zöld csoportomba, amit megtalálsz a Szebenyi Péter: zöld tippek/trükkök – kerti ötletek címen a Facebookon.


Ajánlom figyelmedbe a közösségi médiával kapcsolatos cikkeimet:

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!