Ingyen palánta trükk, avagy a magvetés speciálisan

Az ingyen palánta pénztárca kimélő álma valósággá válhat, hogyha újraértelmezzük a konyhai zöldhulladék felhasználását: magvetés spediálisan, de nem csak lustáknak.

Minden kerti szezon kezdetén a kert rendeberakása mellett a palánták magvetésével, elkészítésével foglalatoskodunk. Több kevesebb sikerrel így megspórolhatjuk a piaci, vagy zöldségesnél kapható kész palánták árát. A Szebenyi Péter Youtube csatornámon bemutatom az ingyen palánta trükkjét.

De miért is alkalmazzuk ezeket a trükköket?

Biztos sokan ismerik azt a mondást, miszerint:

Lustaság fél egészség!

Hogyha nem akarunk időt, energiát és leginkább pénzt szánni különböző palántákra, akkor íme az általam ismert és használt ingyen palánta szerzési módszerek:

  • palántacsere;
  • konyhai zöldhulladék;
  • kertben hagyott termés.

Konyhai zöldhulladék

Ha rendszeresen fogyasztunk zöldséget, gyümölcsöt játszva szerezhetünk különböző féle magokat.

Magvetés speciálisan konyhai zöldhulladék felhasználásával.
Magvetés speciálisan konyhai zöldhulladék felhasználásával.

A folyamat egyszerű, hiszen a megmaradt konyhai zöldhulladékunkban megbuvó magokat minden esetben szedjük ki, tegyük el száraz helyre és akkor vagy jövőre ültessük el. Így megspóroljuk a gazdaboltokban magokra elköltött forintjainkat.

Palántacsere

Két lehetőségünk van arra, hogy a meglévő, de felesleges palántáinkat elcseréljük:

  • Ha kertes házban élünk, akkor vagy a szomszédban vagy az utcában biztos van valaki, aki kertészkedik és szívesen cserél palántát. Próbáljuk ki, nekem bevált.
Ez itt egy csereberélt luffa tök palánta a kertemben.
Ez itt egy csereberélt luffa tök palánta a kertemben.
  • Lépjünk be lakhely szerinti facebookos kertészkedési vagy települési csoporba és ajánljuk fel palántáinkat vagy kérdezzük meg kinek van „elfekvőbe” palántája. Biztos vagyok benne, hogy lesz, aki szívesen elcseréli velünk a sajátját. Nekem így lett idén páldul luffa tök palántám, amiért cserébe patisszon és cukkini palántákat adtam.

Kertben hagyott termés

Kerti szezon végén kertben le nem szedett vagy be nem érett zöldségeket bele lehet szántani az ágyásba vagy ott lehet hagyni. A rá következő évre garantáltan lesz a helyén egy-két kikelt palánta. Nekem így már többször több tucat paradicsom palántám lett.

Ingyen palánta trükk alkalmazása után jöhet a palántacsere.
Ingyen palánta trükk alkalmazása után jöhet a palántacsere.

Bízom benne, hogy ezekkel az úgynevezett ingyen palánta trükkökkel sokan élni fognak, hiszen rengeteg energiát és pénzt tudunk használatukkal megspórolni.


Ha még több hasonló tartalmat olvasnál, akkor ajánlom figyelmedbe pár írásomat:

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193