Koronavírus idején zöldülj otthon! Íme 5 tipp

A koronavírus okozta világjárvány szinte mindenre hatással van: az emberek életére,  a környezetvédelemre, a klímaváltozásra, nincs nagyon kivétel.

Igaz, hogy környezetvédelmi szempontból rövid távon pozitív hatásairól is érkeztek hírek, hiszen a világ több pontján csökkent a légszennyezettség mértéke,  a lakossági fogyasztás és ezáltal a hulladéktermelés, illetve világszerte gyárak állították le a nagyüzemi termelésüket.

Emlékeztek még?  Koronavírus előtt a környezetvédelemről szóltak a hírek

Az utóbbi bő egy évben a klímaváltozás felgyorsulásáról és annak hatásairól szóltak a hírek. Ki ne emlékezne arra, hogy hatalmas tüzek pusztítottak Szibériában, Amazonas őserdőben vagy éppen Ausztráliában, illetve a Föld északi és déli pólusán a  jég olvadásása, jegesmedvék kipusztulása járta be a világsajtót. A világ minden táján ennek hatására egyre többen tettek a környezetünk megóvásáért, a klímaváltozás megállításáért faültetésekkel, szemétszedési akciókkal, tudatosabb fogyasztással, de most ennek úgy néz ki egyelőre vége lehet.

faultetes-erdoben
Novemberben a Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területen ültettünk el 45 fát.

jelenleg minden más  (nem csak környezetvédelemmel kapcsolatos) hír eltörpül a pusztító világjárvány hírei mellett, aminek megfékezésénél jelenleg nincsen fontosabb az emberi civilizáció számára. Emiatt egy korábbi cikkemben én is felhívtam arra a figyelmet, hogy #maradjotthon és osztottam meg  egy cikk formában 14 tippet az otthoni önkéntes karantén túléléséhez.

De most mit tehetünk azért, hogy a járvány idején környezettudatosabban éljük a mindennapjainkat?

#zöldüljotthon – környezetvédelmi edukációs kampány

Ebből a célból indítottunk el a Jövő Öko-Nemzedéke JÖN Alapítványunkkal a Zöldülj otthon, hogy ne a penész egyen meg! kampányunknak, aminek a célja, hogy az otthon töltött tengernyi időnket hasznos környezetbarát okosságok elsajátítására használjuk fel.

Koronavírus idején zöldülj otthon!
Koronavírus idején zöldülj otthon!

A kampány kiemelt elemei:

 • kertészkedés az önellátásért;
 • energiatudatosság a klímaváltozás hatásainak a csökkentéséért;
 • tudatos fogyasztás a hulladékmentességért;
 • online környezetvédelmi események, előadások.

5 tippem a környezettudatos járványos mindennapokra

Mindenekelőtt leszögezném, hogy a járványos időszak nem ment fel bennünket a környezettudatos életmód alól, sőt ellenkezőleg. Szerintem ez az időszak kiváló alkalom arra, hogy jobbnál jobb ismeretanyagokat fedezzünk fel, sajátítsunk el. Az otthon töltött tengernyi idő sokaknak lehetőséget nyújthat a tanulásra.

 1. okosan vásároljunk, hulladék nélkül
  A csomagolásmentesség, a hulladék nélküli vásárlásra most is törekedjünk. Használjuk a jól bevált vászonzsákot, banyatankot, amiket minden alkalom után mossunk ki. Ne halmozzunk fel feleslegesen termékeket, mert idővel csak a kukába kerülhetnek (az utóbbi időszak erről tanúskodik). A pánikszerű vásárlásnak nincs értelme. A hazahordott megvásárolt termékeket mindenképpen fertőtlenítsük le: hypos törlőkendővel.
 2. energiatudatosság a klímaváltozás csökkentése jegyében
  Az önkéntes karantén idején megnövekedő lakossági energiafelhasználás mérhető, aminek mértéke csökkenthető, ha lekapcsoljuk a lakásunkban már nem használt eszközöket (lámpa, tévékészülék, számítógép).
 3. kertészkedj az önellátás jegyében
  Személy szerint én gyermekkorom óta imádok a földben turkálni, vetni, ültetni, kertészkedni és learatni, leszedni a friss és bio zöldségeimet, gyümölcseimet, amit év közben megtermeltem. A konyhakerti kertészkedés napról napra egyre népszerűbb, aminek több irányzata is terjed Magyarországon, például a permakulturális, mélymulcsos.

  Ilyenkor a kertes házas vagy lakásban való komposztálás is fontos, amire bárhonnan elérhető megoldások léteznek. Érdemes mindegyikben elmélyülni. Ha nincs kerted és lakásban laksz, akkor ott is a maga módján lehet zöldséget termeszteni. Erről a Szebenyi Péter Youtube csatornámon  mutatok be hétről hétre ötleteket. Csatlakozz rám, ha érdekel.

 4. háztartásunk kiadásainak az optimalizálása
  Nézzük át a háztartási számláinkat, a vízfogyasztásunkat, az energia fogyasztásunkat, a hulladéktermelésünket. Biztos vagyok benne, hogy a legtöbb helyen lehetne javítani rajta és ezáltal minden hónap végén több pénz maradhat a zsebünkben.
 5. ismerkedj meg környezetvédelmi kezdeményezésekkel
  Hazánkban is egyre több szervezet, csoport tesz azért, hogy zöldebb, környezettudatosabb világban élhessünk. Vannak, akik rendszeresen edukációs kampányokat indítanak, vagy szemetet szednek, de egyre többen vannak, aki fát ültetek. Ismerd meg őket, csatlakozz hozzájuk. Ismerd meg a Magyarországi zöld szervezetek legismertebb tagjait.

Mi lesz a koronavírus után?

Ez, ami a legtöbb szakembert és környezetünkért aggódót leginkább izgat, hiszen most szinte minden környezetvédelmi intézkedést, tevékenységet a járvány megállított.

Az utóbbi években a környezetvédelemmel egyre többen kezdtek foglalkozni, de most ez mind megtorpanni látszik.

Több ország által elfogadott környezetvédelmi törvények, intézkedések is eltolódhatnak vagy el sem indulhatnak, ami igaz minden lakossági környezetvédelmi akcióra is (faültetés, szemétszedés). Emiatt már most többen aggódásukat fejezték ki, hogy a koronavírus-járvány lecsengése után a kiesett bevételeket a gazdasági szereplők nagyüzemi gyártással és az államok az összeomlásuk elkerülése végett környezetvédelmi szigorításaik csökkentésével, feloldásával fogják mérsékelni.

Bízom benne, hogy a koronavírus világjárványa hamarosan véget ér és nem hat majd károsan a környezetvédelemre. Zöldülj otthon!

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 194