Menü Bezárás

Van élet a műanyagmentes július után? Íme 5 tipp!

Van élet a műanyagmentes július után? Íme 5 tipp!

Van élet a műanyagmentes július után? Augusztus 1-jével véget ért az egész hónapos kihívásos hónap, ahol minden résztvevőt hatalmas dicséret illet.

Idén már 8. alkalommal megrendezett nemzetközi Plastic Free Julynak az volt a célja, hogy egyénileg aktivizálja a Föld lakosságát főként az egyszer használatos műanyag termékek mellőzésére.

Teljesíthető a műanyagmentes július?
Teljesíthető a műanyagmentes július? – című cikkem elérhető a képre kattintva!

Fontos hangsúlyozni, hogy

nem a műanyaggal van a gond, hanem az egyes emberek hanyagságával és az egyszer használatos műanyag termékek életszerűtlen létezésével.

Továbbá ne feledkezzünk el az ipari és gyártói felelősségről sem, hiszen a kapitalista vállalati szektor a számára leginkább profitorientált megoldást választja, mint a környezetbarát, de legtöbb esetben drágább megoldásokat. Ezáltal a nagy multik is felelősek a bolygónkat elárasztó műanyagszennyezés kapcsán. Az alábbi képen láthatóak az arányok, a cikk ide kattintva elérhető.

Sikeresnek mondható a 2019-es műanyagmentes július?

Már amiatt is sikerről lehet beszélni, hogy a magyarországi média is hírt adott a kihívásról, sőt, napi szinten is foglalkozott a témával. Ezzel hozzájárult ahhoz, hogy aki élt és mozgott az utóbbi egy hónapban valamilyen módon hallott a műanyagmentesség népszerűsítéséről.

Már azzal, hogy megpróbálta vagy “csak” megosztásaival járult hozzá, hogy az emberek tudjanak az egyszer használatos műanyagok problémájáról. Mindezek mellett ne feledkezzünk meg azokról, akik végig tudták csinálni a műanyagmentes július  30 +1 napját.

Ők az igazi példaképek! Úgynevezett, környezetvédelmi influencerek!

Ők már egy olyan szintre jutottak, ahonnan már nincs visszaút. Belőlük igazi környezetvédelmi influencerek váltak, akik már nem csak magukra, hanem a közvetlen környezetükre is hatással tudnak lenni csak azzal, hogy jó példát mutatva élik a mindennapjaikat felesleges műanyagfelhasználás nélkül.

Mi lesz velünk műanyagmentes július után?

Az élet halad tovább és bízom benne, hogy akik júliusban külön ügyeltek a műanyagmentességre, azok augusztusban is folytatják. A 30 nap pont arra elég, hogy egy új szokást teremtsen és felhívja a figyelmet az adott problémákra.

Vajon kevesebb műanyag kerül felhasználásra a műanyamentes július után?
Vajon kevesebb műanyag kerül felhasználásra a műanyamentes július után?

Pár dolog, amire mindig figyelj oda vagy válaszd az egyszerűbb környezetbarát alternatíváját:

  • Ne vásárolj műanyag alapanyagú ruhatermékeket, mivel mosás alkalmával a mosóvizet szennyezed a ruhákból kioldódó mikroműanyagokkal is. Használj természetes anyagból készült ruhaneműket.
  • Ne kérj műanyag szívószálat! De ha nem tudsz lemondani a szívószálról, akkor használj fém alapú szívószálat.
  • Ne vásárolj PET palackos ásványvizet! Használj helyette tartós kulacsot. A magyarországi csapvíz kiváló minőségű, nincs is ok az ásványvíz vásárlásra.
  • Kerüld az egyszer használatos műanyagtermékek használatát. Továbbá az olyan helyeket is, ahol ilyen eszközöket használnak vagy forgalmaznak. Én például mindig olyan kávézóba ülök be, ahol nem műanyagpohárba adják a kávét.
  • Gyűjtsd szelektíven a műanyag-hulladékodat minden estben, minden körülmények között. Ha segítségre lenne szükséged, akkor lépj be a facebookos szelektív hulladékgyűjtés csoportba.

Minden apró lépés számít és az ilyen 30 napos mentes kihívásokkal nagyszerű eredményeket érhetünk el.

A legjobb példa erre a most augusztusban ismét megrendezésre kerülő szívószálmentes augusztus, ami még két évig aktuális lesz, de 2021-től már nem. Egyszerűen csak azért, mert az Európai Unió döntéshozói döntöttek egy nagyot és a legtöbb egyszer használatos műanyag termékekkel együtt a műanyag szívószálat is betiltják attól az évtől.

Ha érdekel milyen műanyagokat tiltanak be 2021-től, akkor nézd meg a Műanyag termékek, amiktől elbúcsúzunk 2021-től! című videómat a Youtube csatornámon.