Földünkért világnap 2024 – 7 zöld tipp

Földünkért világnap 2024 -ben (Caring for the Earth) is megrendezésre kerül október 21-én, aminek a célja a bolygó értékeinek a megóvása. Nélküled nem sikerülhet!

A világnapokból már annyi van, hogy össze számolni se lehet lassan, annyi mindenre kéne jobban odafigyelni, megóvni, vagy legalább életben hagyni. Sajnos az emberi táradalom fejlődése nyomot hagy a bolygón, olykor a lehető legrosszabbakat:

  • fajok kipusztulása
  • erdőírtások
  • környezeti szennyezések

Ezekre főként világnapok alkalmával szokták felhívni a figyelmet, hogy miért ne, és miért is fontos az adott világnap. Ilyen a mai is, ami a bolygónk megóvására szólít fel.

Földünkért világnap 2024

A kezdeményezés még anno 1991. október 21-én kezdődött, amivel egy évvel későbbi riói Föld-csúcsra hívták fel a figyelmet. Azóta pedig október 21-e minden évben a Földünkért világnap, amivel a cselekvésre és az élővilág megőrzésére buzítanak.

Földünkért világnap 7 környezettudatos tipp

A világnap kapcsán megosztok veletek 7 egyszerű, a mindennapokban elsajátítható bolygó megóvó tippeket, ami nem utolsósorban környezetbarátak, hasznosak, és még pénzt is spórolhatunk vele.

Komposztálás

A lakossági hulladék 20-30%-a zöldhulladék, aminek a legegyszerűbb újrahasznosítása a komposztálás. Több fajtája is létezik kezdve a lakás vs. kert, vagy éppen a különböző technológiai megoldások, de komposzt tároló fajtákból is számos elérhető szinte karnyújtásira.

Faültetés: ősszel és tavasszal

A széndioxid (CO2) megkötésére és ezáltal az üvegházhatású gázok csökkentésére a legegyszerűbb megoldás a faültetés, melynek most épp ősszel van a faültetési szezonja. Fontos az, hogyha valaki fát ültetne ismerje meg előtte a faültetési szabályai és annak lépéseit.

Környezettudatosság

Sokszor és sokan elmondják a szelektív hulladékgyűjtésnek a fontosságát, és egyre többen egyre jobban alkalmazzák, de a legjobb megoldás mindig a hulladéktermelés elkerülése, megelőzése.

A legjobb hulladék az, ami nem is keletkezik!

Ha zöldebben akarsz élni, akkor mindig először ismerd meg önmagad, vizsgált meg életmódodat. Ezek után lépésről lépésre, de akár radikálisan is tudsz változtatni mindenen. Ez nemcsak abban fog megmutatkozni, hogy elégedettebb leszel, hanem akár több pénz is marad a zsebedben. Többféle megoldást, tippet mutatok be a Szebenyi Péter Tiktok csatornámon.

Szelektív hulladékgyűjtés

Ha mégis keletkezik hulladék van rá megoldás. Egyik az újrahasználat, avagy az újragondolás vagy a szelektív hulladékgyűjtés. Az első kettő lényegében a hulladékká vált termék más célból való felhasználását jelenti, míg az utóbbi a hulladékok szelektálását, az iparba való visszaforgatását, mint értékes másodnyersanyag.

szelektív-kuka-színek
Szelektív kuka színek – te tudod melyikbe mi kerül?

Olvasd el az erről szóló cikkemet, amit megtalálsz a szelektív hulladékgyűjtés szabályai címmel a zöld blogomon.

Energiatakarékosság

Egyre több energiát fogyasztunk, ami nemcsak a rezsiszámlákon jelenik meg, hanem a világunkat is felemészti. Ha tudatosan csökkented az energiafelhasználásodat, akkor azzal nagyban fenntarthatóbbá teheted a létezésedet. Rengeteg ilyen lehetőség van, amivel ezt elérheted kezdve a már-már triviálisnak számító takarékos égőktől egészen az ingatlanod szigetelésiig szinte bármivel.

A Földünkért világnap egy olyan esemény, amit az Európában is megrendeznek.

Az Európában tapasztalható energiaválság rengeteg új lehetőségre mutatott rá, amit érdemes átvenni, alkalmazni. Nagyon sok egyszerű megoldás van, ami kicsi energia vagy pénz befektetéssel alkalmazható. Erről lesz cikk a zöld blogomon, kövess ott is.

Kertészkedés

Minden évben tavasztól őszi alkalmazható megoldás, sőt, még télen is. Ha kerted van mindenképpen használt ki a lehetőségeket, kis odafigyeléssel vegyszermentes gyümölcseid, zöldségeid lehetnek, amivel rengeteg pénzt sportolhatsz meg az elszabadult infláció miatt megdrágult élelmiszerek miatt is. Én évek óta kertészkedem, amit rendszeresen bemutatok a Szebenyi Péter Youtube csatornámon, illetve a Szebenyi Péter TikTok csatornámon is.

Zöld esemény

Vegyél részt vagy szervezz zöld eseményeket. Ösztönözd a barátaidat, ismerőseidet a környezettudatos életmódra, avagy légy te is környezetvédelmi influenszer vagy olyan, aki másokra hatással van. Nemcsak a rossz, hanem a jó példa s ragadós.

Az általunk szervezet Dunamentő kalandon közel 400-an vettek részt.
2018-ban a Dunamentő kalandon közel 400-an vettek részt.

Élj vele, lejobb megoldás a szájról szájra terjedő fenntartható megoldások terjesztése és ezért szoktam mondani, hogy

Nélküled nem sikerülhet!

Ez a mottóm!

Nagyon sokszor, nagyon sok helyen elmondtam már, hogy „Nélküled nem sikerülhet” minden ilyen zöld világnap arra jó, hogy az emberek kicsit jobban odafigyeljenek a környezetükre, annak védelmére. Fenntarthatóbban, zöldebben éljenek. Igen ez egy nehéz feladat a mai felgyorsult, rohanó világunkban, ami nem mellesleg fogyasztói. Minden bizonnyal sokaknak a kezdeti lépések azok, amik nehezen.

De ezért is jó a földünkért világnap is, amivel még több embert ösztönözhetünk az zöldebb irányba. Ha valaki elindult ezen a „lejtőn”, akkor annak nincs megállás, hiszen lépésről-lépésre teljesíteni fogja a maga elé kitűzött célókat. Ezek a célok zöldek, fenntarthatók, hulladékmentesebbek.

Gyakran ismétlődő kérdések

Mikor van a Földünkért világnap?

Minden évben október 21-én kerül megrendezésre világszerte.

Hogyan lehet hozzá csatlakozni?

Mindenféle módon: előadások, események szervezésével, vagy csak azzal, hogy zöldebben élsz.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193