Menu Close

Környezetszennyezés bejelentés: Tudnivalók és tippek 2024

környezetszennyezés bejelentés 2024

Környezetszennyezés bejelentés, ami egy eszköz arra, hogy egy tisztább és egészségesebb környezetben élhessük életünket. Cikkemben bemutatom a lehetőségeket.

Szinte nincs olyan ember, akit ne zavarna a lakókörnyezete szemetessége vagy a természetben tett kirándulásai alkalmával a tájban gyönyörködés közbeni holmi illegálisan lerakott hulladékhegyek.

Szúrja a szemét a szemét?

Na, én pont ilyen ember vagyok, akinek a szemét az ilyen dolgok igazán szúrják.

Környezetszennyezés bejelentés a megoldás?

A környezetszennyezés súlyos probléma, amely mindannyiunkat érint. Fontos, hogy ha észleljük a szennyezés jeleit, tegyünk lépéseket a bejelentésére.

Mi minősül környezetszennyezésnek?

A környezetszennyezés bármilyen olyan anyag vagy tevékenység, amely károsítja a környezetet. Ez magában foglalja a levegő, a víz, a talaj szennyezését, valamint a zajszennyezést és az illegális hulladéklerakást is.

Környezetszennyezés típusai

Levegőszennyezés egy összetett probléma, ami életvitelünk – például közlekedés – során is megtörténik. Ha autóba ülünk, vagy tömegközlekedésre szálunk részlegesen mi is okozói vagyunk a levegőnek a minőségének a romlásának. De ettől eltérően komolyabb levegőszennyezések is történnek, például illegális hulladékégetés, továbbá fűtési szezonban lakossági hulladékégetés is. Továbbá az ipari eredetű károsanyag-kibocsátás is ide sorolandó. A probléma összetett, de bejelentéssel is hozzájárulhatunk mindezek megoldásához.

Levegőszennyezési ügye: avar-és kerti hulladékégetés, hulladékégetés, ipari levegőszennyezés.

Talajszennyezés nagyon sok helyen többféle mértékben megtörténik. Kérdés, hogy a határérték felett vagy alatt van a károsanyag talajba jutása. Van, aki a modern mezőgazdaságot is károsnak tartja a többféle általuk használt vegyszerek miatt. De ebben az esetben a különböző veszélyes hulladékok talajra vagy talajba kerülése a fő probléma. Ilyenek például az egyszerű szemétdoboktól kezdve az ipari létesítmények környezetszennyezéséig. Ezek mindegyike szennyezi és károsíthatja az ökoszisztémát.

Talajszennyezés fajtái olajszennyezés, vegyianyag-szennyezés.

Zajszennyezés az, ami eltér a természetestől, szinte ilyen téren minden emberhez, emberi tevékenységhez köthető. Zaj szennyezés az ipari létesítményből megadott decibel felett kikerülő zaj, de még a településen megrendezett házibuli zaja is. Minden esetben a területileg illetékes önkormányzat jogszabályában meghatározott hangerő feletti zajt kell bejelenteni.

Vízszennyezés is mindenkire hatással van szegről végről. A lokális vízszennyezés az ökoszisztémát rombolja, ami kezdődhet pár olajcsepptől egészen a horonyi veszélyes anyag patakba, folyóba vagy akár talajra öntve. Ezek ellen is bejelentéssel az illetékes hatóságnál élve a környezetszennyezés bejelentés jogával élve tehetünk ellene.

Fényszennyezés, ami főként az éjszakai tevékenységekkel lehet okozni, ami alkalmas lehet a nyugalom megzavarására, az ökoszisztéma felzaklatására is.

Hogyan lehet bejelenteni a környezetszennyezést?

A környezetszennyezés bejelentésének többféle módja létezik, amiket megfelelő állami hatóságoknál, illetékes önkormányzatoknál, cégeknél, illetve civil szervezeteken keresztül is meg lehet tenni. Íme néhány példa.

Helyi hatóságok (elérhetőségek lentebb): Első körben bejelentés tehetünk helyileg illetékes önkormányzatoknál, akiknek hivatalból kötelességük az ügyet megvizsgálni, a problémát elhárítani, ha a terület hozzájuk tartozik. Előfordulhat, hogy a bejelentett terület, amin illegális hulladéklerakást található nem önkormányzati tulajdon. Ilyenkor az aktuális jogszabályok szerint a területileg illetékes önkormányzat felszólítja a terület tulajdonosát a vélten illegálisan lerakott hulladék eltakarítására. Ennek takarítási ideje szokott a legtöbb időbe kerülni, hiszen ilyenkor a terület tulajdonosa – ha nem ő rakta le a hulladékot – általában önköltségen takarítja el az, ami komoly összeg is lehet.

Online bejelentő felületek, applikációk: Számos online platform létezik, ahol bejelentheti a környezetszennyezést. Ezek a platformok gyakran összegyűjtik a bejelentéseket és továbbítják a megfelelő hatóságoknak. Ilyen például az állami Hulladékradar vagy éppen a hozzám is köthető Hulladékvadász applikáció, amikkel játszva könnyedséggel, egy a telefonunkra letöltött appal bejelentést tehetünk. Mindkét esetben az illetékes hatóságokhoz kerülnek a bejelentések a GPS koordináták alapján. Megadható a terület pontos helyszíne, illegális hulladéklerakás összetétele, illetve megadható több hasznos információ is, akár az elkövetők kiléte kapcsán is.

Környezetvédelmi szervezetek: Magyarországon számos olyan civil szervezet találkozik, akik különböző területek gondozásával, rendbetételéve foglalatoskodik. Ezen szervezetek az illegális hulladéklerakásokról és egyéb más környezetszennyezéssel kapcsolatos bejelentési ügyeket fogadnak és ha van rá kapacitásuk az illetékes szervekhez eljutatják.. Ilyen szervezetek lehetnek helyi civil – kulturális egyesületek, alapítványok. Ezen szervezetek segíthetnek a környezetszennyezés bejelentés benyújtásában és a jogi lépések gyakorlásában.

Környezetszennyezés bejelentéshez szükséges információk

 • Milyen fajta szennyezéssel állunk szemben? Ilyen lehet az egyszerű szemétkupactól egészen a veszélyes hulladék szennyezésig szinte bármi. Minden esetben tüntessük fel a benyújtani kívánt bejelentésben.
 • A környezetszennyezési bejelentésben mindenképpen szerepelni kell a helyszínnek.
 • A helyszínnel kapcsolatban a szennyezés „kelte”, körülbelül mióta lehet ott a helyszínen, de a levélben is meg kell adni a környezetszennyezés bejelentés időpontját.
 • Fontos leírni minden rendelkezésre álló információt a bejelentéssel kapcsolatban, ezzel is segítve az illetékesek munkáját.
 • Mindezek mellett, ha a környezetszennyezéssel kapcsolatban van tanú, akkor elengedhetetlen, hogy ők is – akár aláírásukkal – hitelesítsék a látottak alapján a bejelentést.
 • Ha környezetszennyezéssel kapcsolatos bejelentéssel élnél, akkor minden esetben készíts fotót is.
tetteneres-hulladekvadasz-applikacio
Környezetszennyezés bejelenetés akár tettenérés is lehet.

Illegális hulladék bejelentés

Ha utazásaid, közlekedésed során az árokban, útmentén szemétre, illegális hulladéklerakásra lelsz, akkor az alábbiakat tudsz bejelenteni a hatóságoknál, vagy ezzel foglalkozó civil szervezetnél.

 • illegális hulladéklerakásokat;
 • illegális hulladékégetést;
 • autóroncsokat;
 • illetve egyéb más anomáliát is be lehet jelenteni.

Bűncselekvény esetén feljelentést kell tennünk!

Jogilag megkülönböztetjük a bűncselekményt a szabálysértéstől. Ennek több jogi formája van, amiket minden esetben érdemes átnézni, utánajárni. Az aktuális törvények szerint ha bűncselekményt tapasztalunk feljelentést kell tennünk a területileg illetékes rendőrségen vagy az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatáson.

Környezetszennyezés bejelentés formai követelménye

Hivatalos levél formájában kell benyújtani, megfelelő megszólítással, tördelve az illetékes hivatal vagy szervhez. Mindezek után az állami szervnek kötelező reagálnia a bejelentésre. Ennek ideje általánosságban 30 nap is lehet. Sok ügy attól is függ, hogy a környezetszennyezés bejelentésben milyen tulajdoni viszonnyal rendelkezik a helyszín.

A környezetszennyezés bejelentése fontos lépés a környezetünk védelme érdekében. Ha észleli a szennyezés jeleit, ne habozzon bejelenteni.

Környezetszennyezés bejelentés állami szerveknél

A környezetszennyezés bejelentése közvetlen módon állami szerveknél, önkormányzatok környezetvédelemmel foglalkozó hatóságainál lehet bejelentést tenni. Összegyűjtöttem az általam ismert elérhetőségeket.

 • Baranya Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály
  Cím: 7621 Pécs, Papnövelde utca 13-15.
  Telefonos elérhetőség: 06 (72) 567-100
  Email: kornyezetvedelem [KUKAC] baranya [PONT] gov [PONT] hu
 • Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály
  Cím: 6000 Kecskemét, Bajcsy-Zsilinszky Endre krt. 2
  Telefonos elérhetőség: 06 (76) 795-870
  Email: kornyezetvedelem [KUKAC] bacs [PONT] gov [PONT] hu
 • Békés Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály
  Cím: 5700 Gyula Megyeház utca 5-7.
  Telefonos elérhetőség: 06 (66) 362-944
  Email: zoldhatosag [KUKAC] bekeskh [PONT] hu; korosvideki [KUKAC] zoldhatosag [PONT] hu
 • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály
  Cím: 3530 Miskolc, Mindszent tér 4.
  Telefonos elérhetőség: 06 (46) 517-300
  Email: eszakmagyarorszagi [KUKAC] zoldhatosag [PONT] hu; Emkvf_titkarsag [KUKAC] emktvf [PONT] kvvm [PONT] hu
 • Csongrád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály
  Cím: 6721 Szeged, Felső-Tisza part 17.
  Telefonos elérhetőség: 06 (62) 553-060
  Email: alsotiszavideki [KUKAC] zoldhatosag [PONT] hu
 • Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály
  Cím: 8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 1.
  Telefonos elérhetőség: 06 (22) 514-301
  Email: kozepdunantuli [KUKAC] zoldhatosag [PONT] hu
 • Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály
  Cím: 9021 Győr, Árpád út 28-32.
  Telefonos elérhetőség: 06 (96) 524-007
  Email: eszakdunantuli [KUKAC] zoldhatosag [PONT] hu
 • Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály
  Cím: 4025 Debrecen, Hatvan u. 16.
  Telefonos elérhetőség: 06 (52) 511-000
  Email: kornyezetvedelem [KUKAC] hbmkh [PONT] hu
 • Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály
  Cím: 3300 Eger, Szvorényi utca 50
  Telefonos elérhetőség: 06 (36) 795-145
  Email: zoldhatosag [KUKAC] heves [PONT] gov [PONT] hu
 • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály
  Cím: 5000 Szolnok, Boldog Sándor krt 4.
  Telefonos elérhetőség: 06 (56) 523-423
  Email: kozeptiszavideki [KUKAC] zoldhatosag [PONT] hu
 • Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Tatabányai Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztálya
  Cím: 2800 Tatabánya, Fő tér 4.
  Telefonos elérhetőség: 06 (34) 517-194
  Email: kornyezetvedelem [KUKAC] komarom [PONT] gov [PONT] hu
 • Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály
  Cím: 3100 Salgótarján , Múzeum tér 1.
  Telefonos elérhetőség: 06 (32) 795-183, 06 (32) 795-188
  Email: zoldhatosag [KUKAC] nograd [PONT] gov [PONT] hu
 • Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály
  Cím: 1072 Budapest, Nagy Diófa utca 10-12.
  Telefonos elérhetőség: 06 (1) 478-4400
  Email: zoldhatosag [KUKAC] pest [PONT] gov [PONT] hu
 • Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály (korábbi OKTF)
  Cím: 1016 Budapest, Mészáros utca 58/a
  Telefonos elérhetőség: 06 (1) 224 9100
  Email: orszagoszoldhatosag [KUKAC] pest [PONT] gov [PONT] hu
 • Somogyi Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály
  Cím: 7400 Kaposvár, Domjanics utca 11-15
  Telefonos elérhetőség: 06 (82) 795 987
  Email: kornyezetvedelem [KUKAC] kaposvar [PONT] gov [PONT] hu
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály
  Cím: 4400 Nyíregyháza, Kölcsey út 12.
  Telefonos elérhetőség: 06 (42)598-930
  Email: felsotiszavideki [KUKAC] zoldhatosag [PONT] hu
 • Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály
  Cím: 7100 Szekszárd, Szentgáli Gyula u. 2
  Telefonos elérhetőség: 06 (74) 501-940
  Email: kornyezetvedelem [KUKAC] tolna [PONT] gov [PONT] hu
 • Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály
  Cím: 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2
  Telefonos elérhetőség: 06 (94) 506-700
  Email: nyugatdunantuli [KUKAC] zoldhatosag [PONT] hu
 • Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály
  Cím: 8200 Veszprém, József Attila u. 36
  Telefonos elérhetőség: 06 (88) 885-900
  Email: veszprem [PONT] kornyezetvedelmifo [KUKAC] veszprem [PONT] gov [PONT] hu
 • Zala Megyei Kormányhivatal Zalaegerszegi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály
  Cím: 8900 Zalaegerszeg, Mártírok útja 35.-39.
  Telefonos elérhetőség: 06 (92) 795-065
  Email: zalaegerszeg [KUKAC] zala [PONT] gov [PON] hu

Elérhetőségek forrása: kormanyhivatalok.hu

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!