MOHU visszaváltó automata térkép és a leadás módjai

MOHU visszaváltó automata térkép egy olyan online felület, amin megtalálható egy helyen az összes telepített REpont automata.

Az utóbbi években a környezetszennyezések és az általa kiváltott jogszabályi változások miatt a környezettudatosság és a fenntarthatóság kérdése egyre nagyobb fókuszt kapott világszerte.

Ennek egyik kiemelt eleme a hulladékkezelés hatékonyságának növelése, amelyhez Magyarországon a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. egy valós időben nyomon követhető térképe segíti és a térkép használata után az automatáknál jutalmazza a tudatos fogyasztókat.

Korábban már írtam a REpont automata működése kapcsán, vagy éppen az üvegvisszaváltás jele is terítékre került a zöld blogomon, de most következzék a leadóhelyeket bemutató országos térkép.

Mi az a MOHU visszaváltó automata térkép?

A MOHU visszaváltó automata térkép egy online interaktív eszköz. Segítségével a lakosság könnyedén meg tudja találni a legközelebbi visszaváltó automatákat, ahol különböző típusú fogyasztásuk során keletkezett hulladéktól tudnak megszabadulni.

Ilyen visszaváltható hulladékok, például:

  • a cukros, vagy éppen korábban ásványvizet tartalmazó PET palackok,
  • színes vagy színtelen üvegeket
  • de még az energiaitalos, ásványvizes, sörös alumínium dobozok is.

Ezek mindegyikét betétdíjéért cserébe vissza lehet vinni, le lehet adni a térképen jelölt automatáknál.

MOHU térkép útvonaltervező

A vállalat által létrehozott térkép nemcsak pontszerűen mutatja meg, hogy hol található visszaváltó automata, hanem segít abban, hogy a legoptimálisabb útvonalon jussunk el a leadóhelyszínig.

Tervezd meg a hulladékleadás útvonalát!

Csak annyi dolgunk van, hogy rákattintunk az „útvonalterv” menüpontra és a megfelelő mezőket értelemszerűen kitöltjük. Ekkor a rendszer megmutatja, hogyan tudunk legegyszerűbben eljutni a célhelyszínre.

MOHU térkép útvonalterv egy kiváló kiegészítő felület arra, hogy könnyebben jussunk el a leadópontig.
MOHU térkép tartalmazza az útvonalterv meghatározásának a lehetőségét.

A REpont automata használatával nemcsak a környezettudatosabbak leszünk, hanem pénzünknél is maradunk, visszakapjuk a hulladékért járó termékdíjat.

MOHU térképes kereső – hulladéktípusok leadása

A térkép másik fontos, és talán legfontosabb funkciója, hogy a „térképes kereső” gombra kattintva elénk tárul a hulladékkategória szűrő. Ennek segítségével ténylegesen ki tudjuk listázni milyen hulladékot hova kell vinni.

Az itt látható képen jól látható a térképes kereső, avagy szűrő hulladékkategóriái.

MOHU térképes kereső a hulladékfajták listázására.
MOHU térképes kereső segítségével könnyedén listázhatjuk milyen hulladékot hova vigyünk.

Nemcsak a hulladék típusát tudjuk beállítani, hanem a távolságot is, amivel szűkíthetjük a keresési találatok sorát.

Miért fontos a visszaváltás?

A kérdés megválaszolása több szempontból is érdekes. Egyik része a környezetvédelemi aspektusát mutatja meg, a másik gazdasági és anyagi érdekeket rangsorol.

Az elsővel szinte mindenki egyetért, hogy ne szemeteljünk és ha lehet a hulladékot előzzük meg, meglévőt hasznosítsunk újra.

A második is egyre több embernek nyilvánvaló. Az újrahasznosítás egy kiváló eszköz a körforgásos gazdaság megvalósításához, illetve az anyagok értékének megbecsülése miatt is. Továbbá minden ilyen visszagyűjtött hulladék kiváló másodnyersanyag az ipar számára és emiatt nem kell új alapanyagot újrabányászni.

A harmadik nem más mind a céges szektor, illetve lakosság anyagi érdeke, hogy a visszavitt hulladékért pénz jár vissza (betétdíj) és ezzel mindenki tényleg jól jár.

Visszaváltó automata térkép egy innovatív eszköz

A MOHU visszaváltó automata térkép egy innovatív és hasznos eszköz, amely tényleg hozzá tudunk járunk a környezettudatosabb életmódhoz és ezáltal a keletkezett hulladék újrahasznosításához, de a legjobb megoldás lenne a megelőzés.

Olyan termékek vásárlása, amik tartósak, többször használatosak és nem mellesleg egészségesebbek is, mint a legtöbb ebben a témában lévő műanyagos ásványvizek, vagy éppen cukros üdítők.

A környezetvédelem ma már egészségvédelem is!

Sokan mit sem sejtenek arról, hogy ezek a termékek milyen anyagokból épülnek fel, vagy egyszerűen tudnak róla, de nem érdekli őket. Általánoságban elmondható, hogy a legtöbb ilyen termék olyan hozzáadott élelmiszeripari vagy gyártó által beletett szert tartalmazhat, ami káros az egészségre.

Ilyen például a legtöbb műanyagpalackban, műanyagtermékben található BPA, azaz biszfenol-A, ami az emberi és minden más létreforma hormonális rendszerét teszi tönkre. Ezzel a témával kapcsolatban nézd meg az alábbi Youtube videómat.

Emellett az utóbbi időben egyes gyártók által piedesztára emelt mikroműanyagok kérdésköre is a nyakunkon, pontosabban a műanyagflakonban lévő italunkban van, amit minden alkalommal megiszunk belőle. A mikroműanyagok kérdése globális probléma, és ma már kimondható az, hogy szinte majdnem mindenhol találtak már mikro-és nanoműanyagot.

Ez ellen úgy tudunk tenni, hogy legalább csökkentjünk a műanyagterhelősünket megfelelő alternatívákkal, vagy éppen műanyagos termékek totális elkerülésével.

Viszont a MOHU visszaváltó automata térkép egy hiánypótló eszköz, amivel bárki könnyedén megtalálhatja a legközelebbi visszaváltó automatát, és aktívabb lehet a hulladékkezelés javításában.

A térkép közvetlenül elérhető a Mohu honlapján.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Szia, én Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran, pacsi!

Articles: 198