Karácsonyfa dilemma: Milyen fenyőt vegyek?

Karácsonyfa dilemma tünetei az embereknél leginkább a karácsonyi ünnepeket megelőző hetekben üti fel a fejét azzal a kérdéssel: Milyen fenyőt vegyek?

A kérdés megválaszolása sokaknak komoly dilemmát okoz. Miközben az utóbbi években a karácsonyfa vásárlása megosztó téma lett, hiszen megoszlanak arról a vélemények, hogy a műfenyő vagy a vágott fenyő a jobb választás?

A Karácsonyfa dilemma című videómban bemutatom, hogy melyik fenyőt vedd meg, hogy igazán zöld legyen a karácsonyod!

 A videóban 5-féle megoldás mutatok most be előnyeivel és hátrányaival egyaránt:

  • műanyafenyő;
  • vágott fenyő;
  • földlabdás fenyő;
  • az utolsó kettő kiderül a videóból.

Műfenyő

Sokan gondoljuk, hogy a műfenyő jobb választás, hiszen nem sérül élő fa, de nagy hátrányuk, hogy műanyagból készülnek. Vagyis sosem bomlanak le, kőolaj kell az előállításukhoz, ami ráadásul környezetszennyező és energiaigényes is. Nagyon nehezen lehet újrahasznosítani és általában távoli országokból érkezik, amelyhez szintén sok energiára van szükség, egy csomó szén-dioxid kerül miatta a levegőbe.

Legalább 15, de valójában inkább 20 évig kell ugyanazzal a műfenyővel ünnepelni a karácsonyt ahhoz, hogy környezeti szempontból ne legyen akkora a kár, mintha minden évben vennénk egy igazi fenyőt. Tehát ha mindenképp műfenyőt szeretnénk, fontos, hogy inkább Európában gyártott és lehetőleg PVC-mentes változatot vigyünk haza.

Vágott fenyő

Az élő fenyő viszont hasznos a légkörnek, hiszen oxigént bocsát ki, persze csak amíg ki nem vágják. A legtöbb vágott karácsonyfát ültetvényeken termesztik, pontosan a karácsonyi ünnepek miatt. Ott a kivágott fákat évente pótolják, de még így is nagyjából 10 év kell egy fa kifejlődéséhez. Előny, hogy általában hazai vagy a környékbeli országokból származó fenyőt árulnak ilyenkor. Karácsony után újra lehet hasznosítani őket, fűrészporként, talajtakaró, vízmegtartó mulcsként, esetleg fűtőanyagként, komposztként is. A legtöbb ember viszont nem veszi a fáradtságot a hasznosításra, sőt egyenesen díszekkel együtt dobja a kuka mellé, szennyezve ezzel a környezetet.

Földlabdás fenyő

A földlabdás fenyő is jobb választás, mint a műfenyő, ám az életben tartására csak 50 százalék esély van, hiszen ki kéne ültetni a szabadba és gondozni, ráadásul a fűtött szobában sem érzi túl jól magát, nem szabad pár napnál tovább ott tartani.

Karácsonyfa dilemma megoldása a földlabdás fenyőfa.
Karácsonyfa dilemma megoldása a földlabdás fenyőfa.

Bízom benne, hogy a karácsonyfa dilemma hamar megoldódik a videóm láttán.

További részeltek a Szebenyi Péter Youtube csatornámon, illetve korábbi cikkeim itt olvashatóak.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193