Miért fontos a környezetvédelem? – A kérdésre a válasz igencsak egyszerű, de sokan a mai napig is ideológiai kérdést csinálnak belőle, pedig nem kéne.

Több éve foglalkozom környezetmérnökként, s majd környezetvédő önkéntesként ezzel a kérdéssel:

Miért fontos a környezetvédelem?

A válasz egyszerű és összetett, ha jövőben, közös jövőben gondolkodunk, hiszen az emberiség jövője múlhat rajta, hogyan vigyázunk rá és a benne lévő ökoszisztémára, a bolygó egészére.

A környezetvédelem ma már nem divat, hanem cél!

Több interjúmban elmondtam ezt a mondatot, amikor megkérdezték tőlem, hogy miért fontos a környezetvédelem? Mindezt már egy olyan fogyasztói társadalomban, ahol naponta a bőrünkön érezzünk a klímaváltozás hatásait, és a vele együtt az életünkbe beköltözött negatív gazdasági változásokat is.

Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium
A képen a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium tanulóival vagyok látható.

Több éves civil szervezeti munkával a hátam mögött kijelenthetem, hogy egyre több embernek fontos a környezetvédelem, de még is így elenyésző az, aki tényleg aktívan tesz, és mer változtatni az életmódján. Ahhoz, hogy valódi változásokat érjünk el társadalmi szintű változásokra lesz szükség, olyanokra, mint:

  • mindenki a kukába teszi a szemetét,
  • lehetőségeihez mérten szelektíven gyűjti a hulladékát,
  • odafigyel az energiafelhasználásának a minimalizálására,
  • nem pazarol feleslegesen,
  • a zöldhulladékot nem elégeti vagy a kukába dobja, hanem komposztálás segítségével újrahasznosítsa,

hacsak az alap dolgokat emelem ki, aminek ma már evidensnek kéne lennie, de nem az.

Mit jelent a környezetvédelem fogalma?

Kezdjük is a fogalmaknál, mit is jelent a környezetvédelem fogalma? Definíció szerint az emberiség (te és én, mi) felelősséget visel a minket körülvevő környezetért (természetért), törekszik minden okozott kár elhárításárára, illetve megelőzésére. Természetesen ezt a fogalmat is az ideológiák átszővik.

Hogyan tehetsz a környezetért?

Tedd érdekelté az embereket és nem utolsó sorban magad a környezetvédelem iránt. Ismerd fel az életviteled környezetre károsan ható elemeit és iktasd ki azokat. Írj listát róluk, fogalmazd meg a céljaid.

Mi az első zöld lépés?

Az interneten – a honlapomon is – rengeteg írott és videós tartalom van, amiből rengeteg erőt és ismeretanyagot lehet nyerni. Ezeket kellőképpen elsajátítva fenntarthatóbban tudunk élni. Ezzel kapcsolatban ajánlom figyelmedbe a környezettudatosság 7 lépésben című cikkemet, amiben példákkal, megoldásokkal segítek nektek a zöld céljaitok elérésében.

Ösztönözd az embereket!

Ha már készen állsz, felkészültél, és úgy érzed tudnál segíteni másokon is, tudnád segíteni mások fejlődését a fenntartható környezettudatos életmódhoz, akkor gyakorolj rájuk hatást. A barátaidat, ismerőseidet „térítsd” meg, segítsd őket a zöld témában való elmélyülésben:

  • mutasd meg nekik, hogyan kezdted el,
  • mutasd meg nekik a lehetőségeket,
  • mutassátok meg közösen hogyan kell csinálni.

Én és sok más hasonló gondolkodású személyek, kiléptek az árnyékból és tartalmakat készítenek, posztokat, videókat „gyártanak” az internetre, hogy úgynevezett influenszerként (hatásgyakorlóként) ösztönözzék az emberiséget a környezettudatos életmódra.

Környezetmérnök / környezetvédelmi influenszer

Épp ezért, hogy az embereket segítsem, megadjam a kezdő lökést és elinduljanak egy zöld, környezetbarát úton lettem környezetmérnökből környezetvédelmi influenszer (másra hatásgyakorló). A közösségi média lehetőségeivel a célom, hogy a környezetvédelem ne csak egy úri hóbort legyen, hanem az egészségük, jövőjük záloga. Ezt zöld influenszerként meg is teszem nap mint nap például a Szebenyi Péter Tiktok és időszakosan a Szebenyi Péter Youtube csatornámon is.

Komposztálási előadás
Komposztálási előadásom a Kék Bolygó Alapítvány Kontakt – Zöld Designtábor eseményén.

Környezetvédelmi előadás

A célomat, az indítatásomat környezetmérnökként környezetvédelmi előadás közben szakmai szemmel mindig elmondom. Bízom benne, hogy nem hiába. Nagyon sok helyen jártam már iskola vagy céges felkérésre és nagyszerű volt látni a csillogó, érdeklődő szemeket a téma iránt. Az előadásaimat minden esetben igyekszem minél interaktívabban megtartani, bevonni a nézőket, a közönséget az előadás menetébe.

Céges szemétszedés

Mindezek mellett céges szemétszedési akciók szervezésével is foglalkozom az EcoEvents csapatommal, ahol környezettudatosságban jártas emberekkel rendezünk céges szemétszedés akciókat, akár faültetéssel egybekötve, illetve igény szerint zöld oktatásokat, workshopokat tartunk.

Íme pár vélemény az előadásaimról:

Andi Kőrösi
Andi Kőrösi
2024-04-03
Kőrösi Andrásné vagyok, a Szigetszentmiklósi Napraforgó Óvoda igazgatója. 2024. március 28-án óvodapedagógiai szakmai napot szerveztem Szigetszentmiklóson a kisgyermekek környezeti nevelése és környezettudatos szemléletük alakítása témakörben. Örömömre szolgált, hogy Szebenyi Péter környezetmérnök előadását is megtekinthették a közel 280 fős meghívottak. Sokat hallottunk tőle a hulladékkezelés problematikájáról, az energiatakarékos működésről, a komposztálásról, a zöld hulladék égetésének tilalmáról, az étel hulladék helyes kezeléséről. Kiemelte, hogy a kisgyermekek által a szülők és a tágabb környezetünk bevonására sok lehetősége van az óvodáknak. Szívesen ajánlom Péter előadásait a pedagógusok körében.
Silhouette Consulting
Silhouette Consulting
2023-08-14
András Györfi
András Györfi
2023-04-05
Hiteles ember a témában, jópár éve követem most már. Ajánlom!
Sámán Média
Sámán Média
2023-02-27
Sokat lehet tőle tanulni a környezetvédelem, fenntarthatóság témában. Újszerű, lendületes. Szép küldetés!
Dávid Fehérvári
Dávid Fehérvári
2022-12-27
Péterrel történő kapcsolatfelvétel és a kapcsolattartás is problémamentesen történt. Az előadására a megbeszéltek szerint pontosan érkezett meg. Személyes hangvételű érdekes és informatív előadást tartott Komáromban 150 diák előtt.
Szabolcs Horváth
Szabolcs Horváth
2022-10-31
Jófej, segítőkész.
Mongyi Marianna
Mongyi Marianna
2022-10-11
Szebenyi Péter zero waste előadása szakmailag kiváló volt, alaposan felkészültség, interaktívitás jellemezte a prezentációját. Számtalan hasznos információt, gyakorlati tapasztalatot osztott meg. Tudása széleskörű. Köszönjük! Zöld-híd Halasi Környeztvédők Egyesülete
Márti Toman
Márti Toman
2022-09-30
Nagyon köszönjük Péternek az előadást, melyet Hatvanban tartott nekünk az iskolai Teremtésvédelmi Hét keretein belül! A gyerekek és pedagógusok is nagyon élvezték!
Marcell Izing
Marcell Izing
2022-06-23
Fenntarthatóság témában kértük fel Pétert panelbeszélgetésen való részvételre. Nagyon jó beszélgetésnek voltunk szem-és fültanúi és külön öröm volt számunkra az a szakmai megerősítés, hogy Péter a panelbeszélgetést megelőző programjainkon is részt vett. Gördülékeny egyeztetések és folyamatos kapcsolattartás jellemezte az együttműködésünket a rendezvényt megelőzően és közben is.
Zsuzsa Kolumbán
Zsuzsa Kolumbán
2022-06-07
Több ízben dolgoztunk együtt Péterrel online és élő programokon is. Szakmai tudásához és tapasztalatához nagyon jó előadókészség társul, amit csak tetéz a közösségi oldalakon való aktivitása. Kiválóan kommunikál, szuper vicces (ez nagyon fontos!) és nagyon jól tud alkalmazkodni a megrendelő igényeihez. Bátran ajánlom mindenkinek, hogy olvassa, nézze, hallgassa, működjön vele együtt! (A Wesselényi17 és a K11 Művészeti és Kulturális Központ nevében is :)

Minden kezdet nehéz, de

Ahogy a mondás is tartja, nehéz a kezdett, de ebbe érdemes belekezdeni, hiszen nagyszerű érzés, hogy nap mint nap egy kicsivel általunk jobbá, szebbé varázsolhatjuk a világunkat. Legyen szó a bevásárlásainktól, egészen az átgondolt faültetésig, de a legegyszerűbb szemétszedési akciókig, mindig minden körülmények között érdemes környezettudatosnak lenni, maradni.

Ozone Tv Zöld díj.
2017-ben elnyertük az Ozone Tv Zöld díját.

Sokan nem tudják rólam, de amikor aktívan elkezdtem foglalkozni a környezetvédelemmel a fémiparban dolgoztam, mint CNC gépkezelő-programozó, méghozzá két műszakban olajban és hidegben vagy teszem azt nyári melegben. Emellett képes voltam önerőből létrehozni a Hulladékvadász mozgalmat, majd abból a többet magammal létrehozott zöld szervezetett, aminek 2020 év végéig az alapítóelnöke voltam.

Miért fontos a környezetvédelem még mindig?

Bízom benne, hogy itt a blogbejegyzésem végére, mindenkinek világos lett, hogy ne az indokokat keressünk a MIÉRT NEM ÉREK” rá kifogásra, hanem szedjük össze magunkat, hiszen tenni kell egyénként vagy közösségben a környezetért, a környezetünk megóvásáért.

Szerintem a „miért fontos a környezetvédelem?” – kérdésére a válasz evidens, de egy biztos, hogy

Nélküled nem sikerülhet!

Gyakran ismétlődő kérdések

Miért fontos a környezetvédelem?

Feltehetnénk úgy is a kérdést, hogy kinek mi a fontos az életben: legyen mit enni? az egészség? a család? A környezet mindegyikre hatással van.

Hogy védhetjük a környezetet?

Környezetbarát életmóddal, de az milyen is? A cikkből kiderül.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 194