Menu Close

Azbeszt pala beazonosítása – 2 tipp

azbeszt-pala-beazonosítás

Azbeszt pala beazonosítása pár egyszerű információ segítségével könnyedén beazonosítható, mert nem minden azbeszt, ami annak tűnik.

Az 1950-es évektől számos ingatlan építésénél használták tetőfedésre, burkolásra, sőt még szigetelésre is az azbesztet. Főként a könnyed súlya, jó szilárdsága és kiváló szigetelési tulajdonságai miatt.

Mitől olyan veszélyes az azbeszt pala?

Az elöregedő azbesztet az időjárás és egyéb mechanikai behatás károsítja, sérülhet a felülete. Fúrás törés, fizikai behatás, a felületi kopás következtében rostszálak szabadulnak fel, melyek a levegőbe szállva, tüdőbe jutva hosszú távon jelentkező, elsősorban tüdőkárosodást okoznak, de többféle más betegség kialakulásában is szerepet játszanak.

Ezért az azbesztet Magyarországon 2005 óta a piros felhasználó az építőiparban. Épületek, pontos csokor, pedig törvények írják elő a szakszerű bontást és az lesz mentesítést.

Kiket érint a veszélyes azbeszt?

Ha a ház az az 50-es és 90-es évek között épült, és sík vagy hullámpalával borított, akkor jó eséllyel az lesz tartalmú a tetőd.

Azbeszt pala beazonosítása

De biztos így is, hogy azbeszt pala van a tetőnkön? Ha „NT jelzést” látsz a síkpalán, akkor biztos lehetsz benne, hogy nincs benne azbeszt. De ha hullámpalád van, akkor keres rajta benyomott kódot, ha van, akkor nincs veszély.

Szeretnél legálisan megszabadulni az azbeszt palától?

Ha megakarsz az azbeszt palától szabadulni és megbízható veszélyes hulladék elszállításával foglalkozó céget keresel, akkor a Design Kft. ajánlom a figyelmedbe, aki minden más azbeszttartalmú hulladékot, például síkpalát lakossági cégek részére is elszállít előírásnak megfelelő big-bag zsákokban.

Szakszerű elszállítás lépései:

Mindig szakadásmentes kesztyűben és megfelelő szűrővel ellátott maszkban végezzétek el a munkát.

  • Síkpalát big-bag zsákokba kell helyezni, lehetőség szerint törésmentesen, az említett védőfelszerelésekben, de a bontást bízzuk szakértő cégre.
  • Hullámpala esetén 40 centiméter magasságig építsetek belőle tornyot, melynek előkészítésének a második lépése, folpackkal be kell tekerni, hogy ne porozzon ki a szállítás alkalmával.

Az összeszedett azbeszt pala hulladékot tegyük raklapra, a kapuba bekészítve. Ezek után az ajánlott vagy választott cég megadott időben érkezik és térítés ellenében elviszi a veszélyes hulladéknak minősülő palánkat.

További részletek az alábbi videóban:

További részletekért olvasd el az azbesztpala lerakás fontosságáról szóló cikkemet.

Gyakran ismétlődő kérdések

Miért veszélyes az azbeszt?

Az azbeszt törésével a levegőbe jutó ásványi rostok a tüdőbe jutva egészségkárosító hatásúak.

Hol található azbeszt?

Általánosságban a háztetők héjazatát alkotó sík vagy hullámpalák összessége.

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!