Csúszik a járda? – Íme 5 környezetbarát megoldás!

Csúszik a járda? Íme 5 környezetbarát megoldás, amit nem sózhatsz el. Egy korábbi kormányrendelet kifejezetten tiltja a só használatát, büntetés is járhat érte.

A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) kormányrendelet előírja, hogy belterületi közterületen a síkosság mentesítésre olyan anyag használható, amely a növények egészségét nem veszélyezteti.

A só károsítja, sőt, hamar kipusztítja a növényeket.

A só elviekben alkalmas lenne a fagymentesítésre, hiszen a hó és a só keverékéből létrejövő oldat fagyáspontja „csak” -15 Celsius fok, tehát eddig a hőmérsékletig eredményes a sós kezelés, ami viszont kifejezetten káros a környezetre.

Só kiszórva káros, mert:

 • só, mint a Nátrium – kloridból kilépő kloridion a talajba jutva a nővények gyökéren keresztül felszívódik, majd lelassítja azok növekedését, illetve pusztulásokat is okozhatja;
 • a konyhasó a gépkocsik kipufogógázaiból származó nitrogén-oxidokkal reagálva maró anyagokat alkot és ezáltal korrodálást okoz a gépkocsikon, a hidak, felüljárók fémtartó elemeinél is;
 • tönkre teszi a cipőnket;
 • sőt, a kutyák, macskák mancsának is árt.

Só lakossági alternatívái a járdák csúszásmentesítésére 

 1. Faforgács:
  teljesen veszélytelen azaz egyáltalán nincsenek mellékhatásai a környezetre.
 2. Homok:
  hasonlóan jól működik a homok kiszórása, ami viszont nem éri el a sózás hatásfokát.
 3. Zeo-Kal:
  kloridmentes, alacsony nitrogéntartalmú jégmentesítő, melynek bomlástermékei a mészkő (korróziógátló), a nitrogén (növényi tápanyag) és a zeolit (talajjavító). -15 Celsius fokig alkalmazható. Magyar fejlesztésű.
 4. Hamu:
  ha fatüzelésű kályha, kandalló van a háznál, ott annak a hamuját is bátran lehet szórni a járdára. Érdemes kiszórás előtt meggyőződni a hamu tisztaságáról, hogy nem maradt benne szög vagy bármi éles, darabos hulladék.
 5. Vinasz:
  egy a cukorgyártás során keletkező melléktermék. Rossz szaga miatt a külterületek használják. Előnye, hogy olvadáskor a földbe szivárogva műtrágyaként működik. Hátránya, hogy a világos cipőt megfogja a barnás színe és -10 Celsius fokig megbízható.

További vegyszeres megoldások, ha csúszik a járda:

 1. Útkáli:
  megoldás lehet az útkáli is, ami olyan keverék, amely tartalmaz kloridokat, ásványi zúzalékot és sót. Hatásfoka jó, a benne lévő (az önmagában alkalmazott sóhoz képest kevesebb) káros anyag pedig lassan, fokozatosan oldódik ki, így a csupasz sónál mindenképp jobb választás.
 2. Kalcium-klorid:
  alkalmas megelőző kezelésre, valamint utókezelésre is. Oldott állapotban kevésbé ártalmas a környezetre, és hatékonyabb, mint a só. Használata során kesztyű és védőszemüveg viselése ajánlott.
 3. Magnézium-klorid:
  környezetbarátabb, mint a nátrium-klorid.
 4. Karbamid:
  nitrogénes műtrágya, amit bomlásgátló anyaggal kell összekeverni, mert a szabad levegőn ammóniagáz formájában hamar elpárolog.
 5. Kalcinol:
  műtrágya alapú folyékony jégmentesítő készítmény.
 6. Műtrágyát, vagy pétisót:
  is használnak sok helyütt, főleg, ha nagyobb, vagy értékesebb zöldfelületről van szó. Nem káros a növényzetre kis mennyiségben.
 7. Transheat szóróanyag:
  A magyar fejlesztésű  szóróanyag, amely mentes a só kellemetlen hatásaitól, és azzal szemben egészen -28 Celsius fokig hatékony. Ára magasabb, mint a sóé, vagy a többi szóróanyagé, azonban adott területre a sónál jóval kisebb mennyiség is elegendő belőle.

Ha csúszik a járda semmiképpen se sózzunk.

jeges járda
Csúszik a járda: A kép nem beállított: a jeges járda nem játék!

Személy szerint a hólapátot preferálom, hiszen egy kis mozgás sose árt, ugye?

Korábbi környezetvédelemmel kapcsolatos írásaim a Zöld blog hasábjairól elérhetőek.

Forrás: hogyankell.hu

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Szia, én Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran, pacsi!

Articles: 198