Fáradt olaj leadás gondja főként azokat érinti, akik tömegközlekedés helyett autóval, motorkerékpárral vagy ezen gépjárművek szerelésével foglalkoznak.

Ebben a cikkemben nekik nyújtok segítséget, hogy megoldást találjunk a felhalmozott fáradt olajnak gyűjtésére, elszállítására és a leadására egyetemben.

A fáradt olaj veszélyes hulladéknak minősül!

A természetbe kikerülve minden létező növényi és állati élőformára súlyos károkat okozhat vagy halálosan veszélyes is lehet, amellett hogy baleset-és gyulladásveszélyest is okozhat. Ezért is fontos minél többször felhívni a megfelelő begyűjtésre és leadásra a figyelmet, amire országosan több hasznos és legális megoldás létezik.

Fáradt olaj leadás 2024 szektorai

Keletkezés szempontjból úgynevezett két szekorra lehet osztani, egyik a háztartási, másik az ipari. Ez utóbbiba értendő péládul az autószerelő és szervíz vállalkozások vagy éppen a nagyvállalatok is. Sajnos a közlekedés által a rosszul karbantartott vagy meghibásodott autókból gyakorta szivárgó vagy elfolyó olajfoltokra lehetünk figyelmesek közutainkon.

Olajszennyezés a környezetünkben

Erre egy kiváló példa a képen látható olajfolt, aminek eltávolítása fontos, nem elkerülendő feladat.

olajfolt eltavolitas
Bármennyire is triviális a olajfolt eltávolítása utcáról, tegyük meg, fontos feladat.

Ennél sokkal nagyobb komolyan olajszennyezéseket, környezeti és ipari katasztrófákat láthattunk híradásokból, ahol hatalmas olajszállító hajók (tankerek) kaptak léket és milliónyi életfajt pusztult el vagy került komoly életveszélybe. Többek között ezen két egyszerű negatív példa miatt is törekedni kell a tiszta környezetünk megóvására, a megfelelő jól zárható és szigetelt olajtárolók használatára, közlekedési járműeink időszakos karbantartására, illetve ha módunkban jár minimálisa csökkenteni az olajfelhasználásunkat.

A következőkben bemutatom a fáradt olaj leadásának lehetőségeit, módjait. A későbbiekben a cikket folyamatosan frissítam az aktualitásokat figyelmve.

Háztartási fáradt olaj leadás 2024

A környezettudatos vagy fenntartható életmód elengedhetetlen eleme a különböző hulladékfajták szelektív hulladékgyűjtése. Ez nincs másként a kőolajszármazékokkal sem, amiket lakossági szinten is többféleképpen gyűjthetünk szelektíven, leadva utána a megfelelő helyre.

Lakossági hulladékudvar

Az emberek döntő többségének a lakosság számára nyitott és fenntartott települési hulladékudvarok annak lehetőséget elsősoron a fáradt olajtól való megválásra. A legtöbb esetben ez lakcímkártyához kötött bizonyos mennyiségig szóló használt étolaj és/vagy olaj és egyéb hulladék leadási lehetőség.

Lomtalanítás alkalmával nem szabad kitenni.

Fontos minden esetben előzetesen konzultálunk a településünkön lévő hulladékudvar üzemeltetőivel, hogy valóban van mód a fáradt olajnak a leadására. Sajnos nem mindegyik hulladékudvarban veszik át, nemcsak az olajat, hanem minden egyéb veszélyes hulladéknak minősülő terméket.

Fáradt olaj leadás MOL – OMW kútakon

Egyre több nagy multi elkötelezett a fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében, hogy az általa forgalmazott több különböző termék begyűjtésében, semmlegesítésében vagy újrahasznosításában közreműködjön. Ilyen például a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (MOL), aki a lakosság számára nyújt lehetőség a fáradt olajának a leadására ingyenesen. Nyilván ezen anyagok újrahasznosításával az olajipari cég is jól járhat, hiszen értékes másodnyersanyag,ból új terméket állíthat elő.

Tudnivalók a MOL kútpn való leadásról:

 • csak lakosságnak szól a lehetőség;
 • alkalmanként 10 liter leadására van lehetőség;
 • minden esetben a személyzetnek kell átadni;
 • a leadásra kerülő fáradt olajat semmiképpen sem szabad más anyagokkal összekeverve leadni.

Ipari fáradt olaj leadás

Ide tartoznak az autó-tehet-kamion szervízek, szállító és fuvarozó cégek, nagyteljesítményű nehézképek kezelői, javítóműhelyei, mezőgazdasági cégek, sőt a legtöbb ipari vállalat is.

Minden bizonnyal itt keletkezik a legnagyobb mennyiség, mert a lakosság innen vásárolja fel, illetve adott esetben autószerelő műhelyek példájt alapul véve az adott helyen hagyja. Célszerű az ebben a szektorban lévő cégek, vállalkozások számára a legpraktikusabb megoldásokat használni.

Megoldások:

 • Adott tárolóban adott típusú használt termékek gyűjtése.
 • Összegyűjtött használt és maradék olajok eladása felvásárló számára.

Ilyen használt készítmények lehetnek klórvegyületet nem tartalmazó:

 • EWC 130110 – Ásványi olaj alapú hidraulika olaj
 • EWC 130307 – Ásványolaj alapú szigetelő-és hő-transzmissziós olaj
 • EWC 130205 – Ásványolaj alapú motor- hajtómű és kenőolaj

Továbbá olyanok is, amik klórvegyöletet tartalmazhat:

 • EWC 130206 – Szintetikus motor-, hajtómű és kenőolajok
 • EWC130308 – Szintetikus szigetelő és hő-transzmissziós olajok
 • EWC 130111 – Szintetikus hidraulika olaj

Fáradt olaj tároló

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mégis miben tároljuk az életvitelünk vagy munkánk során keletkezett ilyen termékeket? Több lehetőség is van, amiben részben visszaköszönhet az újragondolás, újrahasznosítás gondolata is. Érdemes ezekben is elmélyülni és hasznosnak gondolni minden apró megfontolt lépésünket.

Fáradt olaj tárolása

A veszélyes hulladéknak minősgülő termékeket minden esetben elkülönítve, külön tárolóban, tűzveszélymentes helyen kell tárolni. Kötelező módon zárt tárolókban, hogy az illékonyabb gázok ne párologhassanak ki belőle. Belélegezve ezek adott állapotukban, fajtától függően a levegőbe kerülve mérgező hatást fejthetnek ki a élővilág tagjaira, illetve az emberre is.

nivopalca faradt olaj
A nívópálca végén a fáradt olaj.

Összegzésképpen, aki teheti tudatosan, a megfelelő mennyiségben használjon ilyen tipusú termékeket és minden esetben gyűjtse szelektíven a cikkben vázolt módokon.

Gyakran ismétlődő kérdések

Milyen hulladéknak számít a fáradt olaj?

Minden a közlekedés, illetve egyéb ipari tevékenység által keletkezet ilyen jellegű olaj veszélyes hulladéknak számít.

Hol lehet ingyen leadni?

Bizonyos mennyiségig hulladékudvarokon, illetve több különböző penzinkutakon. Részletek a cikkben.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Szia, én Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran, pacsi!

Articles: 198