Vágatlan május: miért ne vágj füvet? 5 tipp

Vágatlan május egy olyan nemzetközi kihívás, ahol a beporzó rovarok és a biológiai sokszínűség védelme érdekében nem vágunk füvet.

Már sok éve lehet hallani arról, hogy mennyire fontos a beporzó rovarok (köztük kiemelten a méhek) és minden más környezetünkben lévő életforma védelme. Mindegyiknek megvan a természetben a maga feladata, nem véletlenül jöttek létre és maradtak fel eddig.

Az emberi civilizáció terjeszkedésének köszönhetően egyre nagyobb veszélyben van a létük, aminek a megóvása egyre többen hívják fel a figyelmet különböző lehetőségekkel.

Vágatlan május kihívás?

Minden év elején a tavasz beköszöntével egyre többen veszik elő a fűkaszát vagy éppen a fűnyírót, hogy városi környezetben társadalmilag elfogadottabbá vagy éppen gondozottabbá tegyék a kertjüket.

De mi lenne, ha májusban nem vágnánk füvet?

A fűvágás elmulasztásával rengeteg növény kaphat arra lehetőséget, hogy virágba borítsa a kertünket. Sok olyan növény is, ami elsősorban a legtöbb embernek gyomnak számít, de valójában gyógynövény vagy olyan virágszerkezettel rendelkező létforma, ami a kertünk diszévé is válhat.

A vágatlan május erre add lehetőséget, hogy a leginkább virágzásra jellemző növényeket le nem vágva megismerjük kertünkben élő (honos) növényfajokat és általa akár egy méhlegelőt is létrehozhatunk a beporzó rovarok számára.

A kezdeményezés 2019-ben indult világhódító útjára az Egyesült-Királyságból, No Mow May címmel, ami hamar elért Magyarországra is.

Egy igazi kalászos fűsziget a kertben
A képen egy kalászos kerti sziget látható, ami mentsvára a beporzó rovaroknak.

Miért fontos a Vágatlan május?

A kérdés megválaszolása egyedi érvek mentén mutatom be, pontokba szedve, átlátható módon.

  • Támogatjuk vele a beporzást: A méhek és más beporzók számára létfontosságúak a virágzó növények. A korai nyári hónapokban, amikor sok növény még nem virágzik, a kerti méhlegelők értékes táplálékforrást jelenthet számukra.
  • Megóvja a biodiverzitást: A virágzó kertek számos más rovarfajnak, madárnak és más élőlénynek is otthont adnak. Például: tücskök, imádkozó sáskák (poloskák ellen), hétpettyes katica, rózsabogár, futrinka.
  • Csodás kert látványa: Láttál már virágba borult mezőt? Ha igen, tudod milyen csodálatos látványt nyújt és a méhlegelők kialakításával, vágatlan májuson való részvétellel te is részese lehet ennek a látványnak az otthonodban. A vadvirágok fognak a kertedben pompázni, gyönyörű látványt nyújtva neked és a családodnak.
  • Energiamegtakarítás és károsanyagcsökkentés: Hiszed vagy sem, de ha hanyagolod a fűnyírást, akkor kevesebb károsanyagot bocsátasz ki, legyen szó elektromos vagy benzines fűnyíróról egyaránt. Emellett a fűnyírás mellőzésével a zajszennyezés is csökkenthető. Sőt a magasabb fű megőrzi a talaj nedvességtartalmát is.
  • Pénz és időmegtakarítás: Igen, pofonegyszerű érv arra, hogy miért ne vágj füvet, hogy ezzel is tudod csökkenteni a kiadásaidat, amellett, hogy többletidővel fogsz majd rendelkezni.

Hogyan lehet csatlakozni a Vágatlan májushoz?

A minden év május elsejével induló kihíváshoz nagyon egyszerűen tudunk csatlakozni. Igaz, némi egyeztetésre szorulhat a szomszédok és az otthoniak körében, hogy egy hónapig legalább nem fogunk füvet vágni.

Csatlakozás lépései:

Felejtsd el egy hónapra a fűnyírást és ezáltal hagyd, hogy a fű virágba boruljon, és élvezze az így felbukkanó vadnövények virágba borulását, pompáját.

Ismerőseidnek, barátaidnak meséljen a kezdeményezésről: Ösztönözd őket, hogy vegyenek részt a kihívásban, bátorítsd őket.

A közösségi médiában minél több helyen oszd meg mibe vágtál, pontosabban mibe nem. Plusz oszd meg a tapasztalataidat is, hogyan élet meg a kihívást.

Használd az erre releváns internetes felületeket megfelelő hashtageket, például a #VágatlanMájus hashtaget. Ezzel is megmutatva az örök időkig, hogy részt veszel vagy korábban részt vettél ebben a nemzetközi kezdeményezésben.

Első tavaszi fűnyírás ideje?

Nincs erre egy előre meghatározott pontos dátum, ami minden kertre érvényes lenne. Az időpont attól függ, hogy mikor olvad el teljesen a hó a fűről, és mikor szárad ki a talaj annyira, hogy rá lehessen menni a fűnyíróval.

Általában március végén vagy április elején eljön az ideje az első nyírásnak, de ha a tél enyhe volt, és a fű hamar kizöldült, akkor már február végén is sor kerülhetett eddig, de a vágatlan májusra már ilyenkor lehet készülni.

A fűnyírást ne csak ebben az egy hónapban hanyagoljuk, hanem igyekezzünk minden évben lehetőségeinkhez mérten minél kevesebbszer ezzel foglalkozni.

De ha mégis füvet kell nyírnunk?

Ha nem tudod teljesen kihagyni a fűnyírást (akár családi, vagy szomszédságból adódó nyomás miatt), akkor a lentebb felsorolt lépéseket teheted meg a méhek és a biodiverzitás védelme érdekében.

Méhlegelő létesíthető szakaszos fűnyírással is.
Méhlegelő szakaszos fűnyírással.
  1. Csak a fű egy részét nyírd le és hagyd meg egy virágzó területeket a kertben. A képen jól látható, az igazított kert, amiben nem teljes egészében lett meghagyva a mezős feeling.
  2. Ha mégis füvet nyírsz, akkor ne a legalacsonyabb, hanem a legmagasabb fokozatban tett és így több esélye marad az ott élő lényegnek a túlélésre.
  3. Kaszáld a füvet, ne nyírd. Kaszálással akár 10-15 centiméteres füvet is tudsz hagyni, ami pont ideális a beporzó rovaroknak.
  4. Ne használj műtrágyát és vegyszereket a gyeped vagy pázsitod karbantartására, csak természetes anyagokkal dolgozz, mivel ezek károsíthatják a méheket és más élőlényeket is.
  5. Ültess olyan növényeket, amik segítik a beporzó rovarok populációjának a fennmaradását, tovább szaporodását. Érdemes méhlegelő magkeverék használata olyan esetben, ha a kertedben nem található meg semmilyen virágzó növény.

A méhészek számára régóta ismert fogalom a méhlegelő kérdésköre, ami minden beporzó és egyéb rovarnak adhat otthont, amellett, hogy növeli a talajéletet, megóvja a talajt a gyors kiszáradástól. Többek között emiatt is nagyon fontos ez a kezdeményezés, ami a klímaváltozás elleni harchoz is hozzájárulhat lokálisan.

Vágatlan május nem csak lusta kertészteknek

A Vágatlan május egy egyszerű, de hatékony módja annak, hogy segítsünk a beporzó rovarok (köztük természetesen a méhek), gazdagítsuk a biodiverzitást, és szebbé tegyük a környezetünket.

Oszd meg ezt a cikket, ha minél többen csatlakozzanak a vágatlan május eseményéhez!

Gyakran ismétlődő kérdések

Miről szól a vágatlan május?

Beporzó rovarok védelme érdekében ne nyírj füvet.

Mik az előnyei?

Növeli a biológiai sokféleségek számát, energiát és időt spórolunk meg, úgy hogy a környezetet is óvjuk vele.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193