Lódarázs ellen védekezés? 3 tipp és csapda készítés

Lódarázs ellen védekezés elsőre lehetetlennek tűnhet, de nagyon egyszerű megoldásokkal, csapda segítségével megoldható és végleg felszámolható a kártékony rovarka.

Fontos leszögezni, hogy nem vagyok híve a rovarok irtásának, így a lódarazsak kiirtásnak sem. Ők is a beporzó rovarok csoportjához tartoznak, de olyakor természetes ellenség hiányában oly mértékben elszaporodnak, ami már nemcsak a kerti gyümölcseinkre, növényeinkre, hanem káros az ökoszisztéma egészére nézve is káros lehet.

Lódarazsak, akik méhekre vadásznak!

A méhészek tudnának leginkább mesélni a lódarazsak micsoda pusztítást tudnak végezni egy méhkolóniával. Gyakori jelenség, hogy lódarazsak bejutva egy méhkaptárba képesek a méhek java részét könnyedén megenni, megsemmisíteni. Ezzel hatalmas károkat okozva a méhpopulációban, az ott méhészetekben.

Körte Lódarázs édes gyümölcs evése
Körte a lódarázs egyik kedvenc gyümölcse.

Mindamellett, hogy személyes biztonságunk is veszélybe kerülhet egy óvatlan mozdulattal kerti tevékenységeink közepette.

Elmondható a lódarazsakról, hogy nem támadnak ok nélkül, de előfordulhatnak, sőt elő is fordulnak olyan balszerencsés esetek, amikor egy gyümölcsöt akarsz leszedni és annak túloldalán ott egy lódarázs. Az ilyenkor elszenvedett ijedtségen túl a csípés nagysága is nagyobb.

Elmondható az, hogy minden helyzetszülte kártevő ellen van bio módszer vagy legalább alapesetben kíméletesebb lehetőség a szebb életre való átpenderítésüket. Egy korábbi cikkemben mutattam be a földibolha elleni védekezés lehetőségét, amihez például sima egyszerű fahamu szükséges csak.

Ebben a cikkemben bemutatom a lódarázs ellen védekezés számos lehetőségét is, de 1 tuti tippet biztosan, ami tényleg mindet elviszi.

Lódarázs ellen védekezés?

A lódarazsak bármelyik kertes ingatlannál előfordulhatnak, akik ellen többféle módon tudunk védekezni. A lény elleni védekezésnek első lépéseként minden esetben ismerjük meg ki ellen harcolunk, mik a gyengeségei és tényleg veszélyes e számunkra, biztos kárt tesz e a kertünkben.

lódarázs ellen szőlő védekezés
A lódarázs ellen szőlőben is védekezni kell.

Lódarázs mérete

Ha feltűnik a kertünkben, akkor elsőnek a méretével szokta ránk hozni a frászt, félelmetes. A lódarázs mérete a fajtól és a nemtől függően változik. Általánosságban elmondható, hogy a 2,5 és 5 centiméter közötti nagyságról lehet beszélni, ami valljuk be testközelből kicsit nagyon ijesztő.

Lódarázs veszélyes?

Elsősorban nem, de ennek ellenére veszélyesnek tűnnek elsőre, de a legtöbb esetben szelíd lények, akik csak veszély esetén támadnak emberre védekezésből. Ennek ellenére tekintélyes méretük miatt sokan megijednek látványuktól, menekülőre fogják, rosszabb esetben le akarják csapni a szerencsétlen odatévedt rovart.

Ne akard lecsapni a rovart, ha megkörnyékez, rosszul jársz!

Minden esetben próbáljunk nyugodtak maradni, el fog menni. Főként azoknak ajánlott ez, akik allergiások a darázscsípésre. A lódarázs szűrószerszáma olyan erős, hogy hatalmas duzzanatot okoz alapból, ami még egyes embereknél a darázscsípés életveszélyes is lehet.

Lódarazsak ellen vegyszer

Többféle irtószer létezik, ami természetesen használható a lódarázs ellen is. Ezek főként idegmérgek, amik közvetlenül a darázsra juttatva fejtik ki hatásukat. Célszerű nem zárt térben befújni őket velük, mivel akkor a dózisból mi is kapunk. Ha tehetjük ezt a módszert kerüljük, amivel nemcsak az újabb mérgek természetbe jutását előzzük meg, hanem – a főként fújós – sprével keletkező veszélyes hulladékot keletkezését előzzük meg.

Lódarázs fészek megtalálása

Zavaróan sok lódarázs esetén előállhat az a lehetőség, hogy valahol a közelben (akár a padlásunkon) egy hatalmas lódarázs fészek lehet, amit fel kell derítenünk. Ha megvan, akkor minden esetben csakis szakember segítségével távolíttassuk el onnan. Egyénileg sose próbálkozzunk, mivel egy lódarázs kolónia támadását nem biztos, hogy túl lehet élni.

lódarázs fészek egy félelmetes jelenség otthonunkban
Lódarázs fészek színes elvi vázlata

A lódarazsak számos helyen hozhatnak létre fészket nemcsak a padláson, hanem a pincében, a fészerben, garázs eldugottabb részeiben, sőt még a szomszéd hasonló helyiségeiben is. Emiatt érdemes a lódarázs fészek felderítésében olykor a szomszéd segítségét is kérni. Előfordulhat, hogy nem is nálunk telepedtek le ezek a végtelenül kedves teremtmények.

Lódarázs természetes ellensége?

Felmerül a kérdés, hogy a lódarázsnak van-e természetes ellensége? A kérdésre a válasz igen, de rendhagyó módon az emberi civilizáció terjeszkedésének köszönhetően a java részük nem található meg a közvetlen környezetünkben.

Alapvetően a lódarázs természetes ellensége a különböző ragadozó madarak.

Olyan nagy testű madarak, mint a sólymok, darázsölyvek és esetleg a varjak szívesen zsákmányolják a lódarazsakat. Az említett madarak akár röptükben is képesek elkapni ezt a nagyméretű rovarfajt.

Lódarázs csapda készítése

Ha nem jött be a megelőzés vagy éppen ockodunk a vegyszerek használatától, akkor nincs más lehetőségünk, ha meg akarjuk fékezni a lódarazsak hadseregét, akkor csapdázni kell.

Lódarázs csapda készítése többféle módon történhet. Boltban vásárolt eszközök által vagy otthon hulladék újrahasznosításával, barkácsolva.

Sárga lap rossz darázs csapda
Sárga lap használata nem előnyös a kertben darázs ellen.

Az előbbi lehet az úgynevezett sárga lap (képen látható), ami nemcsak a lódarazsat foghatja meg, hanem minden más hasznos beporzó rovart. Emiatt én ezt a megoldást egyáltalán nem ajánlom. Inkább tömegpusztító fegyver, mint jótékony darázstalanító.

Lódarázs ellen tűpontos védekezés: sör + cukros víz

Én az utóbbit ajánlom, azaz a házi készítésű lódarázs csapdát, amit némi kézügyeséggel könnyedén elkészíthetünk. Nem mellesleg ezáltal többszáz lódarázs ellen védekezés kiváló környezettudatos módszere is.

Lódarázs csapda hozzávalók:

  • Üres PET, de lehet üveg palack is (mindkettő végtelenségig újrahasználható-e célból).
  • Drót, amivel felkötjük a fára, növényre a csapdát.
  • Olló a PET palack elvágásához.
  • A legfontosabb hozzávaló a sör, és az édes víz (például olcsó kóla).
  • De a sör helyett sokan az ecetet használják, olcsóbb.
Lódarázs ellen védekezés a kártékony rovar ellen csapda segítségével
Lódarázs ellen védekezés csapdával a legegyszerűbb.

Miért a sör, miért az ecet?

A lódarazsak, illetve a darázsfélék jó része vonzódik az édes, kesernyés illatokhoz. Emiatt találják be a sérült hibás vagy éppen túlérett gyümölcsöket és tesznek nagy kárt a kertünkben. Ezért lódarázs ellen az egyik legjobb módszer, ha házilag készült lódarázs csapdánkba sört vagy ecetet teszünk cukros víz mellé.

Nagyon szeretem az olyan megoldásokat, amiknél nem új terméket veszünk, hanem hulladékot hasznosítunk újra.

Lényegében egy megüresedet PET palackra vagy egy üvegre lesz szükségünk. Az előbbinél egyszerűbb előállítani a csapda zárt részét is. Mindössze le kell vágnunk a palack nyakát, úgy, hogy tölcsért forma jöjjön létre. Azt beleilleszteni a palackba, megfelelően rögzítve, drótozva és utána kiakaszthatjuk a megfelelő sör + cukros víz vagy ecet + cukros víz kombóval és működik.

Az itt látható videóban aprólékosan bemutatom lépésről lépésre a lódarázs csapda készítés lépéseit.

Úgy gondolom, hogy a lódarázs ellen védekezés nem minden esetben szükséges, mivel általában egy rendben tartott kertben kevésbé fordulnak elő tömegével ezek a lényeg. Természetesen ennek ellenére bárkinél letelepedhetnek. A védekezés akkor szükséges, ha túlszaporodnak. A klímaváltozás miatt ez egyre gyakrabban előfordulhat, hiszen nagyon szeretik a száraz, nagyon meleg időjárást.

Mindenkinek sok sikert kívánok a kertjük kártevőmentesítéséhez.

Gyakran ismétlődő kérdések

Hogyan védekezzünk a lódarazsak ellen?

Többféle megoldás van, a legjobb a megelőzés.

Létezik biológialag elfogadott módszer ellenük?

Igen, a különböző csapdák használata.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 194