Menu Close

David Attenborough filmek, amiket látnod kell – TOP 5

David Attenborough filmek

David Attenborough filmek nélkül – szerintem – ma kevesebben ismernék a Földünk élővilágát és kedvesebben harcolnának annak megmentéséért.

A környezetvédelem egy fontos dolog, de annál többen foglalkoznak vele, hogyha megismerik annak szépségeit, értékeit. Ez rám is igaz, hiszen gyerekkoromban a természetfilmes (rendező, narrátor) filmjeivel hatalmas hatást gyakorolt rám is.

David-Attenborough egy afrikai forgatás alkalmával 1992. október 15. / Fotó: Wikipedia
David-Attenborough egy afrikai forgatás alkalmával 1992. október 15. / Fotó: Wikipedia

A cikk írásának pillanatában töltötte be

David Attenborough 95. életévét,

aki mögött egy igencsak termékeny filmes múlt van: több mint 60 éve forgat.

A munkáival szinte mindenkit inspirált természetvédelemmel kapcsolatban, hiszen a földi élővilággal kapcsolatos sorozatinak nincsen párja. Hitelességével és részletgazdag dokumentálásával olyan élőlényeket is bemutatott, amik mára már kipusztultak. Öröm az ürömben, hogy a filmjeivel örök emléket állít nekik. Ezzel is elősegítve, hogy minél többen álljanak a természet és az élővilág védelme mellé megakadályozva a további pusztítást.

Ezzel a cikkel és filmjei ajánlásával kívánok jó egészséget és bízom benne, hogy még sok természetfilmmel ajándékoz meg bennünket.

A kék bolygó

Talán a legismertebb díjnyertes dokumentumfilm-sorozata. Az első részében azt mutatja be, hogy milyen kis részét dominálja a szárazföldön élő ember a bolygónak, melynek kétharmadát víz borítja, avagy mennyire kicsik vagyunk ehhez az összetett rendszerhez. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

A kék bolygó 2

Az első rész 2001-es óta eltelt évek kutatási újdonságait, felfedezéseit is magába foglaló mű, ahol a jeges sarki tengerektől az egyenlítőig bemutatnak majdnem mindent, ami a mély tengerben történik.

A kék bolygó című filmből egy képrészlet. / Fotó: Wikipedia.
A kék bolygó című filmből egy képrészlet. / Fotó: Wikipedia.

Bolygónk, a Föld

Az északi pólust egészen a déli pólusig bemutató dokumentum film öt év alatt készült el, több mint 40 operatőr munkáját összefogó forgatóstáb, mintegy 200 helyszínen forgatott filmjének elképesztő felvételekkel. A közhelyes marketing szövegnek tűnő, de valóban eddig soha nem látott területeket járnak be és ritkán látott élőlényeket mutatnak be benne.

A fagy birodalma

A BBC forgatócsoport különleges sarkvidéki expedícióra invitálja a közönséget, amelyben olyan lélegzetelállító tájakra visznek el bennünket, amilyeneket talán soha életünkben nem fogunk látni a saját szemünkkel. A sorozat HD minőségben hozza el képernyőnkre a megfagyott sarkvidéki vadont, amilyennek talán utoljára láthatjuk, mielőtt a globális felmelegedés visszavonhatatlanul megváltoztatja azt, minden más helynél nyilvánvalóbban bemutatva annak romboló hatását.

David Attenborough: Afrika

A BBC nagysikerű dokumentumfilm-sorozatában egyedülálló módon mutatják be Afrikát. Elképesztő utazásra invitálnak minket a film készítői, ahol tövire-hegyire megismerkedhetünk Afrika csodálatos területeivel, régióival.

David Attenborough filmek 2021
David Attenborough filmek közül a legújabb.

Az Egy élet a bolygónkon

Ez a filmje nem a bolygónk megismeréséről szól, hanem annak elpusztításáról. Ez a filmje egyben a legszemélyesebb is, hiszen önmagán keresztül mutatja be hogyan tettük tönkre a Földet és hogy ő ezt hogyan látta. 

David Attenborough filmek

Szerintem ezek azok az Attenborough filmek, amiket érdemes első alkalommal megnézni, megmutatni a családnak, barátoknak.

Védjük meg a természetet, nélkületek nem sikerülhet!

Ha további zöld, környezetvédelemmel kapcsolatos tartalom érdekel, akkor olvasd a blogomat vagy ajánlom figyelmedbe a május 10-i Madarak és fák napja című cikkemet.

David Attenborough filmek egy helyen, további érdekességekkel, de már angol nyelven a attenborough.film honlapon.

Kicsoda David Attenborough?

Teljes nevén, Sir David Frederick Attenborough, világ legismertebb természettudósa, dokumentumfilmese.

Miért fontos az ő munkássága?

Több mint 60 éves munkássága során megismerhettük áltata a bolygót és annak élővilágát.

Kinek ajánlom a David Attenborough filmek megtekintését?

Mindenkinek, de legfőképpen azoknak, akik még nem érzik a bőrükön a környezet-állat és embervédelem fontoságát. A jövőnk záloga a környezetünk megóvása!

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!