David Attenborough filmek, amiket látnod kell – TOP 5

David Attenborough filmek nélkül – szerintem – ma kevesebben ismernék a Földünk élővilágát és kedvesebben harcolnának annak megmentéséért.

A környezetvédelem egy fontos dolog, de annál többen foglalkoznak vele, hogyha megismerik annak szépségeit, értékeit. Ez rám is igaz, hiszen gyerekkoromban a természetfilmes (rendező, narrátor) filmjeivel hatalmas hatást gyakorolt rám is.

David-Attenborough egy afrikai forgatás alkalmával 1992. október 15. / Fotó: Wikipedia
David-Attenborough egy afrikai forgatás alkalmával 1992. október 15. / Fotó: Wikipedia

A cikk írásának pillanatában töltötte be

David Attenborough 98. életévét,

aki mögött egy igencsak termékeny filmes múlt van: több mint 60 éve forgat.

A munkáival szinte mindenkit inspirált természetvédelemmel kapcsolatban, hiszen a földi élővilággal kapcsolatos sorozatinak nincsen párja. Hitelességével és részletgazdag dokumentálásával olyan élőlényeket is bemutatott, amik mára már kipusztultak. Öröm az ürömben, hogy a filmjeivel örök emléket állít nekik. Ezzel is elősegítve, hogy minél többen álljanak a természet és az élővilág védelme mellé megakadályozva a további pusztítást.

Ezzel a cikkel és filmjei ajánlásával kívánok jó egészséget és bízom benne, hogy még sok természetfilmmel ajándékoz meg bennünket.

A kék bolygó

Talán a legismertebb díjnyertes dokumentumfilm-sorozata. Az első részében azt mutatja be, hogy milyen kis részét dominálja a szárazföldön élő ember a bolygónak, melynek kétharmadát víz borítja, avagy mennyire kicsik vagyunk ehhez az összetett rendszerhez. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

A kék bolygó 2

Az első rész 2001-es óta eltelt évek kutatási újdonságait, felfedezéseit is magába foglaló mű, ahol a jeges sarki tengerektől az egyenlítőig bemutatnak majdnem mindent, ami a mély tengerben történik.

A kék bolygó című filmből egy képrészlet. / Fotó: Wikipedia.
A kék bolygó című filmből egy képrészlet. / Fotó: Wikipedia.

Bolygónk, a Föld

Az északi pólust egészen a déli pólusig bemutató dokumentum film öt év alatt készült el, több mint 40 operatőr munkáját összefogó forgatóstáb, mintegy 200 helyszínen forgatott filmjének elképesztő felvételekkel. A közhelyes marketing szövegnek tűnő, de valóban eddig soha nem látott területeket járnak be és ritkán látott élőlényeket mutatnak be benne.

A fagy birodalma

A BBC forgatócsoport különleges sarkvidéki expedícióra invitálja a közönséget, amelyben olyan lélegzetelállító tájakra visznek el bennünket, amilyeneket talán soha életünkben nem fogunk látni a saját szemünkkel. A sorozat HD minőségben hozza el képernyőnkre a megfagyott sarkvidéki vadont, amilyennek talán utoljára láthatjuk, mielőtt a globális felmelegedés visszavonhatatlanul megváltoztatja azt, minden más helynél nyilvánvalóbban bemutatva annak romboló hatását.

David Attenborough: Afrika

A BBC nagysikerű dokumentumfilm-sorozatában egyedülálló módon mutatják be Afrikát. Elképesztő utazásra invitálnak minket a film készítői, ahol tövire-hegyire megismerkedhetünk Afrika csodálatos területeivel, régióival.

David Attenborough filmek 2021
David Attenborough filmek közül a legújabb.

Az Egy élet a bolygónkon

Ez a filmje nem a bolygónk megismeréséről szól, hanem annak elpusztításáról. Ez a filmje egyben a legszemélyesebb is, hiszen önmagán keresztül mutatja be hogyan tettük tönkre a Földet és hogy ő ezt hogyan látta. 

David Attenborough filmek

Szerintem ezek azok az Attenborough filmek, amiket érdemes első alkalommal megnézni, megmutatni a családnak, barátoknak.

Védjük meg a természetet, nélkületek nem sikerülhet!

Ha további zöld, környezetvédelemmel kapcsolatos tartalom érdekel, akkor olvasd a blogomat vagy ajánlom figyelmedbe a május 10-i Madarak és fák napja című cikkemet.

Kinek ajánlom a David Attenborough filmek megtekintését?

Mindenkinek, de legfőképpen azoknak, akik még nem érzik a bőrükön a környezet-állat és embervédelem fontoságát. A jövőnk záloga a környezetünk megóvása!

David Attenborough filmek egy helyen, további érdekességekkel, de már angol nyelven megtalálhatóak a filmes IMDB oldalán.

Gyakran ismétlődő kérdések

Kicsoda David Attenborough?

Teljes nevén, Sir David Frederick Attenborough, világ legismertebb természettudósa, dokumentumfilmese.

Miért fontos az ő munkássága?

Több mint 60 éves munkássága során megismerhettük áltata a bolygót és annak élővilágát.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193