Műanyag termékek, amiktől elbúcsúzhatunk 2021-től!

Műanyag termékek egész sorát tiltotta be a napokban az Európai Unió. A törvény 2021-ben lép majd életbe, ami sok mindenben radikális változást hoz.

Egy éve még csak állom volt, de úgy néz ki, hogy két éven belül többek közt a műanyag szívószálak véglegesen eltűnnek az UNIÓ tagállamainak a boltjainak a polcairól.  Még pár hete készítettem egy videót , a Műanyag zacskó maga a halál! címmel, amiben bemutattam a műanyaghulladék életet veszélyeztető minden aspektusát.

Nos, de milyen termékektől is van szó? Az alábbi videómban bemutatom számotokra. Fájdalmas lesz, annyit elárulhatok.

De addig is törekedjünk a csomagolásmentes, hulladék nélküli vásárlásra, hiszen nem a tiltások oldják meg a világ hulladékproblémáit, hanem az emberek egyéni szerepvállalása.

A környezetvédelmi szervezetünk ezért rendszeresen felhívja a figyelmet a lakossági hulladékcsökkentésre és megoldást keres a kialakult problémák felgöngyölítésére. Többek közt ezért rendez a JÖN évszakos kampányokat, ahol éppen legaktuálisabb témákkal foglalkozik, igencsak nagy sikerrel.  Mindezt mi sem bizonyít jobban, mint a legutóbbi Csomagolásmentes május kihívás, ahol országosan közel 20 helyszínen rendeztek Csomagolásmentes Flashmob eseményt.

Műanyag termékek, amiktől elbúcsúzhatunk 2021-től! 1

Minden búcsú szomorú, és megható, de ha betiltják végleg az egyszer használatos műanyag termékek egész garmadáját, mi ígérjük nem fogunk sírni.

A tájékoztatás szerint az egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv szigorú szabályokat ír elő azokra a termék- és csomagolástípusokra, amelyek megtalálhatók az európai partokat szennyező, tíz leggyakrabban előforduló hulladék között.

Az új szabályok megtiltják egyes olyan eldobható műanyagtermékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők. Ezenfelül konkrét intézkedéseket vezet be a leggyakrabban hulladékká váló műanyagtermékek használatának visszaszorítása érdekében.

Az irányelv értelmében 2021-től tilos lesz:

  • az egyszer használatos műanyag tányérok,
  • evőeszközök,
  • szívószálak,
  • lufipálcák
  • és fültisztító pálcikák használata.

A tagállamok megállapodtak abban, hogy 2029-re elérik a műanyag palackok begyűjtésére meghatározott 90 százalékos célértéket, továbbá arról is, hogy a műanyag palackoknak legkésőbb 2025-ig legalább 25 százalékban, 2030-ig pedig 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell készülniük majd. Az új szabályok hivatalos elfogadása az eljárás utolsó lépését jelenti.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 189