Bitcoin környezetszennyező, tudtad?

A bitcoin környezetszennyező és ez tény, ami köszönhető a bitcoin-bányászat folyamatának és a bitcoin-blokklánc energiafelhasználásának is.

A bitcoinláz az utóbbi években egyre több emberen, vállalkozáson uralkodott el, amiből csak ez a bizonyos szűk kör tud igazán profitálni, de a környezet, a Föld nem.

A bitcoin egy nyílt forráskódú virtuális fizetőeszköz,

aminek az utóbbi években folyamatosan nőtt a felhasználói köre, ismertsége. Sőt, ez a virtuális fizetőeszköz hozta meg az ismertséget a kriptovalutáknak, amik nem függenek központi kibocsátóktól és hatóságoktól, sem egyéb megbízható harmadik féltől.

bitcoin-arfolyam
A bitcoin árfolyama 2021 elején az egekbe szökött.

Ennek is köszönhetően minden tranzakció nyomon követhető, egy igazán transzparens rendszerben. Emiatt a bizalom a virtuális valuták felé napról napra egyre csak nő és egyre többen fektetnek a bitcoinhoz is hasonló virtuális valutákba.

Bitcoin környezetszennyező!

Ez az, amit nagyon sok felhasználó nem tud vagy alapesetben nem is érdekli. A szennyezés egyik fő oka a népszerűségében is keresendő, mert egyre többen akarják és egyre többen bányásszák.

A szennyezés mértéke két tényezőből áll össze:

1. A bitcoin-bányászat alkalmával használt számítógépek és létező külön erre a célra létrehozott bányagépek előállítása és tönkremenetelük utáni hulladékképződése.

bitcoin-banyaszat-banyagep
A képen egy bitcoin-bányászat alkalmával használt bányagép látható.

2. Hatalmas energiafelhasználás, ami már az otthoni személyi számítógépen (PC) már nem, viszont céges szerverhálózatokon kifizetődő.

Az utóbbi években minderről többféle cikk és elemzés is készült, ahol a bitcoinláz árnyoldalairól rántották le a leplet.

Bitcoin energiafogyasztása

Ez a fajta index a legfrissebb becslést nyújtja a bitcoin hálózat teljes energiafogyasztásáról, amit elérhető a digiconomist.net oldaláról napi szintű frissítésben.

Bitcoin energiafogyasztási index
Bitcoin energiafogyasztási index. / Fotó: digiconomist.net/

A grafikon mellett olyan kimutatásokkal is találkozhatunk:

  • A világon történő bitcoin-bányászat által termelt elektromos hulladék mennyiség megegyezik Luxemburg (ország) egy éves elektronikus hulladék termelésével.
  • A bitcoin blokkláncának és bányászatának az összes energiafelhasználása eléri Chile (Dél-Amerikai ország) éves energiafelhasználását.
  • De ha ez még nem lenne elég, arról is értesülhetünk, hogy a Bitcoin hálózatának CO2, azaz szén-dioxid kibocsátása megegyezik Új-Zéland (szigetország) éves ökológiai lábnyomával.

Bitcoin környezetszennyező?

A cikkben szerelő grafikonokon és kimutatásokon egyértelműen látható, hogy a digitális fizetőeszköz környezetszennyező mivoltja megkérdőjelezhetetlen.

Már csak az a kérdés, hogy az egyre drágább bányászat és a bitcoinláz meddig fog tartani?

Egy biztos, hogy a könnyen jött pénz lehetősége jól megmutatja, az emberi nemtörődömséget és kapzsiságot, hogy mennyire kihasználjuk egyéni érdekeinkért a Földet.

Mi a bitcoin?

Egy blokklánc-technológira alapuló digitális fizetőeszköz.

Minden kriptovaluta környezetszennyező?

Nem! Van olyan, amelynek minimális a hulladékképzése, vagy csekély az energiafelhasználása.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193