Earth Speakr, a jövőnek üzenő alkalmazás

Az Earth Speakr egy művészeti alkalmazás, ami egyfajta tolmácseszköz a jövőjükért tenni akaró gyerekek és felnőttek között. Vajon lesz válasz?

A globális felmelegedésnek vagy a klímaváltozás felgyorsulásának aggasztó ténye ma már nem csak a tudósokat, hanem a társadalom szinte minden egyes tagját aggasztja.

A világban az utóbbi években felerősödtek azok a hangok, amik a földi ökoszisztémájának, a környezet megóvására szólítja fel az emberi társadalmat.

A környezetünk megóvása a jövőnk záloga!

Vannak, akik civil oldalon veszik fel a harcot a felgyorsuló klímaváltozás vagy éppen a környezetszennyezések visszaszorítása ellen, de vannak olyanok is akik a politika eszközeiben látták meg a megoldás kulcsát.

Több száz klímatüntetés volt 2019-ben.
Több száz klímatüntetés volt 2019-ben.

Viszont vannak olyanok is, akik a XXI. század eszközeit, a digitalizációt veszik elő és fejlesztenek egyedi rendszereket. Egy korábbi cikkemben már bemutattam több tucat zöld applikációt, amit a mindennapokban használva kicsit zöldebbé, fenntarthatóbbá tehetjük az életmódunkat. Most következzen valami egészen új.

Earth Speakr, a föld hangszórója?

A művészeti kezdeményezésnek is nevezett alkalmazáson keresztül arra kérik a 7 és 17 év közötti gyerekeket, hogy hangüzenetekben üzenjenek a felnőtteknek a bolygó érdekében. Mindezt egy kiterjesztett valóságban, különböző vizuális effektek segítségével, tárgyak megszemélyesítésével teszi.

virtuális valóság fa
A virtuális valóságot használva akár egy fát is megszemélyesíthetünk. / Fotó: earthspeakr.art

Másrészt a felnőtteknek úgy vehetnek részt a kezdeményezésben, hogy meghallgatják, másokkal is megosztják, megvalósítják a gyerekek által megosztott inspiráló ötleteket, üzeneteket.

Hol érhető el a Earth Speakr alkalmazás?

Az applikáció világszerte elérhető, illetve letölthető az alkalmazás weboldaláról, illetve IOS és Android telefonokra is. Ezenfelül az Európai Unió 24 hivatalos nyelve is megtalálható benne.

Az Earth Speakr Európa térkép
Az Earth Speakr Európa térképe. / Fotó: earthspeakr.art

Hogy jött létre az Earth Speakr?

Az Earth Speakrt, Olafur Eliasson dán–izlandi művész hozta létre és saját stúdiója, gyermekei, kreatív partnerei, valamint kutatók és szakértők egy csoportja segítségével. A projektet a Német Szövetségi Külügyminisztérium finanszírozta az Európai Unió Tanácsának 2020-as német elnöksége alkalmából és a Goethe Intézet együttműködésével valósult meg.

Hogyan működik az alkalmazás?

Az alkalmazás használata nagyon egyszerű. Regisztráció után a gyerekek könnyedén elsajátíthatják és a világ bármely pontján hangüzeneteket hagyhatnak felnőtteknek és kortársaiknak is.

Virtuális buborékok
Virtuális buborékok üzenetek a jövőnek. / Fotó: earthspeakr.art

A képen látható buborékokat az alkalmazás virtuális valóságában láthatjuk. Az adott helyszínen külön-külön rákattintva meghallgathatjuk más felhasználó üzeneteit.

Forrás: earthspeakr.art

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Szia, én Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran, pacsi!

Articles: 198