Óvodák, iskolák, akik a Föld bajnokai lettek

Megtisztelő meghívást kaptam az E.ON – Föld bajnokai díjátadó gálára, ahol idén első ízben díjazták a szakmailag legjobb pályázatot benyújtó óvodákat, iskolákat.

Személy szerint én annak a híve vagyok, hogy minden lehetőséget meg kell ragadni, ha a környezetvédelemről, környezettudatosságról vagy éppen a fenntarthatóságról van szó. Ezért minden olyan állami, céges vagy magán kezdeményezés mögé állok, ami e célokat szolgálják ki.

Az egészséges környezetünk megóvásáért minden szakmailag is igazolt lehetőséget meg kell ragadni.

Szóltál az ofődnek?

Ez év tavaszán kiírt pályázat kimondottan az óvodai, iskolai intézmények számára lett létrehozva a megújuló energia, az energiahatékonyság, a klímavédelem, az újrahasznosítás és biodiverzitás témakörében a szemléletformálás jegyében. A lehetőséggel több tucat intézmény élt és szinte így vagy úgy, de mindenki nyert is vele.

eon-fold-bajnokai-palyazat-gala
E.ON Föld bajnokai pályázat nyertesei / Fotó: E.ON

A zsűri elmondása szerint nagyon jó pályázatok érkeztek, amik közül nagyon nehezen tudták kiválasztani a legjobbakat és szétosztani igények szerint a pályázat összdíjázását, a 25 millió forintot.

Az eseményen több díjazottal volt szerencsém beszélni, akik nagyon örültek annak, hogy itt lehetnek és hogy a gyerekekre szabott és szélesebb közösséget is bevonó

fenntarthatósági programjaik nem álmok többé,

hanem az idei tanévben megvalósulhatnak.

Föld bajnokai díjátadó gála

A gála programja a pályázók körül forgott, akik érdekes kerekasztal-beszélgetések szereplőivé válva oszthatták meg gondolataikat, tapasztalataikat, amellett, hogy megismerhették egymás pályázatát is.

A jó hangulatú rendezvény különlegessége több számomra egyedi megoldást rejtett. Az egyik a fenntartható gazdaságból származó élelmiszerek, illetve az élelmiszerhulladék csökkentésére kihelyezett élelmiszerhordó papír edényzet. A másik, hogy a szervezők kiszámolták az esemény karbonlábnyomát, mely után a tiszaugi élőhelyteremtő programban elültetett fákkal kötik majd meg a megfelelő mennyiségű széndioxidot.

Nézd meg a videós összefoglalómat a gáláról!

Az E.ON Föld bajnokai pályázat díjazottjai

Óvodák

Szekszárdi 1. Számú Óvoda

A pályázat a beporzók fontosságának bemutatását célzó komplex program, mely számtalan innovatív ötletet vonultat fel.  Melegágyat építenek PET-palackból készített kupolával, beporzóbarát növényeket telepítenek ismeretterjesztő táblákkal a szőlőhegyen és a városi parkban. Rovarhotel, gilisztafarm, a gyógynövényszárító- és alkotóműhely létrehozása mellett a „panelszomszédaikkal” való kapcsolatépítés is példaértékű jó gyakorlat.

Igényelt támogatás: 2,5 millió forint

Székesfehérvári Gyöngyvirág Óvoda

A pályázat célja egy madárbarát mintakert tanösvény létrehozása, ahol a Bölcs Bagoly mellett játszó-kutatóhelyek, tájékoztató táblák, madárvédelmi eszközök, szakmai előadások várják a gyerekeket. Sokszínű tevékenységet terveznek, aminek megvalósításába a szülőkön kívül intézményeket, civil szervezeteket is bevonnak, és az eredményeket szélesebb körben, óvodapedagógus hallgatóknak, társintézmények is bemutatják.

Igényelt támogatás: 1,9 millió forint

Nyírteleki Kastélykert Óvoda és Bölcsőde

A pályázat célja az óvodakert komplex projektként való megújítása: céljaik közt szerepel egy tanösvény létrehozása, melyben különböző növények mellett madárodúk, madáritatók, kerti tó, meteorológiai állomás kap helyet, emellett pedig fűszernövényspirált, magaságyásokat, rovarhotelt és mezítlábas lépegetőt is terveznek. A kertben zajló folyamatokról Zöld rovatot indítanak a helyi újságban, valamint a projekt zárásaként kiadványt készítenek a szakemberek számára.

Igényelt támogatás: 1,7 millió forint

Taksonyi Német Nemzetiségi Óvoda

A pályázat a fenntartható közlekedés témája köré épít kreatívan felépített programokat: „Gyere kerékpárral az óvodába”; „Tiszta levegő napok”; „Majd a nagyszülő elkísér”. A kihívások és a pecsétgyűjtés mellett a közösség bevonása az egyik legfontosabb eleme a programnak, mely nemcsak a szülőket, hanem a nagyszülőket is együttműködésre sarkallja.

Igényelt támogatás: 2,4 millió forint

Hódmezővásárhely Egyesített Óvoda Oldakosár úti Tagintézmény

A pályázat célja egy állatbarát óvodakert kialakítása a város szívében: a program az új élőhelyek és lakóik segítségével a biodiverzitás témakörét változatos tevékenységekkel és több oldalról mutatja be a gyerekeknek. Az óvoda törekszik a szülők aktív bevonására, hiszen a gyakorlati példamutatáson és személyes tapasztalaton keresztüli ők is tanulhatnak. Madáretetők, lepkeházak, sünházak, bogárvizsgálók és szemléltető kirándulások is részei a programtervezetnek.

Igényelt támogatás: 0,8 millió forint

Sarkad Város Önkormányzat Óvoda

A pályázat témája a kertfejlesztés egy kis csavarral: három kiválasztott család saját kertjének fejlesztéséhez kapna szakmai segítséget, bevonva így a családokat is. A magaságyások kialakítása mellett közös faültetés, szemétszedés is szerepel a programban, így az komplexen, egyszerre szolgálja a fenntarthatóság szociális, gazdasági és társadalmi aspektusait.

Igényelt támogatás: 1 millió forint

Dunaharaszti Hétszínvirág Óvoda
közönségszavazás-nyertes

A program célja egy beporzóbarát kert kialakítása, így továbbfejlesztve az óvoda meglévő madár-tanösvényét. A projektterv változatos elemekből, tevékenységekből épül fel, és megvalósításába szülőket, civil szervezeteket és kerttervező szakembereket is aktívan bevonnak. A pályázatban kiemelt hangsúlyt kap a pedagógusok továbbképzése és innovatív pedagógiai módszertan kidolgozása is.

Igényelt támogatás: 1,6 millió forint

Józsefvárosi Óvodák Százszorszép Tagóvoda

A projekt a biodiverzitás és klíma témakörökön kívül a környezetbarát tisztító- és mosószerekkel, a tudatos vásárlással szeretné megismertetni a közösséget. A magaságyások létesítése, gondozása mellett a komposztkészítést is tervezik, amibe a szülőket az ágyások telepítésével, a családokat az otthon képződő szerves hulladék szelektált gyűjtésével szeretnék bevonni.

Igényelt támogatás: 0,6 millió forint

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Zalakomári Óvoda

Egy madárbarát kert köré épített program, melyet érdekes eseményekkel, a szülők és a közösség egyéb tagjainak bevonásával végeznének, így segítve a közös tanulást. A komplex programterv keretében biodiverz óvodakertet és permakultúrát alakítanának ki. E mellett edukációs programokat indítanának a szülők számára is: előadásokon és a családi kertverseny programon keresztül támogatják őket abban, hogy saját maguk termeljék meg a zöldségeket, és tájékozódjanak a felelős állattartásról és a szelektív hulladékgyűjtésről.

Igényelt támogatás: 2,5 millió forint

Marcali Óvodai Központ Tündérliget Óvoda

A már meglévő tevékenységeiket – komposztálás, zöldség- és gyógynövény magaságyások telepítése, madár- és rovarvédelem vegyszermentesen – szeretnék bővíteni a pályázat keretében, és egy interaktív játékos tanösvényt hoznának létre, amiben őshonos növényflóra, vadvirágok szigete, lepkekert, madárfürdető, kerti tó, szelektív gyűjtőszigetet, és „búvárszoba” kapna helyet.

Igényelt támogatás: 2,5 millió forint

Általános iskolák

DNRE Immanuel Otthon és Iskola, Debrecen

A fogyatékos tanulókkal foglalkozó intézmény egy, a pedagógiai programjukba illeszkedő programmal pályázott, amelynek keretében egy kiskert gondozását és papírbrikettek készítését tervezik – az utóbbi szociális célokat is szolgál. A programok a közösségfejlesztő és társadalmi hatása mellett a tanulók manuális képességeire is fejlesztő hatással lehetnek.

Igényelt támogatás: 1,6 millió forint

Szent László Katolikus Általános Iskola, Mórahalom

Az iskola többféle program megvalósítását tervezi, amelyekkel a tanulók különböző évfolyamait célozzák. A tevékenység fókuszában az iskolakert kreatív megújítása áll. A folyamatok megtervezésbe már aktívan bevonják a diákokat: a közös kialakítás a koncepciójuk szerves részét képezi. Emellett több külsős partnerrel együttműködve szeretnék színesebbé tenni az oktatást.

Igényelt támogatás: 0,9 millió forint

Középiskolák

Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, Pécs
A pályázatban egy applikáció készítését tervezik, amely jutalmazza az otthoni energiatakarékosságot és a témában való jártasságot. A projekt célja, hogy a diákok saját nyelvükön szólítsák meg korosztályukat az energiatakarékosság témájában és közvetetten szüleikre is hassanak az otthoni fogyasztási szokások formálásával.

Igényelt támogatás: 2,5 millió forint

BGSZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum

Az „Act Local! Green Startup Challenge” nevű pályázatban az intézmény és diákjai egy 3 fordulós országos versenyt szerveznek a környezeti fenntarthatóság és zöld vállalkozás témákkal, és mentorprogramot alakítanak ki a felkészítő pedagógusok számára. A program segíti, hogy a diákok megértsék a fenntartható életmód és az üzleti lehetőségek közötti kapcsolatot.

Igényelt támogatás: 2,4 millió forint

További részletek és az információk forrása: E.ON

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 194