Gyomirtás 3 bio gazolási technika segítségével

A gyomirtás vegyszermentes elvégzésére a kertünkben többféle lehetőségünk van. Íme 3+1 bio gazolási technika, amiket én is rendszeresen használok.

Annak idején azért kezdtem el otthon kertészkedni, hogy ténylegesen egészséges zöldségeket fogyaszthassak. Emiatt semmilyen gyomirtó vegyszernek nevezhető készítményt nem használok. Mindemellett Szebenyi Péter Youtube csatornámon publikált videómban látható technikákat a manuális élvezeteket kedvelőknek ajánlom, amiben több kertészkedéssel kapcsolatos trükköt is megosztok. Hátfájósak készüljetek, ez nem fog fájni, annyira.

Egy következő videómban és cikkemben is bemutatom majd a talajtakarási technikát, a mulcsolást is.

Ha a videóra nincs időd, akkor itt van 3+1 bio gazolási technika, amit csak ajánlani tudok:

Kézi gazolás

A kultúrája az őskorig nyúlik vissza, ahol elődeink megfelelő eszköz híján a saját kezüket használták a kertjükben (vadonban) életre kelt gyomok vagy a nem kívánatos nővények eltávolítására. Ez mára továbbfejlődött, hiszen több eszköz is megjelent a kertészkedő ember repertoárjában.

Kertészkesztyű, szerintem az egyik leghasznosabb eszköz a kertünkben.
Kertészkesztyű, szerintem az egyik leghasznosabb eszköz a kertünkben.

De ha mégis kézzel gazolunk, akkor érdemes kesztyűt húznunk, amivel sokkal gyorsabban és hatásosabban szabadíthatjuk meg kertünket a burjánzó gyomoktól, gazoktól.

Lapát, kicsit másképp

A lapát egy univerzális eszköz. Van, aki földszerű anyagokat, vizet lapátol vele vagy rosszabb esetben valakit éppen ezzel az eszközzel készül kupán vágni (az utóbbi nem rendeltetésszerű eszközhasználatnak minősül). De még a gyomok eltávolítására is kiválóan alkalmas. A módszer egyszerű. Helyezzük a lapátot a földre és a föld vonalában (vízszintesen) toljuk előre és vissza, majd újra előre.

A lapát éleinek köszönhetően a gyomok lefejezésére is kiválóan alkalmas. Kiváló gazolási technika ez.
A lapát éleinek köszönhetően a gyomok lefejezésére is kiválóan alkalmas. Kiváló gazolási technika ez.

Ezzel a mozgáskultúrával minden gyomot nyakastul el tudunk távolítani a kertünkből. Igaz, a gyökerük a talajban maradhat, ami rövid távon nem gond. Hosszú távon viszont új erőre kaphat, visszatérhet a növénybe az élet.

Gereblye, amivel egyszerűbb gyomirtás

A kerti fésűnk nem csak a kavicsok, apró ágak összegerebélyezésére, vagy a talaj kiegyengetésére alkalmas eszköz, hanem a gyengébb gyökérzettel rendelkező oda nem illő növények eltávolítására is. Mindösszesen a gazos területen kell többször, viszonylag erősen áthúznunk a gereblyét és máris csökken a gyomos felületünk.

A gereblye a kertben nem csak a talaj egyengetésére jó, hanem a gyengébb gyomok kitépésére is.
A gereblye a kertben nem csak a talaj egyengetésére jó, hanem a gyengébb gyomok kitépésére is.

Az így összegyűjtött gyomok mehetnek a komposztba is, hogyha még nem virágoznak, virágoztak.

Kapálás, a gyerekkori szerelmem

A karatén edzés című videómban, cikkemben mutattam be a kapálásban rejlő edzési potenciált, de alapvetően ezzel az eszközzel megfelelő csapásokkal a gyomot akár gyökerestül is eltávolíthatjuk. Igaz, ezek után föld, földön nem marad épen. Tehát csak okosan.

Kisgyerek korom óta kertészkedek és a gyomirtás a véremben van.
Kisgyerek korom óta kertészkedek és a gyomirtás a véremben van.

Bízom benne, hogy az általam felsorolt 3 gazolási technika bemutatásával segíthettem a gyomirtás gyorsabb és hatásosabb elvégzésére.


Amik még érdekelhetnek, ha nálam jársz

Ha még több hasonló tartalmat olvasnál, akkor ajánlom figyelmedbe a blogomra tartalmát, ahol környezetvédelemmel, önellátó kertészkedéssel, faültetéssel, hulladék újrahasznosításával kapcsolatos cikkeket találhatsz.


Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére többféle interaktív előadás, oktatás megtartását. Az alábbi űrlap megfelelő mezőinek kitöltésével lehet felvenni velem a kapcsolatot.

Bízom együttműködésünk és a környezetvédelem sikerében.

[contact-form-7 id=”348″ title=”árajánlat”]

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193