A Tiszai cianidszennyezés Magyarország valaha volt legnagyobb környezetszennyezési katasztrófája, aminek hatásai még nem értek teljesen véget.

A 2000. január 30-án 22 órakor átszakadt a nagybányai Aurul bányavállalat ülepítő gátja, amiből 100 ezer m³ cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult a Lápos folyóba, majd ezen keresztül a Szamosba és a Tiszába. Ezt a több országot is érintő katasztrófát a Tisza „Csernobiljának” szokták hívni.

Tiszai cianidszennyezés okai

Túlzott fakitermelés miatt a Kárpátok hegyei nagy területen vesztették el erdőtakaróikat így azon a télen a gyorsan érkező olvadás hatásait semmit sem lassíthatta. A víz akadálytalanul tort magának utat magának a Nagybánya melletti mesterséges tóhoz, amiben egy aranybányászati módszer veszélyes melléktermékét a cianidot tárolták. Ám a tározót rosszul építették fel így a lezúduló víztömeg könnyedén átszakította a gyenge gátakat.

Cianid hatása az élővilágra

A cianid egy rendkívül mérgező vegyület, amely már csekély mennyiségben megbénítja a légzőrendszert is. Az idegméregként is ismert halálosan mérgező hatású cianid koncentrációja 180-szorosan haladta meg a megengedett határértéket, ami így kíméletlenül végiggyilkolta az érintett folyók élővilágát és a partmenti ökoszisztémáját.

cianidszennyezés határérték
A Tiszai cianidszennyezés után mért határérték átlépő értékek.

Tiszai cianidszennyezés hatásai

Néhány hét alatt 1240 tonna haltetemet szedtek össze és azt megbecsülni sem lehetett, hogy a meder mélyén mennyi maradt. A szennyezés alatt a cianid koncentráció elérhette a halálos dózis 300-szorosát is.

Európa egyik leggazdagabb vízrendszerébe, a Tisza.

A víz tetején és parton heverő halakat szárazföldi állatok és madarak fogyasztották és java részük elpusztult a cianid mérgezésben. Még a vízzel való közvetlen érintkezés is tilos volt.

Gyakorlatilag Felső-tiszai részen majdnem teljes pusztítást végzet a Tiszai cianidszennyezés.

Forrás és fotók: wikipedia

Olvasd el a környezetvédelemmel kapcsolatos cikkeimet a Zöld blogomon.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193