Menu Close

Dióburok fúrólégy elleni védekezés – 3 tipp

Dioburok furolegy permezetes

A nyugati dióburok fúrólégy elleni védekezés ma már elengedhetetlen, amit vegyszerrel és környezetbarát módon is megtehetünk.

Az amerikai kontinensről behurcolt inváziós élőlény évről évre egyre nagyobb mértékben teszi tönkre a hazai diótermést, ami ellen többféleképpen is védekezhetünk.

A vándorpoloska mellett a dióburok fúrólégy az egyik legkárosabb inváziós lény hazánkban.

A cikkemben bemutatom a nyugati dióburok fúrólégy elleni védekezési lehetőségeket. Mindamellett, hogy mindenkit arra ösztönzök, hogy fékezzük meg ezt a vadul és egyre gyorsabban terjedő inváziós légy terjedését. Így először is ismerjük is meg, hogy kivel is állunk szemben, honnan származik.

nyugati dióburok fúrólégy
A nyugati dióburok fúrólégy és a sárga lapok

Ha hasonló zöld kerti tartalmakat olvasnál, akkor iratkozz fel aZöld hírlevélingyenes szolgáltatásra, ahol többek között környezetvédelmi hírekkel, edukációs tartalommal is találkozhatsz.

Nyugati dióburok fúrólégy

Az amerikai kontinensen honos és sajnos közel 1 évtizede Magyarországon is elszaporodott, egyes tézisek szerint közvetlenül Olaszországból hurcolhatták be.

A fúrólégy kártékony hatását a diófa termésén fejti ki.

A petéit a dió zöld burkába helyezi, furkálja és az ott kikerült nyüvei szétrágják a termést fejlődést közben. Károsításának a mértéke az terjedésének időpontjával arányos.

Dió fúrólégy károkozása

Ha korai fertőzések alkalmával csökkenthetik a dió termésének a méretét, illetve a dióbélt is tönkre teheti. Rosszabb esetben a diótermés korai hullását idézi elő. Minden nemű megjelenése károsíthatja a héjas dió minőségi mutatóit.

Dió gombás betegség
A képen a dió gombás betegség tűntéi, ami nem a dióburok fúrólégy műve.

Dióburok fúrólégy természetes ellensége

Jelenleg Magyarországon nincs ismert természetes ellensége, ami még megnehezíti az ellene való védekezést, hogy több időszakban is rajzik, ami általában július elejével kezdődik meg. Viszont több olyan lehetőség, opció létezik, ami nemcsak ellene, hanem hasonló kártevők ellen is beválhat.

Dióburok fúrólégy rajzása

A legyek rajzása júliustól egészen szeptember végéig, egy elég nagy intervallumban történik. Emiatt is nehéz ellenük védekezni, de nem lehetetlen. Elsősoron sárga ragacsos lappokkal lehet, sőt kell is ellenőrizni a rajzásukat, s ezek után lehet permetezni, amit sok esetben a diófák mérete miatt irtó nehézkes, illetve egészségügyi szempontból sem javasolt. Igaz, a bevizsgált készítmények előírás szerinti használatakor nem jelentenek veszélyt az emberi szervezetre, egy meghatározott időn belül kiörül a fa terméséből.

hatalmas diofa
Sárga lapokat egy hatalmas diófa lombkoronájára kihívás feljutatni.

Dióburok fúrólégy elleni védekezés

Több lehetőség létezik, de jelenlegi tapasztalatok szerint egyik sem 100 százalékig hatásos, inkább összeadódik az alkalmazásuk. A fúrólégy ellen az egyik legfontosabb az időzítés. Továbbá a fa helyzete, elhelyezkedése a kertben, illetve a környezeti hatások is befolyásolják a védekezés sikerességét.

Első lépésben vizsgáljuk meg a fa környékét, amiből kiderülhet milyen hatások érhetik a fát élete során, milyen fertőzések voltak, vannak rá hatással, mert nem csak a dióburok fúrólégy támadhatja meg. Ezek ellen dolgozzunk ki egy hatásos tervet.

Második lépésben takarítsuk ki a fa alatti területet, legalább 3-7 méteres sugárban (a fa nagyságának megfelelően), a teljes lombkorona alatt. Az ott található hulladékot (például tavalyi diótermés mumifikált darabjait), más növényeket, köveket is távolítsunk el. Ezek kiváló búvóhelyek lehetnek a fúrólegyek számára.

Harmadik lépésben ássuk fel a fa körüli területet, lehetőség szerint legalább egy ásófejnyi mélységben és talajfertőtlenítő szert dolgozzunk bele a talajba. Erről lentebb találhatóak példák.

Negyedik lépésben – ha van rá lehetőségünk – a fa alatti területet a már említett baromfi – csirkék megoldást alkalmazzuk vagy geotextillel lefedhetjük a talajt. Előbbinél a tyúkok kikaparják a talajból a dióburok fúrólégy bábjait, az utóbbi esetben nem tudnak a fúrólegyek nyűvei a földbe bábozódni.

A dióburok fúrólégy bábjai 2-3 évig is életben maradhatnak a talajban.

A lárvák egyedfejlődésük során nyűvé alakulnak és a fáról lepotyognak a földre, ahol bebábozódnak, akár több évre is. Emiatt is fontos, hogy minél hamarabb szedjük össze a lepotyogott diót is. Ezzel meg tudjuk gátolni a légy nyűveinek a földbe jutását.

Dióburok fúrólégy permetezése

Több engedélyezett rovarölő szer létezik már a dióburok fúrólégy ellen, de a tapasztalatok szerint egyik sem igazán hatásos. Ez annak köszönhető, hogy a légy rajzása több hónapos időszakra tehető. A rendszeres permezetés sok idő és sok pénzbe kerülhet, amellett, hogy egyes termékek lassan, nehezen örülhetnek ki a permetezés után a növényből. A tapasztalatok szerint Karate vagy Mospilán típusú permetszer lehet hallani.

Elmondható, hogy szinte csak dióültetvényeken érdemes permetezni.

De ha mégis a permetezés mellett döntünk, akkor kellő körültekintéssel, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett minden esetben kora reggel tegyük, szélcsendes időben. Tartsuk be a vegyszerek használati utasításában leírtakat. Csak akkor szedjük le és fogyasztjuk el a diót, ha a vegyszer már ténylegesen kiürült a növényből (remélhetőleg úgy is lesz).

diofa permetezes
Diófa permetezés komoly kihívással járó feladat.

Személy szerint én sosem permetezem a diófáimat, és a közeljövőben sem fogom megtenni. Egy 10 méteres diófa permetezése hagyományos eszközökkel szinte lehetetlen.

Dióburok fúrólégy és a tyúkok

Köztudott, hogy a diófa alatt nem sok minden marad meg, nem érdemes alá növényeket, talán még füvet sem vetni. Éppen ezért, ha módunkban áll alakítsuk ki a diófa alá a baromfiudvarunkat, ahová a csirkéket kiengedhetjük. Ők életvitelük szerint a talajból kikapírgálják a különböző élősködőket. így a dióburok-fúrólégy lárváit, imágóit is megehetik. Több különböző helyről hallottam ennek a módszernek a sikerét. Igaz, egy diófaültetvénynek nagyobb kihívást jelentene kialakítani a fái alá egy hatalmas baromfiudvart, de kertes – családi házaknál kiváló opció a védekezésre.

Dióburok fúrólégy talajfertőtlenítés

Oltott mész talajfertőtlenítésre

Ezt a megoldást egy kertészeti facebookos csoportban olvastam, ami arról szól, hogy a fa körül ássuk fel a talajt és oltott mész porral szórjuk tele. A bejegyzés szerint ezzel a talajt fertőtlenítjük a különböző kártevőktől, így a dióburok fúrólégytől is. 2022. júliusában utána jártam, hogy valóban működik-e ez a megoldás.

diofa-oltott-mesz
Diófa és a köré szórt oltott mész.

A képen az én diófám látható, ami alatt felástam, beszórtam oltott mésszel, majd vízzel összedolgoztam a talajjal. Továbbá még oltott mész közvetlen kannában, hordóban való hígításával is megpróbálkozhatunk, amit közvetlenül önthetünk a talajra. Ez utóbbi azoknál érdemes, akiknek a fa alatt gyep van.

Az internetes kertészkedéssel foglalkozó csoportokban talált ötletet lépésről bemutattam több videóban is a Szebenyi Péter TikTok csatornámon több más diófavédelmi tippel együtt.

Mindezek után vagy mindezek mellett – ha már ott vagyunk – érdemes utána bekenni a diófa törzsét mésszel, ezzel a tél végi, tavasz elei úgynevezett falécezés hatásait (fatörzs repedések keletkezését, törését) tudjuk csökkenteni, elkerülni.

Artis Pro bioszer

A megnevezett bioszerrel is lehet a talajt fertőtleníteni, melyben olyan gombafajta van, amit nem kedvel a dióburok fúrólégy.

Mit kezdjünk a lehullott fekete dióval?

A lehullott diót – legyen az fekete vagy bármilyen színű – a lehető leggyorsabban, körülbelül azonnal szedjük össze, a fa környékéről távolítsuk el. Kiszárítva mehet az gyújtósnak, ha nem égetünk, akkor a zöldhulladékjáratba.

Miért kell eltávolítani?

Egyszerű oka van: a dióburok fúrólégy nyűvei lemásznak a dióról bele a földbe, ahol bebábozódnak és a következő 2-3 évben kikelnek. Ezért is mindig figyeljünk oda a dió potyogására, betegségeire. A lehető leggyorsabban minden ilyet távolítsunk el a környékéről.

Dióburok fúrólégy csapda ár

A légy rajzásakor ki kell tenni úgy nevezett sárga papírokat, amik olyan feromont tartalmaznak, ami izgalomba hozza ezen élőlényeket. Rálepülnek és ott is ragadnak a papíron. Érdemes ebből is a bio, úgymond a vegyszermentes verziót választani, viszont okosan helyezzük ki, mivel sajnos számos más élőlényt is bevonz, például a méheket.

Az ő megóvásuk érdekében is időszakosan nézzünk rá a sárga papírokra, hogy a szerencsétlenül ráragadt méheket egyenként óvatosan le lehet róla szedni. Ha ügyesek vagyunk, akár sérülésmentesen megmenthetőek, viszont a dióburok fúrólegyeket hagyjuk a papíron.

Mit tegyünk a fertőzött dióval?

Ha nem tudtuk megfékezni a fúrólegyet és a termésünk egy része vagy az egésze odalett minden alkalommal szedjük össze, gyűjtsük össze minél gyorsabban. Egy nagy vödör vízben, vagy hordóba áztassuk be a diókat, amiből kiázik a nyű és a vízben elpusztul. Ahogy a diófalevél komposztálható, ugyanúgy komposztálható a dióhéj is, amit célszerűen összezúzva a komposztba tenni. Ezek után pár éven belül értékes komposzt humusszá válik.

Gyakran ismétlődő kérdések a fúróléggyel kapcsolatban

Hogyan védekezzünk a dióburok fúrólégy ellen?

Fontos a megelőzés: a talajfertőtlenítés, illetve az utólagos korrigálás, termésmegóvás.

Van természetesen ellenség a fúrólégynek?

Jelenleg ennek bevándorló élőlénynek nincs hazai természetes ellensége.

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!