Dióburok fúrólégy talajfertőtlenítés: hogyan csináld?

Dióburok fúrólégy talajfertőtlenítés – erre a kulcsszóösszetételre az utóbbi időben a Google szerint kiugróan sokan kerestek rá. Úgy gondolom nem véletlenül.

Ebben a cikkemben bemutatom, hogy hogyan lehet védekezni a nyugati dióburok fúrólégy ellen talajfertőtlenítés segítségével, amit manapság érdemes minél előbb megejteni. A fúrólégyről korábban egy részletes, minden fontosabb tulajdonságát és az ellene való védekezési lehetőségeket is bemutattam.

Dióburok fúrólégy talajfertőtlenítés – a kulcsszó

Nagyon fontos már az elején leszögezni, hogy többféle talajfertőtlenítő szert kapható a gazdaboltok polcain, amik több csodát is ígérnek a kártevő ellen. Én általam kipróbált nem más, mint az egyszerű oltott mész, amit gazdaboltokban, de festőboltokban is kapható többféle kiszerelésben.

Talajfertőtlenítés oltott mésszel

Annak érdekében, hogy csökkentsük vagy teljes mértékben kiirtsuk a dióburok fúrólégy populációját ott kell letámadnunk őt, ahol nem számít, a „lakhelyén”.

A legjobb védekezés a támadás!ahogy Bonaparte Napoleon mondaná.

A támadáskor talajfertőtlenítést kell végrehajtanunk a kiválasztott diófa alatti területen a kiválasztott szerrel.

Szükséges eszközök a „támadáshoz”:

 • területarányosan kimért vásárolt oltott mész,
 • vödör, vagy kanna,
 • mészhez arányoló víz, hogyha öntve szeretnénk kijuttatni a talajfertőtlenítésre,
 • keverőkanál,
 • védőkesztyű,
 • védőmaszk és védőszeműveg.
Talajfertőtlenítés oltott mész
Talajfertőtlenítés oltott mésszel: látható a felásott, még nem eldolgozott meszes föld.
 • Első lépés a diófa alatti terület kitakarítása, lepucolása. Minden lehetséges oda nem illő növény eltávolítása, kövek, úgynevezett búvóhelyek eltüntetése. Ez azért is fontos, hogy esélyt se adjunk a dióburok fúrólegyeknek az elbújásra.
 • Második lépésben ássuk fel jó alaposan a diófa alatti területet. Természetesen rota-vagy robikapával is tehetjük, de vigyázzunk, mivel a fa törzse felé sűrűsödhetnek a talajban lévő gyökerek.
 • Harmadik lépésben a területet az oltott mésszel szórjuk tele, ügyeljünk az egyenletességre. Minden esetben figyeljünk oda a balesetvédelemre, kesztyűben, védőszemüvegben, lehetőség szerint maszkban végezzük. A mész reakcióképes agyag, ha bőrre kerül irritációs okozhat, ha tüdőbe az akár fulladást is.
 • Negyedik lépésben bő vízzel locsoljuk meg a felásott, oltott mésszel teleszórt földterületet. Ekkor a mész jól beleoldódik a talajba.
 • Ötödik lépés, hogy a felásott, meszelt területet gereblyével egyengessük el, amivel jobban el tudjuk keverni a meszet a talajban.

Érdemes ezt a kört még egyszer megismételni vagy vizes kannában feloldani a meszet és azt szépen egyenletesen elöntözni a megadott területen. Nézd meg az erről szóló videómat a Szebenyi Péter TikTok csatornámon.

Talajfertőtlenítés gyepen

Ha a fa alatt gyep van és nem szívesen ásnánk fel, akkor érdemes az utóbb említett megoldást alkalmazni, felhígított mésszel megöntözni a gyepes részt. Nem olyan hatásos, de több mint a semmi.

oltott mesz higitasa femkanna
Oltott mész hígítása egyszerű locsoló fémkannában.

Mennyire veszélyes ez állatra, emberre?

Ha megfelelően bele van dolgozva a földbe az oltott mész, akkor semmire. Alapvetően semmilyen egészségre gyakorolt káros hatása nincs utána. Egyszerűen még a talaj is jobb minőségű lesz, kalcium kerül bele.

Dióburok fúrólégy talajfertőtlenítés: az egészséges dió titka?

Az utóbbi években általam nyomon követett és a közösségi médiában látott megoldások közül ez bizonyított a legjobban. Első és legfontosabb dolog, hogy ezzel is csökkenthetjük a dió kártevőit, így a sokak által utált dióburok fúrólégy populációját.

Diófa az én kedvenc fám

Személy szerint az én egyik kedvenc fám a diófa, ami hatalmasságával, időtállóságával, termésének a finomságával lenyűgöz. Nem is beszélve a faalapanyagként is kiváló diófát. Ezen kiváló tulajdonságai miatt már többször foglalkoztam vele, például egy korábbi cikkemben és videómban bemutattam a diófalevél komposztálás lépéseit is.

A kulcsszó továbbra is „Dióburok fúrólégy talajfertőtlenítés”.

Gyakran ismétlődő kérdések

Miért fontos a talajfertőtlenítés diófa esetében (is)?

A diófa több kártevője a fa alatti területen a földben telel át. A talajfertőtlenítéssel elpusztíthatjuk őket.

Milyen talajfertőtlenítőszerek léteznek?

A természetes, illetve többféle vegyi összetételű is kapható különböző szakboltokban.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193