Menu Close

Milyen maszk jó a koronavírus ellen? – Orvosi vs. textil

milyen-maszk-jo-a-koronavirus-ellen

Milyen maszk jó a koronavírus ellen? Tették és teszik fel sokan ezt a kérdést maguknak, jogosan. Ebben a cikkben bemutatom az orvosi és a textilmaszkok tulajdonságait.

A koronavírus elleni védekezésben a rendszeres kézmosás mellett a maszkok hordása is segítséget jelent. A világjárványt övező pánik miatt a kereskedelemben kapható orvosi maszkok egyik napról a másikra elfogytak. Emiatt sokan házilag készítenek magunkat textil maszkot, illetve több webshop is az extra bevétel reményében egyedi mintázatú, „trendi” maszkokat kezdett el árusítani. Ennek ellenére a textilmaszkok hordása, hatásossága már több kérdést is felvet.

Milyen maszk jó a koronavírus ellen?

Megoszlanak a vélemények, hogy kinek és miért kell hordania maszkot. A koronavírus-járvány miatt viszont a maszkok hordása új értelmet kapott, hiszen nem csak a betegség elkapásában gátolhat meg bennünket (elsősorban azáltal, hogy nem nyúlunk a szánkhoz, orrunkhoz), hanem annak továbbadásában is.

Orvosi maszk

A hagyományos értelemben vett patikákban kapható orvosi maszk elsősorban krónikus és más betegségekben szenvedőknek forgalmazzák. Ezeket a maszkokat gyárilag egyszeri használatra találták ki, amiket használat után veszélyes hulladékként megfelelő elkülönítéssel kell kukába helyezni és/vagy megsemmisítésre küldeni.

A patikákban kapható orvosi maszk. Igazi hiánycikk lett belőle az utóbbi hónapokban. / Milyen maszk jó a koronavírus ellen
A patikákban kapható orvosi maszk. Igazi hiánycikk lett belőle az utóbbi hónapokban.

Az orvosi maszk a levegőt beengedi, de kifújáskor meggátolja a korozók kijutását.

Házi készítésű textil maszk

Ezek a textilmaszkok a legtöbb esetben többszöri hordásra készültek, aminél nagy kérdés a tisztítás gyakorisága és módja. Továbbá hosszan való hordás okán egy napon belül a textilanyaga átnedvesedhet, ami betegségek kockázatát is rejtheti magában.

Házi készítésű textil maszk, az orvosi maszkkal nem összetévesztendő. / Milyen maszk jó a koronavírus ellen
Házi készítésű textil maszk, az orvosi maszkkal nem összetévesztendő.

Lényegében rövid távú használatra alkalmasak, amik után kötelezően ki kell mosni.

Textilmaszkok mosása:

 • fontos a gyakoriság, minden használat után mossuk ki;
 • a mosás hőfoka, minimum 60 fok;
 • használjunk mosószert;
 • mosás és centrifugálás után érdemes kivasalni.

Az orvosi és a textil maszk összehasonlítása: védnek-e influenzajárvány esetén?

Többféle teszt bizonyítja ezen maszkok használatának az előnyét, illetve helytelen használatuk esetén azok hátrányát is. A PudMed egészségügyi honlap oldalán 2013-ban publikált vizsgálatban a házi készítésű maszkok hatékonyságát elemezték, hogy mennyire védenek az influenzajárványok ellen.

A vizsgálat során számos háztartási anyagból készült maszkot megvizsgáltak a bakteriális és vírusos aeroszolok blokkoló képességének szempontjából.

21 egészséges önkéntes pamut pólókból készítette saját arcmaszkját és a maszkokat ezután megvizsgálták:

 • egészséges önkéntesek köhögéséből izolált mikroorganizmusok számát összehasonlították:
 • a házi maszkkal,
 • orvosi maszkkal
 • és több levegőmintavételi technikát alkalmaztak.

Eredmények szempontjából mindkét maszk szignifikánsan csökkentette az önkéntesek által kiürített mikroorganizmusok számát, bár a műtéti maszk háromszor hatékonyabban gátolta az átvitelt, mint a házi készítésű maszk.

Ffp3 maszk, az ipari védőmaszk

Ez az a maszk, amit az Országos Mentőszolgálat is használ, mindemellett ipari felhasználásban elterjedt. Jelenleg szinte alig pár helyen beszerezhető. Védelmi fokozata ellenére csupán 90-120 percig használható. Sajnos ezt a maszkot nem lehet mosni, nem lehet újrahasználni. Használata végeztével veszélyes hulladéknak minősül.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szebenyi Péter (@szebenyipeter) által megosztott bejegyzés,

A koronavírus mellett védelmet nyújt:

 • a szilárd aeroszolok és / vagy mérgező folyadékok ellen;
 • magas részecske, finom porszemcse koncentráció;
 • olaj vagy vízbázisú ködök ellen.

Veszélyes hulladék a használt maszk?

Sokan beszélnek a maszkok használatáról, hordási ciklusairól, de azok kidobásáról, semlegesítéséről kevesen emelnek szót.

Tudni kell, hogy a fertőzött vagy használt maszkok veszélyes hulladéknak minősülnek.

Ne a köztéri szemetesbe dobjuk ki, hanem minden esetben zárható zsákban kell dobjuk ki otthon vagy elkülönítve a veszélyes hulladéklerakó helyeken kell leadni.

Nem csak a maszkok, hanem az egyszer használatos műanyag kesztyűk is veszélyes hulladéknak számítanak. / Milyen maszk jó a koronavírus ellen
Nem csak a maszkok, hanem az egyszer használatos műanyag kesztyűk is veszélyes hulladéknak számítanak.

A legfrissebb vizsgálatok szerint a vírus gazdatest nélkül is akár több óráig vagy napig is képes aktív maradni felületek milyenségének függvényében. Emiatt az eldobott maszkok és kesztyűk is a vírus potenciális veszélyforrásai lehetnek.

Milyen maszk jó a koronavírus ellen? – Konklúzió!

A házi készítésű textil maszk bár az orvosi maszk képességeihez képest kevésbé hatékony, de például egy rövid vásárlás során megfelelő opció lehet a fertőzés ellen. Továbbá kisebb az esély arra, hogy a felelőtlenebb embertársaink eldobálják úton útfélén. A világ másik pontján, a járvány kitörési gócpontjától nem messze már az óceán partját szennyezték be az eldobált orvosi maszkok.

Mindezek után elmondható, hogy a megfelelően használt textil maszk a leginkább környezetbarát megoldás a jelenleg elérhető maszkok közül.


Koronavírus és környezetvédelem kapcsolatával foglalkozó cikkeim:

A koronavírus-fertőzésről szóló hivatalos tájékoztatók koronavirus.gov.hu oldalon elérhető.

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!