Milyen maszk jó a koronavírus ellen? – Orvosi vs. textil

Milyen maszk jó a koronavírus ellen? Tették és teszik fel sokan ezt a kérdést maguknak, jogosan. Ebben a cikkben bemutatom az orvosi és a textilmaszkok tulajdonságait.

A koronavírus elleni védekezésben a rendszeres kézmosás mellett a maszkok hordása is segítséget jelent. A világjárványt övező pánik miatt a kereskedelemben kapható orvosi maszkok egyik napról a másikra elfogytak. Emiatt sokan házilag készítenek magunkat textil maszkot, illetve több webshop is az extra bevétel reményében egyedi mintázatú, „trendi” maszkokat kezdett el árusítani. Ennek ellenére a textilmaszkok hordása, hatásossága már több kérdést is felvet.

Milyen maszk jó a koronavírus ellen?

Megoszlanak a vélemények, hogy kinek és miért kell hordania maszkot. A koronavírus-járvány miatt viszont a maszkok hordása új értelmet kapott, hiszen nem csak a betegség elkapásában gátolhat meg bennünket (elsősorban azáltal, hogy nem nyúlunk a szánkhoz, orrunkhoz), hanem annak továbbadásában is.

Orvosi maszk

A hagyományos értelemben vett patikákban kapható orvosi maszk elsősorban krónikus és más betegségekben szenvedőknek forgalmazzák. Ezeket a maszkokat gyárilag egyszeri használatra találták ki, amiket használat után veszélyes hulladékként megfelelő elkülönítéssel kell kukába helyezni és/vagy megsemmisítésre küldeni.

A patikákban kapható orvosi maszk. Igazi hiánycikk lett belőle az utóbbi hónapokban. / Milyen maszk jó a koronavírus ellen
A patikákban kapható orvosi maszk. Igazi hiánycikk lett belőle az utóbbi hónapokban.

Az orvosi maszk a levegőt beengedi, de kifújáskor meggátolja a korozók kijutását.

Házi készítésű textil maszk

Ezek a textilmaszkok a legtöbb esetben többszöri hordásra készültek, aminél nagy kérdés a tisztítás gyakorisága és módja. Továbbá hosszan való hordás okán egy napon belül a textilanyaga átnedvesedhet, ami betegségek kockázatát is rejtheti magában.

Házi készítésű textil maszk, az orvosi maszkkal nem összetévesztendő. / Milyen maszk jó a koronavírus ellen
Házi készítésű textil maszk, az orvosi maszkkal nem összetévesztendő.

Lényegében rövid távú használatra alkalmasak, amik után kötelezően ki kell mosni.

Textilmaszkok mosása:

 • fontos a gyakoriság, minden használat után mossuk ki;
 • a mosás hőfoka, minimum 60 fok;
 • használjunk mosószert;
 • mosás és centrifugálás után érdemes kivasalni.

Az orvosi és a textil maszk összehasonlítása: védnek-e influenzajárvány esetén?

Többféle teszt bizonyítja ezen maszkok használatának az előnyét, illetve helytelen használatuk esetén azok hátrányát is. A PudMed egészségügyi honlap oldalán 2013-ban publikált vizsgálatban a házi készítésű maszkok hatékonyságát elemezték, hogy mennyire védenek az influenzajárványok ellen.

A vizsgálat során számos háztartási anyagból készült maszkot megvizsgáltak a bakteriális és vírusos aeroszolok blokkoló képességének szempontjából.

21 egészséges önkéntes pamut pólókból készítette saját arcmaszkját és a maszkokat ezután megvizsgálták:

 • egészséges önkéntesek köhögéséből izolált mikroorganizmusok számát összehasonlították:
 • a házi maszkkal,
 • orvosi maszkkal
 • és több levegőmintavételi technikát alkalmaztak.

Eredmények szempontjából mindkét maszk szignifikánsan csökkentette az önkéntesek által kiürített mikroorganizmusok számát, bár a műtéti maszk háromszor hatékonyabban gátolta az átvitelt, mint a házi készítésű maszk.

Ffp3 maszk, az ipari védőmaszk

Ez az a maszk, amit az Országos Mentőszolgálat is használ, mindemellett ipari felhasználásban elterjedt. Jelenleg szinte alig pár helyen beszerezhető. Védelmi fokozata ellenére csupán 90-120 percig használható. Sajnos ezt a maszkot nem lehet mosni, nem lehet újrahasználni. Használata végeztével veszélyes hulladéknak minősül.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szebenyi Péter (@szebenyipeter) által megosztott bejegyzés,

A koronavírus mellett védelmet nyújt:

 • a szilárd aeroszolok és / vagy mérgező folyadékok ellen;
 • magas részecske, finom porszemcse koncentráció;
 • olaj vagy vízbázisú ködök ellen.

Veszélyes hulladék a használt maszk?

Sokan beszélnek a maszkok használatáról, hordási ciklusairól, de azok kidobásáról, semlegesítéséről kevesen emelnek szót.

Tudni kell, hogy a fertőzött vagy használt maszkok veszélyes hulladéknak minősülnek.

Ne a köztéri szemetesbe dobjuk ki, hanem minden esetben zárható zsákban kell dobjuk ki otthon vagy elkülönítve a veszélyes hulladéklerakó helyeken kell leadni.

Nem csak a maszkok, hanem az egyszer használatos műanyag kesztyűk is veszélyes hulladéknak számítanak. / Milyen maszk jó a koronavírus ellen
Nem csak a maszkok, hanem az egyszer használatos műanyag kesztyűk is veszélyes hulladéknak számítanak.

A legfrissebb vizsgálatok szerint a vírus gazdatest nélkül is akár több óráig vagy napig is képes aktív maradni felületek milyenségének függvényében. Emiatt az eldobott maszkok és kesztyűk is a vírus potenciális veszélyforrásai lehetnek.

Milyen maszk jó a koronavírus ellen? – Konklúzió!

A házi készítésű textil maszk bár az orvosi maszk képességeihez képest kevésbé hatékony, de például egy rövid vásárlás során megfelelő opció lehet a fertőzés ellen. Továbbá kisebb az esély arra, hogy a felelőtlenebb embertársaink eldobálják úton útfélén. A világ másik pontján, a járvány kitörési gócpontjától nem messze már az óceán partját szennyezték be az eldobált orvosi maszkok.

Mindezek után elmondható, hogy a megfelelően használt textil maszk a leginkább környezetbarát megoldás a jelenleg elérhető maszkok közül.


Koronavírus és környezetvédelem kapcsolatával foglalkozó cikkeim:

A koronavírus-fertőzésről szóló hivatalos tájékoztatók koronavirus.gov.hu oldalon elérhető.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Szia, én Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran, pacsi!

Articles: 198