Menü Bezárás

Koronavírus pozitív hatásai a környezetre

Koronavírus pozitív hatásai környezet

A koronavírus pozitív hatásai a környezetre, a Föld ökoszisztémájára világszerte érzékelhetőek, ennek ellenére az emberi civilizációnak komoly csapás.

A koronavírus-világjárvány környezetvédelmi szempontból eddig több hasznára volt a Földnek, mint eddig bármilyen klíma-vagy környezetvédelmi egyezmény (amit legtöbb esetben be sem tartottak). Összegyűjtöttem 5 pozitív hatást, amit szinte mindenki láthat, érezhet akár a bőrén is.

Frissítés: 2020.05.23.

A Nature Climate Change tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint a globális szén-dioxid-kibocsátás 17 százalékkal esett vissza a 2019-es adatokhoz képest. Ez a jelentős visszaesés a szárazföldi közlekedés, szállítás és az ipari termelésből fakad, ami vélhetően csak átmenteni. Azon országokban, ahol a koronavírus megszűnt vagy érdemben sikerült visszaszorítani terjedését ott az ipar és a közlekedés újraindult, vagy indulni fog ezáltal a szén-dioxid-kibocsátás is.

A koronavírus környezetre gyakorolt pozitív hatásai csak a járvány idejére szólnak.

A tudományos szaklap szerint 2020 év végére minden káros anyag kibocsátási mutató visszaállhat a 2019-es szintre. A kutatók szerint a szén-dioxid-kibocsátás legnagyobb csökkenését az autók, teherautók és buszok forgalmának csökkentése okozta, amely a teljes becsült kibocsátás 43% -át teszi ki. A villamosenergia- és ipari ágazatban a csökkentés a teljes összeg 43% -át tette ki.

Koronavírus pozitív hatásai (2020.04.12)

Levegőszennyezés csökkenése

A világ nagyvárosaiban egyértelműen csökkent a levegőszennyezés mértéke, ami köszönhető a autóforgalom radikális csökkenésének, az ipari termelés visszaszorulásának.

Kevesebb szemétdomb?!

Csak reménykedni tudok benne, hogy a szemetelés mértéke csökken a koronavírus elrendelt állami intézkedések és #maradjotthon kampányok hatására.

Szerinted:

Megmentheti-e a Föld ökoszisztémáját a koronavírus?

– Írjátok meg véleményeteket az Instagram posztom alá kommentben! (kattints a koronavírusra)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szebenyi Péter (@szebenyipeter) által megosztott bejegyzés,

Koronavírus pozitív hatásai rövid távon mérhetőek, de félő, hogy a járvány lecsengése után az azt megelőző vagy hasonló súlyú terhelés, pusztítás érheti az emberi civilizációtól.


Koronavírus és környezetvédelem kapcsolatával foglalkozó cikkeim: