Koronavírus pozitív hatásai a környezetre

A koronavírus pozitív hatásai a környezetre, a Föld ökoszisztémájára világszerte érzékelhetőek, ennek ellenére az emberi civilizációnak komoly csapás.

A koronavírus-világjárvány környezetvédelmi szempontból eddig több hasznára volt a Földnek, mint eddig bármilyen klíma-vagy környezetvédelmi egyezmény (amit legtöbb esetben be sem tartottak). Összegyűjtöttem 5 pozitív hatást, amit szinte mindenki láthat, érezhet akár a bőrén is.

Frissítés: 2020.11.21.

Az eltelt időszakban a koronavírus második hullámakor kijelenthetjük, hogy a járvány – jelen pillanatban – minden ipari tevékenységre, fogyasztásra hatással van. Országosan bevezetett kijárási tilalom, a vírustól való félelem hatására az emberek sokkal kevesebbet fogyasztanak. Mindezzel csökkent a lakosság, az országok ökológiai lábnyom fogalma szerinti méretét, ami hatással van a világ klímájára, környezeti állapotára. A koronavírus pozitív hatásai ilyen téren mérhető, viszont üröm az örömben, hogy a halálozási adatok kimagaslóak és végtelenül lehangolóak.

Frissítés: 2020.05.23.

A Nature Climate Change tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint a globális szén-dioxid-kibocsátás 17 százalékkal esett vissza a 2019-es adatokhoz képest. Ez a jelentős visszaesés a szárazföldi közlekedés, szállítás és az ipari termelésből fakad, ami vélhetően csak átmenteni. Azon országokban, ahol a koronavírus megszűnt vagy érdemben sikerült visszaszorítani terjedését ott az ipar és a közlekedés újraindult, vagy indulni fog ezáltal a szén-dioxid-kibocsátás is.

A koronavírus környezetre gyakorolt pozitív hatásai csak a járvány idejére szólnak.

A tudományos szaklap szerint 2020 év végére minden káros anyag kibocsátási mutató visszaállhat a 2019-es szintre. A kutatók szerint a szén-dioxid-kibocsátás legnagyobb csökkenését az autók, teherautók és buszok forgalmának csökkentése okozta, amely a teljes becsült kibocsátás 43% -át teszi ki. A villamosenergia- és ipari ágazatban a csökkentés a teljes összeg 43% -át tette ki.

Koronavírus pozitív hatásai (2020.04.12)

Levegőszennyezés csökkenése

Koronavírus pozitív hatásai a környezetre 1A világ nagyvárosaiban egyértelműen csökkent a levegőszennyezés mértéke, ami köszönhető a autóforgalom radikális csökkenésének, az ipari termelés visszaszorulásának.

Kevesebb szemétdomb?!

Csak reménykedni tudok benne, hogy a szemetelés mértéke csökken a koronavírus elrendelt állami intézkedések és #maradjotthon kampányok hatására.

Koronavírus pozitív hatásai a környezetre 2
Koronavírus és környezetvédelem kapcsolatával foglalkozó cikkeim:

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 194