Menu Close

Koronavírus pozitív hatásai a környezetre

Koronavírus pozitív hatásai környezet

A koronavírus pozitív hatásai a környezetre, a Föld ökoszisztémájára világszerte érzékelhetőek, ennek ellenére az emberi civilizációnak komoly csapás.

A koronavírus-világjárvány környezetvédelmi szempontból eddig több hasznára volt a Földnek, mint eddig bármilyen klíma-vagy környezetvédelmi egyezmény (amit legtöbb esetben be sem tartottak). Összegyűjtöttem 5 pozitív hatást, amit szinte mindenki láthat, érezhet akár a bőrén is.

Frissítés: 2020.11.21.

Az eltelt időszakban a koronavírus második hullámakor kijelenthetjük, hogy a járvány – jelen pillanatban – minden ipari tevékenységre, fogyasztásra hatással van. Országosan bevezetett kijárási tilalom, a vírustól való félelem hatására az emberek sokkal kevesebbet fogyasztanak. Mindezzel csökkent a lakosság, az országok ökológiai lábnyom fogalma szerinti méretét, ami hatással van a világ klímájára, környezeti állapotára. A koronavírus pozitív hatásai ilyen téren mérhető, viszont üröm az örömben, hogy a halálozási adatok kimagaslóak és végtelenül lehangolóak.

Frissítés: 2020.05.23.

A Nature Climate Change tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint a globális szén-dioxid-kibocsátás 17 százalékkal esett vissza a 2019-es adatokhoz képest. Ez a jelentős visszaesés a szárazföldi közlekedés, szállítás és az ipari termelésből fakad, ami vélhetően csak átmenteni. Azon országokban, ahol a koronavírus megszűnt vagy érdemben sikerült visszaszorítani terjedését ott az ipar és a közlekedés újraindult, vagy indulni fog ezáltal a szén-dioxid-kibocsátás is.

A koronavírus környezetre gyakorolt pozitív hatásai csak a járvány idejére szólnak.

A tudományos szaklap szerint 2020 év végére minden káros anyag kibocsátási mutató visszaállhat a 2019-es szintre. A kutatók szerint a szén-dioxid-kibocsátás legnagyobb csökkenését az autók, teherautók és buszok forgalmának csökkentése okozta, amely a teljes becsült kibocsátás 43% -át teszi ki. A villamosenergia- és ipari ágazatban a csökkentés a teljes összeg 43% -át tette ki.

Koronavírus pozitív hatásai (2020.04.12)

Levegőszennyezés csökkenése

Koronavírus pozitív hatásai a környezetre 1A világ nagyvárosaiban egyértelműen csökkent a levegőszennyezés mértéke, ami köszönhető a autóforgalom radikális csökkenésének, az ipari termelés visszaszorulásának.

Kevesebb szemétdomb?!

Csak reménykedni tudok benne, hogy a szemetelés mértéke csökken a koronavírus elrendelt állami intézkedések és #maradjotthon kampányok hatására.

Koronavírus pozitív hatásai a környezetre 2
Koronavírus és környezetvédelem kapcsolatával foglalkozó cikkeim:

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!

Olvasd el a többi cikkemet is!