Tűzgyújtási tilalom 2024 – tudnivalók

Mikor van tűzgyújtási tilalom 2024 -ben? Sokakban merülhet fel ez a kérdés az év során a kerti vagy mezőgazdasági munkálatok alkalmával. A cikkemben összegyűjtöttem a főbb tudnivalókat.

Egyes becslések szerint a háztartások hulladéktermelésének 20-30%-a avar-és kerti hulladék, amihez még hozzájárul a mezőgazdaságban keletkező zöldhulladék mennyisége is. Mindkettőre igaz, hogy a korábbi évtizedekben főként égetéssel szabadultak meg tőle az emberek.

Ennek hatására fellépő levegőszennyezés miatt folyamatosan változott jogszabályi környezet, mely nyomán eljutottunk addig, hogy részlegesen vagy teljes mértékben betiltásra kerüljön az égetés.

Tűzgyújtási tilalom 2024 szabályozása

A tavaszi kerti munkák, illetve az ősz beálltával megszaporodó kerti hulladék és avar égetését 2020 nyarán elfogadott törvénymódosítás szerint 2021. január 1-jétől országosan tilos a zöldhulladék égetése,

de mégsem!

Ennek oka, hogy a kormányzat 2020 év decemberében a koronavírusvilágjárvány második hulláma elleni védekezés kapcsán törvénymódosítást hajtott végbe, ami a kialakult vészhelyzet állapotának a felfüggesztéséig tartó rendelkezés és az alábbiakról szól:

„1§ A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény rendelkezéseitől eltérően 2021. január 1-jétől a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnéséig a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása.”

– írja a Magyar Közlöny a Kormány 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelete veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályok alapján.

Tilos az avar-és kerti hulladék égetése?

Igen, a korábbi szabályozások és a legfrissebb kormányrendelet értelmében is tilos, de helyi önkormányzati rendeletekhez kötött.

Az önkormányzatok a vészhelyzet idejére vonatkozóan időszakosan engedélyezhetik, meghatározhatják a kerti hulladék égetésének a módjait. Ezt minden esetben kötelesek kihirdetni a helyi hírmondókban, felületeken. Viszont, ahol nem engedélyezik ott egész évben, illetve az engedély lejártával tilos a zöldhulladék égetése.

Tűzgyújtás tiltásának okai

Ez egy igen összetett kérdés, ami közrefogja a levegőminőség kérdéskörét, illetve a nyári időszakban tapasztalható szárazság okozta tűzveszélyességet is.

Levegőminőség és az avarégetés

Az utóbbi években az Európai Unió több olyan törvényi szabályozást alkotott, amit Magyarország is rendre módja szerint kötelezően átvett. Ennek ellenére még a mai napig is sok esetben kritikán aluliak a levegőminőségi értékek.

Tiszta levegőhöz mindenkinek alanyi joga van.

Az EU által előírt értékek nem teljesítése miatt hazánk ellen kötelezettségi megszegési eljárás van folyamatban, ami részben az avar-és kerti hulladék égetés és a háztartások fűtése által generált levegőszennyezési értékek okán van. Ezek megléte rövid és hosszú távon is károsítják a környezetet és megbetegítik a benne élő embereket, ökoszisztémát.

tartótűz
Egy tartótűz egy település határában.

Az avarégetés nem csak az égetőre, hanem annak közvetett és közvetlen környezetére is káros hatással van. A tiltása ezért is indokolt.

Tűzgyújtás és az időjárás

A száraz, meleg időszakokban előforduló mező vagy erdőtüzek egyes statisztikák szerint főként az emberi tényezők okozzák. Ennek forrása lehet kerti, mezőgazdasági égetések vagy egy eldobott, de még parázsló cigicsikk, illetve bográcsozás után el nem oltott tűz is. A tűzgyújtás tiltása ilyenkor különös mód indokolt és annak megszegése komoly büntetést vonhat maga után.

A tűzgyújtási tilalom 2024-ben is egy szükségmegoldás életterünk és egészségünk megóvására.

Ehhez hasonló tűzesetet örökítettem meg 2017-ben, ahol a budapesti rákosligeti szőlőhegyen gyulladt ki a mező és vele együtt több ingatlan is. Az alábbi videóban 3 perc 30 másodperctől látható a tudósításom.

 

Tűzgyújtási tilalom bográcsozás alkalmára

A magántulajdonú beltéri ingatlanokra nem vonatkozik a tűzgyújtási tilalom 2024-ben sem. Az ilyen kerti sütögetőhellyel, grillsütővel rendelkezők bármikor szabadon gyakorolhatják ezt a fajta elfoglaltságukat az általános égetési szabályok betartása mellett.

Tűzgyújtási tilalom térkép

Ha szeretnénk tudni, hogy mikor és hol van az országban tűzgyújtási tilalom, akkor legegyszerűbb módja tűzgyújtási tilalom 2024-es térképén megtekinteni. Ezt a térképet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán is elérhető.

Tűzgyújtási tilalom térkép
Tűzgyújtási tilalom térkép – 2021. február 19-én. / Fotó: katasztrofavedelem.hu

A térkép tanulsága szerint a cikk megírásának a pillanatában nem volt az országban tűzgyújtási tilalom 2021-ben.

Tűzgyújtási tilalom 2024-es büntetési tétele

A szabályok megsértés esetén tűzvédelmi bírsággal sújthat a területileg illetékes állami szerv. A büntetési tételek széles skálán mozgónak a 10 000 forinttól egészen komoly 3 000 000 forintos összegig.

Tűzgyújtás bejelentése

Ha érvényben lévő tűzgyújtási tilalom ellenére is tűzet észlelünk minden esetben állampolgári jogunk azt bejelentenünk az illetékes szerveknél (rendőrség, katasztrófavédelem, önkormányzat).

Ha hasonló tudnivalókat, szemléletformáló tartalmakat olvasnál, akkor iratkozz fel a hetente jelentkező, ingyenesZöld hírlevélszolgáltatásra: minden zöld hír egy helyen.

Alternatív megoldások

A legtöbb esetben a zöldhulladéktól égetés nélkül könnyen és egyszerűen is meg tudunk szabadulni. A lehetőségek tárháza nincs elzárva tőlünk, de nézzük is én miket tudok ajánlani.

Égetés helyett komposztálás

Országosan több civil szervezet, helyi önkormányzat indított kampányt a komposztálás népszerűsítése érdekében.

Ne egess komposztalj
Ne égess, komposztálj! kampány 2020-ban révbe rét.

Az egyik ilyen civil szervezeti kampány hozzám köthető, amit a Jövő Öko-Nemzedéke JÖN Alapítvánnyal indítottam el, Ne égess, komposztálj! őszi kampány címmel a komposztálás népszerűsítéséért.

Zöldhulladék felajánlás, Sharewaste

Ezt a nagyszerű nemzetközi komposztáló applikációt már többször említettem, sőt, a Sharewaste alkalmazásról szóló cikkemben és videóban már bemutattam. Az alkalmazás lényege, hogy a keletkező zöldhulladékunkat tovább tudjuk adni szomszédainknak vagy a környékbelieknek.

Sharewaste terkep
Sharewaste térkép: már ennyi helyen használják az alkalmazást. / Fotó: sharewaste.com

Ezenfelül úgynevezett zöldhulladék befogadókká is válhatunk, ami azt jelenti, hogy átvehetjük és lekomposztálhatjuk más kerti hulladékát.

Zöldjárat, avagy a kerti zöldhulladékgyűjtés

Alternatív megoldások közt szerepel a települési zöldjárat, amit az illetékes önkormányzatok, illetve a helyi hulladékgazdálkodási cégek közösen hirdetnek ki. A Budapesten keletkező zöldhulladék begyűjtését és elszállítását az FKF Nonprofit Zrt. végzi, vidéki településeken az erre a célra kijelölt hulladékgazdálkodó cég látja el.

fkf zoldhulladek
FKF zöldhulladék zsákjai, jól megtömve levéllel.

Ezt a megoldást azoknak ajánlom, akik helyben nem tudnak komposztálni vagy túl sok zöldhulladék keletkezik a kertjükben.

Mikor van tűzgyújtási tilalom 2024 -ben?

A tűzgyújtási tilalomnak is több fajtája létezik: helyi, megyei, illetve országos kivitelben. Minden esetben a helyi hírmondókban, települési rádiókban, tévékben és az országos médiákban értesítenek bennünket.

Kiemelten fontos: ha a településünkön adott esetben engedélyezett az avar-és kerti hulladék égetése, de időközben elrendelik a tűzgyújtási tiltalomat, akkor tilos a tűzgyújtása.

Gyakran ismétlődő kérdések

Hol és mikor lehet égetni?

Van, ahol soha, de vannak olyan települések, amik időszakosan engedélyezik.

Ha megszegem a szabályokat megbüntetnek?

Igen. Akár 3 000 000 forintos bírságot is kiszabhatnak.

Létezik az égetésnek alternatívája?

Igen, a helyben való komposztálás, vagy a települési zöldjárat.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193