Zöldborsó támaszték építése konyhakertben mulcsolással

Zöldborsó támaszték fontosságára kevesen hívják fel a figyelmet annak ellenére, hogy használatával érdemben növelhetjük zöldségünk éves terméshozamát.

Biztos sokan tudják, hogy a borsó egy futónövény , ami növekedése során feljebb és feljebb akar törni. A céljai elérése érdekében kacsokat növeszt és mindennel összeköti magát. Emiatt is könnyű dolgunk van, ha támaszték elkészítésén törjük a fejünk. Sőt, a támasztékkal meggátolhatjuk az esős időszakokban tapasztalható borsórothadást is, mivel a támaszték segítségével a zöldborsó nem a vizes, nyirkos talajon vagy egymásba gubancolódva egymás hegyén hátán fekszik, csigák és más éhes kártevők közt, hanem levegősen és nem utolsó sorban több napfényben is részesül.

A borsó tűri a szárazságot, de a túl sok nedvességet nem!

A túlzott locsolás  vagy az alkalmanként sok eső hatására hatására nem csak a termésünk veszhet oda, hanem a növény is tönkremegy és így az egész éves termésünk is. A zöldborsó vetése konyhakertben című cikkemben bemutattam a zöldségre jellemző főbb tulajdonságokat és annak vetésének a módját.

Zöldborsó sor
Zöldborsó sorai közt könnyedén tudunk mozogni a feltámasztásnak köszönhetően.

Zöldborsó támaszték előnyei

 • nem rothad el a borsó esős időben;
 • nagyobb termést hozhat (és még műtrágya sem kell hozzá);
 • könnyebb leszedni a borsót;
 • megfelelő kivitelezés esetén viharálló;
 • esztétikusabb, csinosabbá teszi a konyhakertünket.

Többféle megoldás létezik a zöldborsó támaszték elkészítéséhez, amikből én a madzagos – talán a legegyszerűbb – megoldást választottam. Az elkészítést bemutatom a Szebenyi Péter Youtube csatornámon, amiben kitérek az építés módjára, annak előnyeire, és mindezt a saját kertemben szemléltetem.

 

Zöldborsó támaszték építése

A zöldborsó fajtájától függetlenül szereti, ha támasztékkal látjuk el. Nagyobb termést hozhat, hosszabb ideig szedhető és nem utolsósorban esztétikusabban is néz ki a kertünkben támaszték használatával.

Zöldborsó még beporzás
Zöldborsó virágzása bevonzza a méheket.

Mire van szükségünk a zöldborsó támaszték elkészítéséhez?

 • lehetőség szerint műanyag madzag helyett szövetmadzagra;
 • ollóra;
 • balesetvédelmi okokból szakadásmentes, újrahasználható kesztyűre;
 • tartóelemekre, ami lehet egy erősebb faág, vagy a sokkal tartósabb vaskereskedésekben kapható betonvas;
 • némi kézügyességre az elkészítéshez.
Támaszték segítségével a zöldborsó termésnövelése
Támaszték segítségével a zöldborsó termésnövelése is könnyebbé válhat.

Felépítésének módja

Érdemes a támasztékok telepítését nem az utolsó pillanatra hagyni, ha kellően nagyok már a borsók, akkor kezdődhet az építkezés:

 • borsósorok két végében elhelyezni egy-egy tartóelemet;
 • két elemet összekötni szövetmadzaggal;
 • lehetőség szerint alul is felül is két különálló madzag legyen, hiszen így a megtámasztás stabilabb lesz;
 • a kifeszített felső és alsó áthidaló madzagok közé óvatosan fűzzük be a borsó testét;
 • ha a borsó sorok túl hosszúak érdemes féltávra, negyedtávra is újabb tartóelemeket behelyezni.

Az így elkészült zöldborsó támaszték segítségével a növényeink ellenállóbbá válnak a rossz, szeles, nedves idő ellen. Alternatív megoldás lehet mindezek kikerülésére egyszerűen a kerítésünk mellé ültetni a zöldborsót, de csak akkor, ha a szomszédot nem zavarja.

1 méter magasra is megnőhetnek

Vannak olyan zöldborsó fajták is, amik a támaszték használatával könnyedén elérhetik akár az 1 méter magasságot is. Ezzel együtt jóval több terméssel is kedveskedhetnek nekünk. Hálás növény.

Zöldborsó mulcsolása, nem csak lusta kertészeknek

Egy korábbi cikkemben bemutattam az általam használt 3 bio gazolási technikát, amit a borsók közt is kiválóan lehet alkalmazni. Viszont, ha nincs kedvünk időt és energiát pazarolni az állandó gyomirtásra, akkor az elültetett borsónövények között érdemes a mulcsolási technikát használni.

Zöldborsó mulcsolása
Zöldborsó mulcsolása elengedhetetlen a könnyed és gyors gyommentes ágyáskép megőrzéséhez.

Egyszerű gazolás után vágott kiszárított fűaprólékkal lefedjük a borsók közti földfelületet, amivel meggátoljuk a számunkra hasztalan növények elburjánzását. A mulcsolás előtt mindenképpen nedvesítsük be a talajt, száraz talajon sose mulcsoljunk.

Zöldborsó virág
A feltámasztott zöldborsó virágai és a háttérben a komposztálóm.

Zöldborsó támaszték építése és a mulcs

Szerintem a támaszték építése és az ágyás mulcsolása elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges borsónövényeink és bőséges zöldborsó termésünk legyen. Mindenkinek bő termést és balesetmentes kertészkedést kívánok!


További tartalmak, amik még érdekelhetnek, ha nálam jársz

Ha még több hasonló tartalmat olvasnál, akkor ajánlom figyelmedbe a zöld blogomra tartalmát, ahol környezetvédelemmel, önellátó kertészkedéssel, faültetéssel, hulladék újrahasznosításával kapcsolatos cikkeket találhatsz.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193