Szelektív kuka színek – mit is jelentenek? 5 kukatípus

Szelektív kuka színek jelentést tekintve eltérőek, amiknek első számú célja a többféle hulladéktípus különbségeire felhívni a figyelmet.

Bárhogy is nézzük sokan még a mai napig is ö6sszekeverik a különböző kukákat, melyikbe mit szabad és mit nem szabad dobni, tenni. Nem elég kiírni rá, hogy mi kerülhet bele, még külön színnel is jelölni kell az egyszerűség és az egyértelműség kedvéért. Ennek ellenére, amikor bevezetésre kerültek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek embertelen állapotok alakultak ki egyes településeken, ami nemcsak tudásbeli, hanem civilizációs-kulturáis kérdéseket is felvett.

szelektiv-kuka-erd
A többféle utcai szelektív kuka körül így gyűlt a szemét Érden, amit azóta megszűntettek.

Ezútán településenként szépen lassan elkezdték megszűntetni ezen szelektív szigeteket és egyre több helyen bevezették az úgynevezett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. Ami valjuk meg az emberek számára kényelmesebb, egyszerűbb és a legtöbb esetben még tisztaság és rend marad a szelektív kuka vagy kukák körül.

Szelektív kuka színek

A cél az, hogy minél többen minél gyorsabban sajátítsák el a szelektív hulladékgyűjtés szabályai mentén a hulladék értékként való használatát.

A szelektíven gyűjtött hulladék az ipar számára értékes másodnyersanyag.

Mindez mellett csökkenti az emberi civilizáció ökológiai lábnyom nagyságának a méretét, hiszen kevesebb új alapanyagot kell elállítani új termékekhez az újrahasznosított hulladékból.

Kék szelektív kuka
Kék szelektív kuka, amibe minden esetben a papír kerülhet.

Kék szelektív kuka, a papír

Gyűjthető papír: nem koszos, hanem tiszta újságpapírok, papír és kartondobozok összehajtva, tiszta csomagolópapírok, irodában használt papírhulladékok, ha még van telefonkönyv, reklámszórólapok és mindenféle kiadványok.

Semmiképpen sem gyűjthető papír: zsíros, olajos papírok, szennyezett papírok, műanyag borítók, indigó, faxpapír, használt egészségügyi papírok, pelenka. Ezek mindegyike kommunális hulladékba kerülnek.

Sárga szelektív kuka
Sárga szelektív kuka, amibe a műanyag és fém is kerülhet.

Sárga szelektív kuka, a műanyag és a fém

Sárga kukába gyűjthető: ásványízes PET palackok, kimosott tejfölös és joghurtos poharak, szennyezésmentes műanyag szatyrok, tiszta műanyag fóliák.

Sajnos nem minden műanyag gyűjthető szelektíven. Elviekben minden műanyag csomagoláson és terméken találkozhatunk a képemen látható hétféle szimbólummal, aminek vizsgálatával megtudhatjuk melyik kerülhet a műanyag szelektívebe és melyik csak a kommunális hulladékgyűjtőbe.

Szelektíven gyűjthető műanyagok:

A tájékoztatásunkat szolgáló piktogramoknak köszönhetően meg tudjuk különböztetni a szelektíven gyűjthető, illetve nem gyűjthető műanyagokat. Sokan nem tudják, de Magyarországon nem minden műanyag gyűjthető szelektíven.

szelektív hulladékgyűjtés szabályai
A szelektív hulladékgyűjtés szabályai a képen fehérrel jelölt piktogramú műanyag fajtákat lehet gyűjteni.

Fontos tudni, hogy az 1-es, a 2-es, a 4-es és az 5-ös piktogrammal (tájékoztató ábrával) jelölt termékeket lehet a műanyag szelektív hulladékgyűjtőbe dobni.

PET palack: Taposs, lapossra!

Kiöblítve gyűjthető: üdítős PET palackok, konzervdobozok, energiaitalos és üdítősdobozok, sörösdobozok.

Nem gyűjthető műanyagok:

A 3-ast, 6-os, és a 7-es jelzésű piktogrammal ellátott termékeket nem szabad a műanyag szelektívbe dobni, további részletek a újrahasznosítható műanyagok fajtái című cikkemben. A nemgyűjthető kategóriába esnek vegyszeres szennyezéssel rendelkező és/vagy zsíros flakonok, használt fogkefék – akinek még van – videó és magnókazetták, CD – DVD lemezek, hungarocell elemek.

Zöld szelektív kuka üveg
Zöld szelektív kuka, amibe az üveg kerül.

Zöld szelektív kuka, az üveg

Zöld kukába gyűjthető: befőttes üvegek, üdítős-ásványvizes palackok; sörös-, borosüvegek; röviditalok palackjai; kozmetikai termékek üvegcséi például parfümök, arckrémek üveg csomagolása.

Kommunális kuka

Azokat a hulladékokat, amiket nem lehet szelektíven gyűjteni Magyarországon, vagy túlzottan szennyezettek azokat a lakossági kommunális kukába kell helyezni. Ezek többségét az illetékes hulladékgazdálkodó szeméttelepre deponál, illetve jobb esetben ezen szemetek és hulladékok égetőműbe kerülnek, ahol energia lesz belőlük.

kommunális kuka
A kommunális kuka mindenki által jól ismert hulladékgyűjtő edény.

Környezettudatosság szempontjábból a rövid és hosszú távú cél az, hogy a kommunális kuka beltartalmát minél kisebbre csökkentsük ezáltal kevésbé terhelve hulladékkal, szeméttel a környezetet. A szelektív hulladékgyűjtés többek közt erre is lehetőség, amellett, hogy már apró odafigyeléssel is radikálisan lehet csökkenteni az egyéni éves hulladéktermelésünket.

zoldhulladek tartolo zoldjarat
Zöldhulladék tároló a zöldjáratig.

Zöldhulladék tároló kuka

Ha nincs lehetőségünk otthonunkban a zöldhulladék komposztálására, akkor választhatjuk az úgynevezett településeken megadott időszakokban közlekedő zöldjáratokat. Ilyen esetben a főként tavaszi és őszi zöldhulladékot összekészítjük és egy adott tárolóban tároljuk mindaddig mígnem aktuális nem lesz a kerti zöldhulladék kirakása az ingatlanunk elé. Az ilyenkor járó teherautó elszállítja megadott zöldhulladék deponáló helyre, ahol iparilag komposztálják.

Szelektív hulladékgyűjtés célja

Talán, amit a legfontosabb lenne minden esetben hangsúlyozni, hogy a szelektív hulladékgyűjtésnek több fontos célja van:

  • hulladék újrahasznosítása,
  • a szemetelés visszaszorítása és ezáltal a természet és az épített környezetünk tisztántartása,
  • a lakosság edukációja a környezettudatosabb életmódra,
  • hulladék begyűjtése az iparnak, ami egyben fontos másodnyersanyag számára.

Eurostat hulladék: Magyarország

Jelenleg az Eurostat felmérése szerint hazánkban megközelítőleg 400 kiló szemetet termelünk fejenként. Ezzel mi magyarok az európai átlag alatt vagyunk, aránylag jó helyen, de lenne még hova fejlődnünk.

Gyakran ismétlődő kérdések a kukákkal kapcsolatban

Milyen színű szelektív kukák vannak?

Kék, zöld, sárga, fehér.

Mit tehetünk bele a színes szelektív kukákba?

Minden esetben a helyi hulladékgazdálkodó közleményeit nézzük át. Településenként minimális eltérés lehet.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 193