Komposztáló házilag hulladék újrahasznosítással

Komposztáló házilag is egyszerűen elkészíthető pénztárcakímélő módon hulladék újrahasznosítással, kis kézügyességgel. Na de hogy? Mutatom!

Aki rendszeresen komposztál biztos már eset abba a hiába, hogy szinte mindent le akar komposztálni, ami komposztálható. Velem is így volt. Egy ideje zöldhulladék befogadóként (Sharewaste) is üzemel a kertemben álló komposztáló láda. A szomszédjaim rendszeresen hozzám hordják át egyes zöldhulladékukat.

Emiatt is volt nagy szükségem egy új komposztálóra, aminek elkészítését itt ebben a cikkben lépésről lépésre írott formában és a videó alján található videóban bemutatom.

Drót falú komposztáló házilag hulladékból

Én egy olyan figura vagyok, aki kétszer is meggondolja mit dob ki és mit nem. Sok esetben egyes használt termékeket, eszközöket újragondolok, újrahasználok. Így fordult elő, hogy egy nyár elejei kerítésbontásból fennmaradt dróthálót félretettem gondolva arra, hogy ez még jó lesz valamire.

Komposztáló házilag hulladék újrahasznosítással 1
Drót kiterítése után méretre igazítjuk.

Így készül a komposztáló házilag lépésről lépésre

A házi barkácsolásnak is kiválóan megfelelő folyamat nem igényel agysebészeti diplomát, viszont érdemes rá felkészülni és előre átlátni a lépéseket.

A komposztáló elkészítéséhez a hozzávalók:

  • drótháló (ha van használt az a célszerű felhasználni);
  • drótvágó;
  • másfél méteres betonvasak vagy fakarók;
  • drótvezető;
  • kis kézügyesség.

Komposztáló helye

A kiválasztott helyszín felületének takarítása kiemelten fontos. Pucoljuk le a szennyeződéseket, gereblyével egyengessük el a talaj felületét.

talajtakarítás
A talajtakarítás a kezdő lépés.

Komposztáló mérete

Határozzuk meg mekkora komposztálót szeretnénk építeni és ehhez mérten mérjük ki annak helyének a méretét.

A helyszín kimérése után tudjuk meghatározni komposztálónk falát alkotó drótkerítés nagyságát méretét. A komposztálom 1 méterszer 1 méteresnek mértem ki, ehhez igazítottam a drótháló méretét drótvágóval.

Drótvágás nem fog menni drótvágó nélkül.
Drótvágás nem fog menni drótvágó nélkül.

Komposztáló összeszerelése

Drótvezető felhelyezése a drótháló masszív tartása miatt szükséges. Alkalmazható drótkötél, drótszál vagy szövetmadzag is.

A drótháló felhelyezése egyedül igazi mutatvány, viszont plusz egy fővel könnyedén kivitelezhető az össze vissza dülöngélő hálófonat. Ha felhelyeztük rögzítsük minél több ponton a stabilitás kedvéért. Kössük össze a drótvezetővel az oldalainál. 

Ajtónyitás pillanatában.
Ajtónyitás pillanatában.

Komposztáló kialakítása

Érdemes drótháló komposztálónk egyik oldalát ajtóval ellátni. Így könnyebb feltölteni annak tartalmát, illetve kivenni belőle a már értékes komposzttá érett mesterséges humuszt.

Videó: hogyan készült a komposztáló házilag

A Szebenyi Péter Youtube videócsatornámon a Diófalevél komposztálható videómban megnézheted, hogy én hogyan építettem fel a komposztálót.

A komposztálás egy nagyszerű tevékenység, a hulladék nélküli életmód (zero waste) egyik alapeleme. Emiatt is érdemes a komposztáló eszközeinket nem újonnan megvásárolni, hanem használtan különböző netes piacokról vagy a hulladékból újrahasznosítással elkészíteni. Ezzel együtt csökkented az ökológiai lábnyomod nagyságát is.

Olcsóbb a komposztáló házilag?

Ez több tényezőtől függ. Egy biztos, hogyha már helyben rendelkezésre állnak az alapanyagok, akkor már mindenképpen olcsóbb lehet. Továbbiakban arról a tényekről sem feledkezzünk meg, hogy a komposztáló házilag való elkészítése időigényes és némi kézügyességet igényel.

Komposztáló készítése környezetbarát

Egy biztos, hogy a hulladékból készített komposztáló sokkal, de sokkal környezetbarátabb megoldás, mint nagy bevásároló-központokban kapható megoldások. Ott nemcsak a kihelyezett terméket kell látni, hanem annak elkészítését és a termék forgalmazójához való eljuttatását. Sőt még a megvásárlás esetén a hazavitelt is.

Milyen komposztálót vegyünk boltban?

Ha mégis vásárolra adjuk a fejünket, akkor természetes körülmények között is lebomló, faalapú komposztáló ládákat vásároljunk. Azoknak sokkal kisebb a környezeti terhelése, mivel idővel lebomlik.

Sok sikert kívánok azoknak, akik az útmutatóm, videóm segítségével építenek komposztálót.

A komposztáló házilag való elkészítésével nemcsak a hulladék újrahasznosítását népszerűsítjük, hanem a komposztálás nagyszerű, de egyszerű tudományát. Ez utóbbi azért is kimondottan fontos, mert 2021. január 1-jétől Magyarországon tiltott az avar-és kerti hulladék égetése.

A betiltás részben az Európai Unió által előírt szabályozások, illetve a hazánkban is működő zöld szervezetek hathatós edukációs kampányainak a hatására lett törvénybe iktatva. Egyik ilyen szemléletformáló kampány volt a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány által meghirdetett, Ne égess, komposztálj! is, amit személy szerint én találtam ki a szervezet volt elnökeként.

Gyakran ismétlődő kérdések

Miből készíthető komposztáló láda?

Fából, műanyagból, fémből is készíthető házilag komposztáló.

Milyen méretű komposztálót érdemes építeni?

Minden esetben az egyedi igényeidhez igazítva kell megtervezni.

Hova kell építeni a komposztálót?

Igyekezzünk árnyékos, szellős helyre helyezni a komposztálót.

Szebenyi Péter
Szebenyi Péter

Pacsi, Szebenyi Péter vagyok, környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer és zöld marketing szakember. Lakossági és céges szemléletformálással foglalkozom. Az én nevemhez köthető Hulladékvadász mozgalom és többféle országosan elismert edukatív zöld kampány létrehozása. Célom, hogy a környezetvédelem és a tudatos életmód nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások, cégek életének is a részévé váljon. Ha segítségre van szükséged, keress bátran.

Articles: 194