Menü Bezárás

Komposztáló házilag hulladék újrahasznosítással

Komposztáló házilag

Komposztáló házilag is egyszerűen elkészíthető pénztárcakímélő módon hulladék újrahasznosítással, kis kézügyességgel. Na de hogy? Mutatom!

Aki rendszeresen komposztál biztos már eset abba a hiába, hogy szinte mindent le akar komposztálni, ami komposztálható. Velem is így volt.

Egy ideje zöldhulladék befogadóként (Sharewaste) is üzemel a kertemben álló komposztáló láda. A szomszédjaim rendszeresen hozzám hordják át egyes zöldhulladékukat. Emiatt is volt nagy szükségem egy új komposztálóra.

Komposztáló házilag hulladékból

Én egy olyan figura vagyok, aki kétszer is meggondolja mit dob ki és mit nem. Sok esetben egyes használt termékeket, eszközöket újragondolok, újrahasználok. Így fordult elő, hogy egy nyár elejei kerítésbontásból fennmaradt dróthálót félretettem gondolva arra, hogy ez még jó lesz valamire.

A komposztáló elkészítéséhez a hozzávalók:

  1. drótháló (ha van használt az a célszerű felhasználni);
  2. drótvágó;
  3. másfél méteres betonvasak vagy fakarók;
  4. drótvezető;
  5. kis kézügyesség.

Így készül a komposztáló házilag

1. A fentebb látható hozzávalók összekészítése;

2. A kiválasztott helyszín felületének takarítása kiemelten fontos. Pucoljuk le a szennyeződéseket, gereblyével egyengessük el a talaj felületét.

talajtakarítás
A talajtakarítás a kezdő lépés.

3. Határozzuk meg mekkora komposztálót szeretnénk építeni és ehhez mérten mérjük ki annak helyének a méretét.

4. Helyszín kimérése után tudjuk meghatározni komposztálónk falát alkotó drótkerítés nagyságát méretét. A komposztálom 1 méterszer 1 méteresnek mértem ki, ehhez igazítottam a drótháló méretét drótvágóval.

Drótvágás nem fog menni drótvágó nélkül.
Drótvágás nem fog menni drótvágó nélkül.

5. Drótvezető felhelyezése a drótháló masszív tartása miatt szükséges. Alkalmazható drótkötél, drótszál vagy szövetmadzag is.

6. A drótháló felhelyezése egyedül igazi mutatvány, viszont plusz egy fővel könnyedén kivitelezhető az össze vissza dülöngélő hálófonat. Ha felhelyeztük rögzítsük minél több ponton a stabilitás kedvéért. Kössük össze a drótvezetővel az oldalainál. 

Ajtónyitás pillanatában.
Ajtónyitás pillanatában.

7. Érdemes drótháló komposztálónk egyik oldalát ajtóval ellátni. Így könnyebb feltölteni annak tartalmát, illetve kivenni belőle a már értékes komposzttá érett mesterséges humuszt.

A Szebenyi Péter Youtube videócsatornámon a Diófalevél komposztálható videómban megnézheted, hogy én hogyan építettem fel a komposztálót.

A komposztálás egy nagyszerű tevékenység, a hulladék nélküli életmód (zero waste) egyik alapeleme. Emiatt is érdemes a komposztáló eszközeinket nem újonnan megvásárolni, hanem használtan különböző netes piacokról vagy a hulladékból újrahasznosítással elkészíteni. Ezzel együtt csökkented az ökológiai lábnyomod nagyságát is.

Mindezek mellett természetesen népszerűsíted a komposztálás fontosságát (avagy Ne égess, komposztálj!).

Sok sikert kívánok azoknak, akik az útmutatóm, videóm segítségével építenek komposztálót házilag.

Vállalom cégek, iskolák, közintézmények részére interaktív előadások, oktatások megtartását, akár online is. Érdekelenk a részletek!